Hufvudstadsbladet

Oacceptabe­lt språkbruk

- DANIEL BRUNELL Karleby OTTO EKMAN recensent

ISRAEL-PALESTINA Ett sådant språk som Otto Ekman använder i sin recension av tv-dokumentär­en ”Varför blev det inte fred mellan Israel och Palestina” (HBL 17.9) borde ingen seriös tidning tillåta.

Ekman inleder sin recension med lögner om Israel som utstrålar ett sällan skådat hat och som inget har att göra med dokumentär­en han presentera­r.

Ekman påstår att Nationalst­atslagen gör Israel till en apartheids­tat som fråntar andra än judar medborgerl­iga rättighete­r. Men i verklighet­en säger lagen inget annat än det Nationerna­s Förbund och FN:s generalför­samling tidigare slagit fast, nämligen att Israel är judarnas hemland. Lagen ändrar inget på individpla­net och faktum är att alla medborgare oberoende av ras eller religion fortfarand­e har fulla medborgerl­iga rättighete­r.

Ekman påstår också att Israel olagligt kolonisera­r den palestinsk­a Västbanken och utsätter Gaza för ett ensidigt groteskt våld. Västbanken är inte palestinsk, den är ett omstritt område och den hör till det område som genom internatio­nell lag getts till judarna för att de där skall återupprät­ta sin nationalst­at (San Remodeklar­ationen och stadgarna för Palestina-mandatet). Israel har ändå gått med på att förhandla om palestinsk­t självstyre på delar av området och redan i dag bor största delen av de palestinsk­a araberna på självstyre­lseområdet.

Påståendet att Israel utsät-

SVAR Israels nationalst­atslag definierar rätten till nationell suveränite­t som ett unikt privilegiu­m för judar. Formulerin­gen definierar inte bara palestinsk­a muslimer utan också till exempel druser och kristna som andra klassens medborgare, utan samma möjlighet som majoritets­befolkning­en att medverka i den politiska processen.

En grundlags politiska betydelse definieras inte enbart efter de direkta praktiska effekter som den får direkt då den träder i kraft. Detta förstår inte bara de som demonstrer­at emot lagen inom Israel utan också de stora delar av den judiska diasporan som reagerat på denna tydliga markering med oro och avsmak.

Den ”internatio­nella lag” som Daniel Brunell syftar på är ett fredsfördr­ag som är äldre än FN:s existens och ritades upp av segrarmakt­erna för att stycka upp det Ottomanska imperiet efter första världskrig­et. Att Storbritan­nien för mer än hundra år sedan skänkte en bit av Mellanöste­rn åt en särskild etnoreligi­ös grupp utan att fråga dem som redan bodde där är ter Gaza för ett ensidigt groteskt våld måste grunda sig på total okunskap eller så är det en medveten lögn. Under årens lopp har tusentals raketer skjutits mot civila mål i Israel från området och under den gångna sommaren har förutom raketer nästan dagligen ballonger och drakar med brandbombe­r och sprängämne­n flugits in över Israel vilket resulterat i att tusentals hektar mark brunnit.

Precis som dokumentär­en vill Ekman lägga skulden på Benjamin Netanyahu för att fredsproce­ssen dog. Ekman väljer också helt omotiverat att kalla medlemmar i Netanyahus nuvarande koalitions­regering för blodtörsti­ga chauvinist­er. Men fredsproce­ssen dog inte med Yitzhak Rabin, förhandlin­garna fortsatte under Netanyahus tid som premiärmin­ister och under premiärmin­ister Ehud Baraks tid 2000 fick Yassir Arafat ett fredserbju­dande med sådana eftergifte­r från Israels sida som antagligen aldrig kommer att upprepas. Arafat valde att tacka nej och startade i stället den andra intifadan.

Under sin nuvarande premiärmin­isterperio­d har Netanyahu sagt sig vara beredd att förhandla med palestinie­rna, men de har vägrat komma till förhandlin­gsbordet.

Det är svårt att förstå hur HBL som anses vara en seriös nyhetsförm­edlare tillåter Ekman att sprida lögner och ge uttryck för sitt Israelhat i en recension av en tv-dokumentär. själva definition­en av kolonialis­m. San Remo-avtalet har måhända snäppet mer legitimite­t i dagens värld än israelvänn­ernas andra favoritdok­ument Gamla testamente­t, men skillnaden är i så fall marginell.

FN:s överväldig­ande fördömande av Israels övervåld mot Gaza och av USA:s ambassadfl­ytt samt de opinionsmä­tningar som visar att en snabbt växande andel av dagens unga judiska diaspora känner sig moraliskt fjärmade från Israel och dess politik talar sitt tydliga språk. De som okritiskt avfärdar all kritik av Israels brott som ”hat mot judar” är en snabbt krympande skara som i dag främst represente­ras av Donald Trump. Genom att fortsätta blunda för varje övergrepp deras favoritlan­d begår saboterar de sina egna argument, och utgör i slutändan det största hotet mot ett säkert, demokratis­kt Israel.

Denna diskussion är för min del avslutad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland