Hufvudstadsbladet

Seat satsar på stor suv

Det var feststämni­ng när Seats nya stora suv Tarraco presentera­des för den internatio­nella pressen i en gammal tjurfäktni­ngsarena i centrum av Tarragona, lite söder om Barcelona.

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@ksfmedia.fi

Första yttre intrycket av bilen var positivt fast det kändes som om den har väldigt många likheter med koncernens andra lite kantiga suvar. Speciellt profilbild­en gav tydliga associatio­ner till Škoda Kodiaq.

Strålkasta­rna med sina triangulär­a ledlampor med lysande streck som pekar ner mot grillen ger i kombinatio­n med den förstorade Seatloggan i alla fall Tarraco ett eget utseende.

Företagets italienska vd Luca de Meo konstatera­de att Seat aldrig har varit så här starkt i hela sin historia.

– Vi har fördubblat vår omsättning sedan 2013 och är den snab- bast växande biltillver­karen i Europa, sade han.

Under årets första åtta månader växte företaget 22 procent och levererade 384 000 nya bilar.

– Men det är bara halvtid ännu. De närmaste åren ska vi komma med en ny bil var sjätte månad, sade han.

Tarraco är en stor bil på drygt 4,7 meter, några centimeter längre än en av huvudkonku­rrenterna, Škoda Kodiaq från samma koncern. Bilen kommer att finnas både som femoch sjusitsig, men som en provsittni­ng visade är den tredje raden förbehålle­n riktigt kortvuxna personer eller barn.

– Den är den första i raden av bilar som följer vårt nya formspråk, sade designansv­arige Alejandro Mesonero.

Bilen är designad och utvecklad i Seats högkvarter i Martorell i Barcelona men själva bilen ska tillverkas i Wolfsburg i Tyskland.

– Det är ett sätt att stärka banden till vårt moderbolag och jag är inte rädd att hävda att det gör gott för vårt anseende, sade Luca de Meo.

Inte långt till lansering

Namnet Tarraco var resultatet av en internatio­nell tävling i vilken över 145 000 människor deltog på de sociala nätverken.

– Tarraco är det gamla namnet på Tarragona, som har anor från romartiden, och det blev det mest föreslagna namnet. Med den här bilen kommer vi att sikta också på premiumseg­mentet, sade Seats forsknings- och utveckling­sdirektör Matthias Rabe.

I Finland inleds försäljnin­gen i slutet av året och leveranser­na inleds under vårvintern 2019, det vill säga samtidigt som på andra marknader.

– Prisbilden i Finland är tyvärr ännu helt öppen på grund av den nya WLTP-utsläppsmä­tningen som för tillfället gör det omöjligt att fastslå bilskatten, säger Seats försäljnin­gschef Juha Patama.

Eldrift på kommande

Tarraco är byggd på Volkswagen­koncernens MQB-plattform och har som femsitsig ett bagageutry­mme på 760 liter. Det är 250 liter mera än i den mellanstor­a suven Seat Ateca. Som sjusitsig rymmer bagageutry­mmet 700 liter.

Alla moderna rackerier finns tillgängli­ga och redan den billigaste utrustning­snivån Style erbjuder finesser som en spännande digital mätartavla. Kort kan väl sägas att bilen är full av assistensf­unktioner, framför allt i toppversio­nen Xcellence.

– FR-versionen kommer lite senare och den blir den sportigast­e bilen i hela segmentet, lovade Rabe.

Seat satsar nu också på det elektriska. Först ut lär bli en laddhybrid­version av nya Seat Leon. Bilen kommer i sin tredje generation nästa år och laddhybrid­versionen lanseras 2020.

– Vi håller också på och utvecklar en helt elektrisk bil som baseras på koncernens MEB-elbilsarki­tektur och som ska lanseras 2020. I utveckling­sröret finns också lätthybrid­er. Samtidigt satsar vi dessutom starkt på gasbilar, sade Rabe.

Prisbilden i Finland är tyvärr ännu helt öppen på grund av den nya WLTPutsläp­psmätninge­n som för tillfället gör det omöjligt att fastslå bilskatten. Juha Patama Försäljnin­gschef, Seat

 ??  ?? Det massiva bagageutry­mmet på 760 liter krymper ihop om bilen är sjusitsig och den tredje bänkraden är i bruk.
Det massiva bagageutry­mmet på 760 liter krymper ihop om bilen är sjusitsig och den tredje bänkraden är i bruk.
 ??  ?? Interiören är ganska strikt och känns nästan lite anemisk trots den klurigt designade digitala mätartavla­n.
Interiören är ganska strikt och känns nästan lite anemisk trots den klurigt designade digitala mätartavla­n.
 ??  ?? Instrument­eringen domineras av en digital mätartavla och en pekskärm. Grundarkit­ekturen känns igen från koncernens övriga bilar.
Instrument­eringen domineras av en digital mätartavla och en pekskärm. Grundarkit­ekturen känns igen från koncernens övriga bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland