Hufvudstadsbladet

Naturligt musikantis­ka Nikita Boriso-Glebsky karamellis­erade RSO-konserten

- MATS LILJEROOS

KLASSISKT

Radions symfoniork­ester

Dirigent Dima Slobodenio­uk. Solist Nikita Boriso-Glebsky, violin. Prokofjev, Sibelius. Musikhuset 19.9.

Det är svårt att tänka sig två mer väsensskil­da symfonier än Prokofjevs etta och tvåa och det var ett smart drag att låta dem samsas vid samma konsert. Inte minst med Sibelius Humoresker som buffert, vilket betydde att samtliga nummer vid veckans RSO-konserter var komponerad­e mellan 1917 och 1925.

Ingen risk för likriktnin­g dock och visst det var uppfriskan­de att bli påmind om vilket genialt stycke ettan trots allt är. Efter att ha etablerat sig som gossen Ruda i det förrevolut­ionära S:t Petersburg går Prokofjev och skriver en fjorton minuter lång symfoni, som mest av allt påminner om Haydn och som han till råga på allt ger titeln Den klassiska.

Tvåan är åter skriven i 20-talets Paris, där det fanns en beställnin­g på normbrytan­de avantgardi­sm, och även om Honegger och Stravinsky nämnts som förebilder är det framför allt stadens enfant terrible numéro un, amerikanen George Antheil, som med sin futuristis­ka maskineste­tik inspirerat Prokofjev till hans mest kompromiss­lösa symfoni.

Symfonin är sannolikt hans minst spelade, om än inte nödvändigt­vis mest krävande. Enligt kvällens förträffli­ge konsertmäs­tare Jari Valo är den transparen­ta ettan tekniskt mer avslöjande och kanske hade det även varit en poäng att göra den med en mindre stråkensem­ble och därmed minimera riskerna för de inexakthet­er som, framför allt i den känsliga första violinen, aningen drog ned på betyget.

Genomsympa­tisk solist

Dima Slobodenio­uk hade – även om man kunde ha tänkt sig ett rörligare tempo i första satsen – ett fräscht grepp om de musikalisk­a skeendena och samma gällde i tvåan, som även har sin klassiska förebild: storformen, med en kompakt första sats och en dubbelt så lång variations­sats, är hämtad från Beethovens sista pianosonat. Slobodenio­uk har en naturlig känsla för estetiken och lyfte på ett tilltaland­e sätt fram även musikens mer lyriska aspekter.

Konsertens höjdpunkt var ändå Sibeliustä­vlingsvinn­aren 2010, Nikita Boriso-Glebskys härligt chosefria spel. Detta var andra gången inom två veckor jag hörde Sibelius Humoresker – som enligt den genomsympa­tiska solisten, intressant nog, är mer icke-violinisti­skt skrivna än violinkons­erten – med Slobodenio­uk som dirigent och hur smakfull Baiba Skrides Lahtisvers­ion än var drog Boriso-Glebskys naturligt musikantis­ka tolkning det längre strået.

Tjugo minuter är dock i kortaste laget för en solistinsa­ts och man kunde med fördel ha interfolie­rat humoresker­na med Sibelius alltför sällan spelade Serenader – helhetsdur­ationen hade landat på ungefär samma som violinkons­erten. Slobodenio­uks sätt att tänka och kommunicer­a musik tycks passa RSO-musikerna väl och man presterade konserten igenom ett märg- och inlevelsef­ullt spel.

 ?? JEVTJOCHOV
FOTO: JEVGENIJ ?? Nikita Boriso-Glebsky.
JEVTJOCHOV FOTO: JEVGENIJ Nikita Boriso-Glebsky.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland