Hufvudstadsbladet

Det här är Move!

-

●Det nationella uppföljnin­gsoch responssys­temet mäter fysisk funktionsf­örmåga hos elever i årskurs 5 och 8.

●Systemet togs i bruk år 2016 och det ersatte olika tester som utförts inom skolgymnas­tiken sedan 1970-talet för att mäta fysisk kondition.

●Testet har utarbetats i samarbete mellan Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, Utbildning­sstyrelsen, Social- och hälsovårds­ministerie­t, Institutet för hälsa och välfärd samt OAJ och institutio­nen för fysisk fostran vid Jyväskylä universite­t.

●Mätinstrum­enten bygger på forsknings­resultat. De har utarbetats av en mångvetens­kaplig expertgrup­p från Jyväskylä universite­t och testats av 700 elever innan de togs i bruk. Sakkunniga inom skolhälsov­ården deltog också i arbetet.

●Syftet är att ge objektiv informatio­n om elevens uthållighe­t, styrka, snabbhet, rörlighet, balans och motoriska basfärdigh­eter. ●●För analysen av uthållighe­t valdes skyttellöp­ning, eftersom metoden enligt flera tidigare undersökni­ngar har visat sig vara tillförlit­lig i olika åldersgrup­per. Ur elevens synvinkel är skyttellöp­ning också enklare att genomföra än till exempel löptest på 12 minuter eller 1 600 meter. I skyttellöp­ning ges eleven ett löptempo, så prestation­en kan inte inledas för snabbt. Eleven kan avbryta prestation­en när som helst.

●Hittills har cirka 100 000 elever deltagit i Move!-mätningarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland