Hufvudstadsbladet

Drunknade på väg hem från marknaden

Minst 136 kroppar har bärgats efter färjeolyck­an i Victoriasj­ön i Tanzania, enligt landets ledande polischef.

- TT-AFP-REUTERS

Hoppet om att rädda överlevand­e minskar, och totalt befaras över 200 människor ha drunknat.

Räddningsa­rbetet återupptog­s på fredagen, dagen efter det att färjan Nyerere kantrade mellan öarna Ukora och Bugolora med hundratals människor ombord. Exakt hur många som reste med färjan är oklart, men över 200 personer befaras ha drunknat, enligt lokala myndighete­r.

37 personer har räddats, några av dem är illa däran. Men ännu har ingen ytterligar­e överlevand­e påträffats under fredagens sökinsats. Olycksorsa­ken är än så länge okänd men enligt statliga medier kan båten ha varit överlastad.

Var fullastad

Färjan var fullastad med människor och varor från marknaden på Bugolora, berättar ögonvittne­n.

– Jag har varken hört från min pappa eller min yngre bror. De hade åkt till marknaden i Bugora för att köpa en skolunifor­m och andra saker till den nya skoltermin­en, säger Domina Maua, en av dem som försökt få informatio­n om sina anhöriga.

Davita Ngenda har redan fått ett sorgligt besked.

– Min son finns bland kropparna som bärgats. Han hade åkt med sin fru men hon har ännu inte återfunnit­s. Min Gud, vad har jag gjort för att förtjäna detta, säger hon.

Skyller på regeringen

President John Magufuli manar befolkning­en till lugn i ”dessa svåra tider”. Opposition­en däremot be skyller regeringen för att ha negligerat riskerna med den åldersstig­na färjan:

– Vi har ofta uttryckt vår oro över den här färjans dåliga skick, men regeringen har slagit dövörat till, säger John Mnyika, vice ordförande för opposition­spartiet Chadema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland