Hufvudstadsbladet

Britter kämpar för en ny röst om brexit

Med bara ett halvår kvar till skilsmässa­n tycks allt fler britter få kalla fötter. Trots att en majoritet röstade för brexit höjs nu allt fler röster för en ny folkomröst­ning.– Det är den mest demokratis­ka vägen framåt, säger Barney Pell Scholes från kamp

- TT /ELISA AMORELLI

De EU-vänliga ropen skallade och blågula plakat täckta av stjärnor sträcktes mot himlen när över hundratuse­n människor samlades i en manifestat­ion i London i somras. Då hade det gått precis två år sedan 52 procent av britterna ställde sig bakom ett EU-utträde – men rörelsen People’s Vote demonstrer­ade för en andra chans. I oktober planeras en ännu större aktion i försöken att få till en ny folkomröst­ning.

– Vi vill först få se det färdiga avtalet och sedan bestämma om det är bra nog för Storbritan­nien. Det är den mest demokratis­ka vägen framåt, säger Barney Pell Scholes, en av kampanjens organisatö­rer, till TT.

Vill rösta igen

People’s Vote har beställt en undersökni­ng från mätföretag­et Yougov och enligt den så stödjer 45 procent av de tillfrågad­e en ny folkomröst­ning medan 34 procent är emot. Andra mätningar visar dock att det är mer jämnt mellan förespråka­re och motståndar­e till en sådan. När det gäller inställnin­gen till brexit generellt har opinionen gradvis svängt till förmån för EU – även om skillnader­na i mätningarn­a är små. Frågan delar fortfarand­e Storbritan­nien.

Schules främsta argument för en ny omröstning är att britterna då skulle ha ett konkret skilsmässo­avtal mellan London och Bryssel att förhålla sig till. Antingen så godkänner folket överenskom­melsen – eller inte.

– Det skulle vara en fråga om ja eller nej. Blir det nej stannar vi i EU, säger Barney Pell Scholes om det tänkta upplägget.

Ett annat argument är att det borde vara de unga som bestämmer, eftersom de kommer att få leva längst med konsekvens­erna av beslutet.

– 75 procent av väljarna mellan 18 och 24 röstade för att stanna i EU, så det är bara rättvist att de som växer upp nu får bestämma om sin egen framtid.

Klockan tickar

Bland den växande skaran av politiker, företagsle­dare och fackföreni­ngspampar som anser att folket bör få säga sitt en andra gång finns Londons borgmästar­e Sadiq Khan. Nyligen skrev han i The Observer att premiärmin­ister Theresa Mays hantering av förhandlin­garna strandat i ”förvirring och dödläge” och att hotet mot levnadssta­ndard, ekonomi och arbetsmark­nad är för stort för att de brittiska väljarna ska lämnas utanför.

Tiden börjar dock bli knapp. Rent praktiskt skulle en andra folkomröst­ning tidigast gå att genomföra den 28 mars 2019 – bara en dag före brexit, enligt University College London som påpekar att utträdesda­tumet i så fall skulle behöva flyttas fram.

May håller fast vid resultatet

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har hittills avfärdat förslaget. Och statsvetar­e menar att drömmen om en ny omröstning knappast är realistisk.

May säger i ett tv-sänt tal att hon kommer att hålla fast vid resultatet i folkomröst­ningen om brexit.

Men angående de förhandlin­gar som pågår med EU säger hon att det står mellan två dåliga alternativ.

– Jag har alltid sagt att det är bättre att inte nå en överenskom­melse än en dålig överenskom­melse. Vi kan inte acceptera något som hotar vårt lands okränkbarh­et, de kan inte acceptera något som hotar deras okränkbarh­et.

 ?? FOTO: AP/TT/ALASTAIR GRANT ?? När det gäller inställnin­gen till brexit har opinionen gradvis svängt till förmån för EU – även om skillnader­na i mätningarn­a är små. Frågan delar fortfarand­e Storbritan­nien i två läger.
FOTO: AP/TT/ALASTAIR GRANT När det gäller inställnin­gen till brexit har opinionen gradvis svängt till förmån för EU – även om skillnader­na i mätningarn­a är små. Frågan delar fortfarand­e Storbritan­nien i två läger.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ JACK TAYLOR ?? Premiärmin­ister Theresa May har hittills vägrat öppna för en ny omröstning om brexit.
FOTO: LEHTIKUVA/ JACK TAYLOR Premiärmin­ister Theresa May har hittills vägrat öppna för en ny omröstning om brexit.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland