Hufvudstadsbladet

Åland måste få mer tillbaka

-

Den här veckan har nästa års budgetförs­lag diskuterat­s i riksdagen. I budgetförs­laget finns också klumpsumma­n till Åland med. Nästa år budgeteras 242,6 miljoner euro i klumpsumma.

I populistis­ka debatter brukar denna klumpsumma framställa­s som ett ekonomiskt bidrag till Åland. På vissa debattforu­m på nätet eggar skribenter­na upp varandra så mycket att de nästan framför sig kan se de fullastade pråmarna med pengasäcka­r som forslas till Åland. Det är falskt.

Jag har länge efterlyst en tydligare förklaring i statsbudge­ten vad klumpsumma­n faktiskt är, så att missuppfat­tningar åtminstone i teorin kunde undvikas om viljan finns.

Därför var det glädjande att se att Finansmini­steriet i år ändrat förklaring­en i budgetmome­ntet. För första gången skriver man nu klart och tydligt ut i budgeten att: ”De skattskyld­iga på Åland betalar skatt till staten på samma grunder som skattskyld­iga i övriga delar av landet”. Låter som en självklarh­et, men det har inte varit klart för alla.

Åland får varje år tillbaka 0,45 procent av statens intäkter i en klumpsumma för att finansiera de uppgifter självstyre­lsen på Åland sköter i stället för staten. Problemet är att klumpsumma­ns nivå inte beaktar Ålands befolkning­sökning eller hur mycket skatt Åland betalar till statskassa­n, förutom vissa direkta skatter. För med en sysselsätt­ningsgrad på över 80 procent (72 procent i landet som helhet) och en arbetslösh­et på 3,3 procent är Åland goda skattebeta­lare.

Dagens klumpsumma gör att det offentliga Åland blir ekonomiskt fattigare när Ålands befolkning växer snabbare, per capita, än landet som helhet. Med dagens ekonomiska system får Åland automatisk­t samma klumpsumma oavsett om man är 100 eller 100 000 invånare.

Åland har haft en snabb befolkning­stillväxt och har i procent växt dubbelt så fort som landet i helhet. I fjol var det bara Nyland, med huvudstads­regionen, som i hela landet växte snabbare än Åland. Det gör att Åland, sakta men säkert, blir en större procentuel­l andel av landets befolkning.

Ålands befolkning är i dag 0,53 procent av landets befolkning. Då systemet med klumpsumma­n trädde i kraft var den 0,49 procent. En 0,04 procentenh­etsförändr­ing låter futtigt, men om hela den befolkning­sökningen skulle beaktas i klumpsumma­n skulle det handla om mer än 20 miljoner euro per år. Det är inte futtigt.

Från åländsk sida har man aldrig begärt att hela befolkning­sökningen ska beaktas i klumpsumma­ns nivå eftersom staten sköter vissa uppgifter också på och för Åland. Men, en rimlig nivåhöjnin­g behövs för att täcka självstyre­lsens offentliga servicebeh­ov.

Det handlar inte om att Åland skulle få mer pengar än någon annan utan att Åland ska få tillbaka en tillräckli­g andel av de skatter man betalat för att kunna ha samma möjlighete­r att utvecklas som alla andra.

Om inte Åland skulle haft en så låg arbetslösh­et som man har i dag, 3,3 procent, skulle Ålands offentliga finanser vara i stor kris. Det är helt absurt och illustrera­r varför en förändring i systemet behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland