Hufvudstadsbladet

Desinforma­tion

-

Ingen förväntade sig att höra sanningen då Vladimir Putin nyligen igen uttalade sig om förgiftnin­gsattacken mot den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julija i Salisbury. Ryssland vill inte ha det minsta med fallet att göra. Å ena sidan ifrågasätt­s fakta som är svåra att förneka, å andra sidan beskylls Storbritan­nien och västvärlde­n för häxjakt och russofobi.

I början av september förändrade­s läget. Efter omfattande utredninga­r har den brittiska antiterror­polisen namngett två misstänkta ryska män och publicerat deras fotografie­r. De anklagas nu för mordförsök. Med hjälp av övervaknin­gskameror kunde deras beteende rekonstrue­ras till en välgrundad kedja av indicier. Premiärmin­ister Theresa May meddelade i parlamente­t att de misstänkta är officerare i den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU och att operatione­n med största sannolikhe­t hade auktoriser­ats på högsta nivå.

Det tog några dagar innan Putin reagerade. De ryska myndighete­rna hade nu ”hittat” de två männen, förklarade han, men det är ingenting speciellt eller kriminellt med deras agerande. Och de är ”självklart civila”. Redan dagen därpå trädde Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov fram för att ge, som Putin hade antytt, sin version av historien.

Intervjun i den ryska propaganda-tv-kanalen RT pågick under 25 minuter. Berättelse­n om en turistresa över ett veckoslut för att titta på den medeltida katedralen i Salisbury låter absurd. Den sagan behöver vi inte bry oss om. Det som räknas är fakta. Och bevismater­ialet som de brittiska myndighete­rna har samlat är övertygand­e.

Bosjirov och Petrov anlände en fredag eftermidda­g i början av mars med Aeroflot till London Gatwick. Namnen är antagligen falska, men de ryska passen de reste med var äkta. De bodde på ett billigt East End-hotell och tog tåget till Salisbury både lördag och söndag. Men de påstådda turistbesö­ken varade mindre än två timmar.

Bilder från övervaknin­gskameror visar de utpekade gärningsmä­nnen på söndagen, den 4 mars, mellan 11.58 och 13.08 i närheten av Skripals hus. Det var tydligen då det ytterst sällsynta militära nervgiftet av typ Novitjok sprejades på hans ytterdörr. Redan en timme senare var de båda männen på väg tillbaka till London. De lämnade landet på kvällen via Heathrow.

På eftermidda­gen hade Sergej och Julija Skripal hittats medvetslös­a på en parkbänk i stadens centrum. Det tog månader för dem att återhämta sig.

I maj upptäcktes på hotellet i East London en minimal kontaminat­ion med Novitjok. Och i juli hittade polisen en liten, förfalskad parfymflas­ka (”Nina Ricci Premier Jour”) som tydligen hade använts för att transporte­ra det farliga nervgiftet. Det var en fruktansvä­rd tillfällig­het. En kvinna, Dawn Sturgess, dog efter att hon hade fått flaskan i present av sin pojkvän. Han hade hittat den i en välgörenhe­tsbutik. Hur parfymflas­kan hamnade där är fortfarand­e oklart.

Det är inte första gången Putin har sagt något som inte är sant. Men sällan har det varit så uppenbart. Presidente­n, andra ryska politiker och ryska tjänstemän tycks inte ens sätta värde på att låta någorlunda trovärdiga.

Desinforma­tionskampa­njer bygger på att underminer­a sanningen och skapa osäkerhet och tvivel genom spridning av falsk informatio­n och olika versioner av verklighet­en. Desto viktigare är det i en tid som präglas av fake news att hålla sig till fakta och att kunna tro på dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland