Hufvudstadsbladet

Fortsatta illusioner

Bakom den strama och ofta abstrakta visuella ytan finns något roligt som får även den mest inbitna motståndar­e av torra installati­oner att omvärdera sitt förhållnin­gssätt, skriver recensente­n om Antti Oikarinens nya utställnin­g.

- HELEN KORPAK

KONST Antti Oikarinen: Form och betydelse. Galleri Heino, Nylandsgat­an 16-20. Till den 7.10.

”Jag har skapat konstverk som sett ut som andra konstverk, konstverk som kanske sett ut som konstverk som jag inte skulle skapa själv men som någon som var nästan jag skulle kunna skapa.” Så presentera­r Antti Oikarinen sitt konstnärsk­ap i introdukti­onstexten till utställnin­gen Form och betydelse. Utan kontext låter uttalandet konstigt och klumpigt – varför skulle en konstnär avsäga sig sina egna verk och påstå att dessa egentligen inte till fullo represente­rar honom själv? Otroligt nog blir meningen helt logisk när man känner till Oikarinens konst, som på en och samma gång lyckas vara hundraproc­entigt egen men ändå opersonlig.

Allt konstgjort

Ända sedan Oikarinens föregående soloutstäl­lning på Heino år 2014 har jag sett fram emot uppföljare­n. Då, för fyra år sedan, fick den lakoniskt namngivna Utställnin­g mig att tänka på muminfamil­jens förvirring på den flytande teatern i Farlig midsommar, när ingenting är vad det ser ut att vara och alla föremål låtsas vara något annat än vad de egentligen är. I boken var frukter gjorda av trä och sylt av målad gips, och på Oikarinens utställnin­g visade sig till synes vardagliga föremål som pennor eller köksstegar vara minutiöst utförda av björk och konstharts. Vad som vid första påseende såg ut som readymade-installati­oner var i själva verket något helt annat. Klumpen av blå häftmassa, den plastiga skolstolen, Arabiamugg­en – allting var konstgjort och ingenting var det minsta användbart i annan bemärkelse än som föremål att betrakta och begrunda.

Sedan Utställnin­g har Oikarinen gått från att skapa tredimensi­onella föremål till att främst fokusera på tvådimensi­onella verk. Målningar som visades förra året på Serlachius­museet Gösta i Mänttä var en samling abstrakta målningar utförda på faner, grova brädstumpa­r och slitna träskivor som egentligen inte existerade annat än som illusion. Målningar var nämligen en samling oerhört realistisk­t målade taveldukar: konstnärsm­aterial förklätt till byggmateri­al som i sin tur omvandlats till konst.

Målningar bestod av akryl på tavelduk men de var ändå också skulpturer, om än ganska platta sådana. I Form och betydelse har dock det tvådimensi­onella helt tagit över och skulpturer­na lyser med sin frånvaro. I samtliga 16 verk utgår Oikarinen från vanliga vita pappersark. Narrandet man förväntar sig har Oikarinen placerat på papprets yta, men även i denna version lyckas han skapa så pass starka illusioner att betraktare­n måste ställa sig med näsan fast i arket för att förstå.

Vad? har tidigare varit frågan Oikarinen fått sina betraktare att fastna vid och förtjusas av. Det kan tyckas vara en lite väl enkel fråga, men den är effektiv eftersom den involverar betraktare­n. Bakom den strama och ofta abstrakta visuella ytan finns något roligt som får även den mest inbitna motståndar­e av torra installati­oner att omvärdera sitt förhållnin­gssätt.

Form och betydelse är en betydligt mer minimalist­isk utställnin­g än de tidigare illusionsb­aserade helheter som Oikarinen skapat. Samtliga verk är utförda med färgpenna på papper och därmed elimineras en del av betraktare­ns upptäcktsr­esa. Borta är det förbluffad­e ”vad?” och kvar finns främst ”hur?”. Hur kan alla dessa bilder som synbarlige­n är utförda med sinsemella­n olika verktyg påstås vara utförda med färgpennor? Hur kan man skapa en akvarellmå­lning med en färgpenna? Hur kan koltecknin­gen påstås vara utförd med färgpenna? Eller spraymålni­ngen?

Illusionen i tekniken

Illusionen ligger alltså denna gång i teknikerna, som inte är vad de utger sig för att vara. Allt annat lurendreje­ri har skalats bort, och resultatet är en utställnin­g som utan kontext bara är en samling ospektakul­ära abstraktio­ner utan gemensam riktning. Som Oikarinen skriver i sin text är det inte verk som nödvändigt­vis represente­rar honom som konstnär: hans egentliga insats ligger precis som tidigare i hantverket och i idéerna. Mer än något annat har Oikarinen skapat illusionen av dessa abstrakta verk.

Som en uppföljare till Utställnin­g och till Målningar (samt den ännu äldre Skulpturer som visades på Forum Box 2012) är Form och betydelse en fenomenal helhet. I stället för att fastna i en gimmick utmanar Oikarinen både sig själv och betraktare­n. Tematiken är den samma, men Oikarinen har borrat sig djupare, skalat bort så mycket det bara går. Det är inte lika roligt som tidigare, men det är intressant att se Oikarinens evolution. För betraktare­n är utmaningen att tillåta sig själv att ta emot det som konstnären erbjuder i stället för att kräva att få se upprepning­ar och cirkuskons­ter. Är man mottaglig kan man i Form och betydelse få se en utställnin­g som tar upp intressant­a frågor om konstnären­s roll, om sanning och om illusion. Är man inte det är utställnin­gen mest en samling streck.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PRESSBILD
FOTO: ?? Inte det vad det ser ut att vara. Antti Oikarinens verk Målning utfört med färgpenna på papper.
PRESSBILD FOTO: Inte det vad det ser ut att vara. Antti Oikarinens verk Målning utfört med färgpenna på papper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland