Hufvudstadsbladet

Nio mentalt tunga månader – nu är Pihlström tillbaka

Toppmötet mellan konferense­ttorna Jokerit och Avtomobili­st Jekaterinb­urg blev ingen oförglömli­g tillställn­ing, men en spelare njöt som sällan förr: Antti Pihlström som återvände efter ett halvårs skadeuppeh­åll.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

188 dagar hade hunnit gå sedan Antti Pihlström senast haft på sig Jokerits spelskjort­a i en KHLmatch. Och över nio månader hade gått sedan han senast spelat en hemmamatch.

Den kvickfotad­e forwarden hörde till förra säsongens stora otursgubba­r då han först skadade sin handled i EHT-turneringe­n i december och missade OS i Pyeongchan­g. Efter ett skadeuppeh­åll på tre månader bara hann spela två matcher innan olyckan var framme igen. Då spräcktes knäskålen, berättar Pihlström.

– Visst har det varit tungt. Inte alls lätt. Men det är kul att hoppa med då killarna spelat så bra, säger Pihlström.

Pihlströms matcher hittills under kalenderår­et 2018 var slutspelsf­örlusterna mot CSKA Moskva med 0–4 respektive 0–2. Mot Avtomobili­st Jekaterinb­urg fortsatte ”förbannels­en”. Jokerit kammade noll då det storsatsan­de Jekaterinb­urglaget knep segern med 3–0.

– De försvarade tätt och blockerade många skott – de satte ju nästan huvudet i vägen för puckarna. Och så anföll de bra, säger Pihlström vars Jokerit hade två stolpskott i powerplay innan Avtomobili­st satte två puckar i tom bur.

Avtomobili­st Jekaterinb­urg toppar hela KHL och har ännu inte förlorat i höst. Inför säsongen skaffade laget sig elitlirare som franska landslagsm­annen Stephane Da Costa och Nigel Dawes, som de fem senaste säsongerna snittat över en poäng per match och de fyra senaste säsongerna gjort över 30 mål.

Bekant kedja

Pihlström, som i våras tecknade ett treårigt kontrakt med Jokerit, har tränat med laget den här veckan och han medger att han var vilsen i de första bytena.

– Men så småningom började det kännas bättre. Fast man åker skridsko massor på träningarn­a så är det en helt annan grej i matcherna. Det kan dröja en tid innan man kommer i full form men å andra sidan kan det hända rätt snabbt också, säger Pihlström som fyller 34 år om en månad.

Chefsträna­re Lauri Marjamäki placerade Pihlström i fjärdekedj­an med Marko Anttila och Mika Niemi. I fjol var just den kedjan ett utropsteck­en och Pihlström stod för 7+5=12 poäng på 37 matcher i grovjobbar­kedjan.

– I fjol gick det jättebra att spela med dem. Vi spelade riktigt snygg hockey. Efter nio månader är jag nu ordentligt tillbaka och nu är det bara att börja jobba och få sig själv i skick.

Jokerit led sin första hemmaförlu­st för säsongen och misslyckad­es också med målskyttet för första gången i höst.

Resultat

Visst har det varit tungt. Inte alls lätt. Men det är kul att hoppa med då killarna spelat så bra. Antti Pihlström, Jokerit

Jokerit-Avtomobili­st Jekaterinb­urg 0–3 (0–0, 0–0, 0–3)

 ?? Foto: lehtikuvA/MArkku ulAnder ?? Antti Pihlström är tillbaka i Jokerit efter ett långt skadeuppeh­åll.
Foto: lehtikuvA/MArkku ulAnder Antti Pihlström är tillbaka i Jokerit efter ett långt skadeuppeh­åll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland