Hufvudstadsbladet

”Det får följder om vi inte stiger”

Hur stor är besvikelse­n om ni inte stiger?

- Hur definierar du ligaduglig? Vad vore fördelen med det? JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Division 1 har varit ett getingbo hela säsongen. Med 4–5 matcher kvar att spela har alltjämt fyra eller kanske till och med fem lag lag möjlighete­n att blanda sig i kampen om avancemang. HIFK spelar en av huvudrolle­rna i dramat. På söndag väntar en riktig rysare borta mot EIF.

– Division 1 är en serie du inte vill stanna för länge i. Det är en dyr nationell serie, säger HIFK-ordförande Christoffe­r Perret.

HIFK kunde utan onödiga och smått oförklarli­ga poängtapp hemma mot exempelvis JJK och AC Kajaani redan nu ha stått med ena foten i ligan. Men om Kamraterna vinner sina fem återståend­e matcher är laget ändå nära serieseger ocgh avancemang.

– Kollar man på hela säsongen kunde jag lyfta upp bredden i truppen som något positivt. Träningsle­dningen har haft många alternativ att jobba med. Mindre bra har varit lagets oförmåga att punktera matcherna. Målskyttet har stundtals funkat bra men ibland har det låst sig. Vad det beror på vet jag inte. Kanske pressen utifrån spelat in?

Press och stress är något spelarna i IFK får vänja sig vid. Det kändaste idrottsvar­umärket i Finland är något som väcker känslor, både för och emot. Och är du ett huvudstads­lag med HIFK:s anor kan du räkna med stor exponering i medierna också i division 1.

För division 1 vore det en jackpot att ha HIFK kvar men Perret ser helst att visiten bara blir ettårig.

– Jag har märkt att vi organisato­riskt sett ligger hästlängde­r före de flesta andra klubbar i division 1. Vi är alltjämt en ligaduglig organisati­on.

– Vi har ett bra lag men jag syftar främst på vår infrastruk­tur. Då menar jag marknadsfö­ring, försäljnin­g och så vidare. Vi har en bred organisati­on för division 1. Och det är något många klubbar i division 1 saknar? – Nu baserar detta sig på vad andra lags supportrar sagt till oss men enligt dem är HIFK det enda lag där någon från oss ringer motståndar­nas supporterf­örening före match i Helsingfor­s och ger direktiv för på vilken läktarsekt­ion de ska sitta. I andra klubbar tycks det inte finnas någon person som koordinera­r detta. På andra orter har jag sett åskådare gå över planen både före och efter match. Hos oss är planen helig mark en timme före och en timme efter match. I ligan är kravnivån oändligt mycket högre. Att skillnaden mellan de två högsta serienivåe­rna i Finland var så markant har överraskat mig.

Seger enda målsättnin­gen

Inför säsongen kändes division 1 vidöppen. Det fanns ingen klar storfavori­t. HIFK och KPV fick de flesta förhandsti­psen men EIF har överraskat och också AC Oulu och kanske också ett pånyttfött Jaro finns med i kampen om avancemang.

– Inför säsongen kände vi inom föreningen att vi får se var vi står. Men ju längre säsongen gått, desto tydligare har uppfattnin­gen om att vi bör vinna serien blivit. Vad får det för följder om HIFK inte avancerar till ligan i höst? – Visst får det följder. Både på kontoret och på planen. Vi har vissa spelare som kunde ha spelat ligafotbol­l i år men som ville bli kvar hos oss. Hur de resonerar om vi inte stiger vet jag inte. Någon kanske lägger av. Och stiger vi inte är det frågan om vi kan ha lika mycket folk kvar på lönelistor­na som vi har i dag. säger Perret.

– Visst är den väldigt stor.

Färre matcher vore bra

HIFK:s förra ligasejour blev tre säsonger lång. Första säsongen var snudd på en succé, sen vände kurvan neråt. Ekonomiskt sett var det lite från hand till mun, något som är vardag för alltför många ligaklubba­r, För att säkra likviditet­en ordnade klubben också ett par aktieemiss­ioner. Hur väl förberedda är ni på ligan rent ekonomiskt? – Jag tycker ligan i år visat att pengar inte är någon garanti för framgång. Det finns lag i bottenskik­tet som har massor med pengar (SJK) och lag i medaljstri­den med betydligt mindre resurser (Ilves). Pengar är en viktig bit i pusslet men det är helheten som avgör. Du måste vara lika proffsig både på och utanför planen.

Den finska fotbollens nivå i allmänhet och ligan i synnerhet är något som ständigt diskuteras.

– Ibland kan jag gå på matcher som ger maxpuls ännu en timme efter match. Ibland kan jag efteråt känna att det här inte var mycket att hänga i julgranen. Kvaliteten på matcherna varierar för mycket. Vad skulle du göra för att förbättra både inramning och spel? – Jag är definitivt för att skala bort 5–6 matcher från ligaprogra­mmet. Kanske gå ner från nuvarande 33 till 26 matcher.

– Det här med att ha åtta matcher på en månad eller tre på en vecka fungerar inte. Med lite färre matcher skulle pauserna mellan matcherna bli vettigare. Lite längre men inte för långa. Spelar ditt favoritlag tre matcher under loppet av sju-åtta dagar är det nog bara de mest hängivna fansen som orkar gå på alla matcher. Men färre matcher betyder ju mindre pengar i kassan? Eller? – Nja. Jo, matcher med mycket publik vill ju varje klubb ha. Då vi spelade i ligan var det derbyna och någon match till som gav rejält med intäkter. Men många matcher var ekonomiskt sett plusminusn­oll. Med lite färre matcher tror jag både publiksiff­rorna och spelkvalit­eten skulle öka, säger Perret.

EIF-HIFK 18.30 på söndag på Centrumpla­n i Ekenäs.

 ?? FOTO: CHRISTA MICKELSSON ?? Ordförande Christoffe­r Perret ser helst att HIFK stiger tillbaka till ligan i höst.
FOTO: CHRISTA MICKELSSON Ordförande Christoffe­r Perret ser helst att HIFK stiger tillbaka till ligan i höst.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA ?? Pålitliga målskytten Pekka Sihvola är en av dem som kanske inte fortsätter om det inte blir avancemang.
FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA Pålitliga målskytten Pekka Sihvola är en av dem som kanske inte fortsätter om det inte blir avancemang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland