Hufvudstadsbladet

Taimines kung och lakejer

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Skolans kung är en liten miniatyr om roller, den pjäs vi alla drar, varje dag. Frågan är varför, och har vi ens den roll vi tror att vi har? TEATER

Skolans kung

Text: Monica Vikström-Jokela. Regi: Mikael Strömberg. Ljus, ljud: Oskar Silén. Koreografi: Riina Huhtanen. Kostym: Sanna Pietilä. Scenografi, visuell identitet: Lars Idman. På scen: Oskar Silén och C G Wentzel. Åldersreko­mmendation: lågstadieå­ldern. Teater Taimine, turnépjäs. Förhandsfö­reställnin­g i Nordsjö lågstadies­kola 20.9

Cheese (Oskar Silén) har utropat sig själv till skolans kung. Under sig har han Pernilla och Måsse (båda spelas av C G Wentzel), två ”nördar”. Pernilla läser Det osynliga barnet och dansar färiska folkdanser som hon lärt sig av sin mormor och låter sig inte bekomma, men Måsse är i underläge. Det är ju Cheese också. Orsaken till att han hävdar sig är naturligtv­is avundsjuka. Pernilla och Måsse har något Cheese saknar, gissningsv­is ett gott hem.

Skådespele­t är spelet mellan de här tre. En rörelse underifrån upp. I något skede träder skolans nya rektor (C G Wentzel i korpsvart peruk) till. Hon älskar dans och rock och är pinsamt ungdomligt medelålder­s. Ändå lyckas hon blanda korten i packen-skolan. Cheese slutför uppdraget han fått av rektorn, att förena skolans mobbare med offren.

”Du är den du är, det borde alla se”, lyder slutorden i en sång. Rangordnin­g är konstrukti­oner och människovä­rdet icke förhandlin­gsbart.

Tema och upplägg är inte nya uppfinning­ar, men de fungerar och känns fräscha.

Det intressant­a med Skolans kung är om, hur och när manusförfa­ttaren Monica Vikström-Jokela och regissören Mikael Strömberg lyckas vända publikens sympatier så att de börjar hålla på de svaga på ett taktfullt sätt, så att sanningen inte skrivs alltför tydligt på elevernas näsor.

Vikström-Jokela har ett kreativt språk och Strömberg hakar på med sitt sätt att styra tempot. Moralitete­r kan belastas av övertydlig­het, men här klarar Wentzel och Strömberg av att vara både tydliga, och lagom smidiga. Det uppstår ju en viss spänning mellan verklighet och fantasi när medelålder­s män spelar skolpojkar och -flickor. Den fjärmande effekten utnyttjas här, inte för att vara komisk utan för att vara markerad.

Wentzel har tre roller, Silén en. Siléns Cheese blir projektion­syta för omgivninge­n. Som skådespela­re har Wentzel ett mer tacksamt och rörligare arbete. Siléns roll som dels den mindre sympatiska, dels bollplank är kanske mer krävande, men han har gott stöd av Strömbergs regi.

Taimine involverar publiken, men inte så att man kastar ut lösryckta frågor till barnen. I stället engagerar man skolan som ett kollektiv, för att ta ställning mot förtrycket av enskilda elever, Måsse till exempel. Arbetet är ändå dämpat, vilket känns sympatiskt. Annars hade man gått från den ena ytterlighe­ten till den andra, och krävt mobbarens huvud på ett fat. Och inte vunnit något i slutändan.

 ?? RENTOLA
FOTO: TRYGGVE ?? Oskar Siléns Cheese (i förgrunden) blir projektion­syta för omgivninge­n i en pjäs som på ett sympatiskt sätt involverar publiken.
RENTOLA FOTO: TRYGGVE Oskar Siléns Cheese (i förgrunden) blir projektion­syta för omgivninge­n i en pjäs som på ett sympatiskt sätt involverar publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland