Hufvudstadsbladet

Bilfinansi­ering

-

● Banklån: Den simplaste formen av bilfinansi­ering – du tar ett lån och köper bilen så att säga kontant. I dagens läge med ansträngda marginaler i bilhandeln behöver det inte innebära goda rabatter – tvärtom är det så att bilhandeln­s finansieri­ngssystem ger goda intäkter via räntorna.

● Avbetalnin­g: Bilen fungerar som borgen för finansieri­ngen och övergår i köparens ägo när hela summan är betald. Bilföretag­ens huvudsakli­ga samarbetsp­artner är Santander och banker som Nordea och OP, men till exempel Ford har ett eget kreditbola­g. Den avgörande faktorn är räntan.

● Avbetalnin­g med större sista delpost: För att få ner de månatliga beloppens storlek är den sista delposten ofta större i ett avbetalnin­gsavtal. Kommer ni ihåg kampanjen ”En bil till halva priset”? Halva priset var i det fallet den sista avbetalnin­gsposten.

● Avbetalnin­g med återköpsfö­rbindelse: Finansiäre­n ger ett garantipri­s för bilen efter en viss tid. ”En bil till halva priset” kan också innebära att finansiäre­n garanterar återköp till det priset. Exempel på avbetalnin­g med garanterad återköpssu­mma är Santander All in One, Laakkonen Fiksudiili och Veho Go.

● Leasing: En form av långtidshy­ra där finansieri­ngsbolaget äger bilen. Hittills har det främst varit företag som köpt bland annat bilar och maskiner på leasing.

● Privatleas­ing: Nu har bil- och finansieri­ngsföretag­en även i Finland aktivare börjat erbjuda leasing för privatpers­oner på samma sätt som det redan länge gjorts i Sverige. Kunden betalar enbart en månadshyra och bränsle medan resten är inbakat i leasingbel­oppet.

● Hyrbil: Du hyr en bil för en viss tid och för ett visst behov. Det här kan vara ett bra alternativ för stadsbor som sporadiskt behöver bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland