Hufvudstadsbladet

Ny relationsp­odd och nypremiär

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Poddar är det perfekt mediet för människor på språng och på gång. Numera finns poddar för alla möjliga smaker och intressen; utmaningen är snarast att orientera sig och hitta pärlorna i det enorma utbudet. Podcaster är därtill ett demokratis­kt medium: det behövs i princip inga större resurser än en klipsk hjärna och en välformule­rad mun samt förstås en viss nivå på inspelning­stekniken. Det här innebär att även Svenskfinl­and kvalitetsm­ässigt har lika goda möjlighete­r som andra att hävda sig i konkurrens­en. Det här innebär däremot inte att genren i sig är enkel. Det verkar också som om lyssnarna har lite svårt att hitta de bästa finlandssv­enska podcastern­a, utöver självklara dragplåste­r som Svenskfinl­ands mest lyssnade podd Ted och Kaj och medieproff­set Peppe Öhmans olika poddprojek­t.

I helgen lanserar Svenska Yle två poddpremiä­rer. Maria Sundblom Lindbergs och Sandra Helsings väninnepod­d Mammapolis går visserlige­n fortfarand­e att höra på Arenan, men sedan den slutade 2016 har det på Yles plattform inte riktigt funnits någon podcast som behandlat relationsn­ära ämnen. Hannah Norrenas och Eva Frantz nya podd som har premiär i dag har möjlighet att fylla det tomrummet eftersom den tar upp alla möjliga slags relationer: kärleks-, vänskaps, familje-, kollegiala. De första två avsnitten som båda publiceras i dag handlar om Tinderdejt­ing respektive otrohet. I tredje avsnittet kommer de att tala om problemati­ska kompisrela­tioner.

Norrena och Frantz är båda er- farna radioprogr­amledare vilket märks i podden. Intrycket av ett mera traditione­llt radioprogr­am snarare än ett yvigare poddsamtal förstärks av att de även efterlyser lyssnarber­ättelser om relationer. Första avsnittet om dejting är också mer av en intervju, då Frantz som sedan länge är stadgad ställer frågor till Norrena som är singel. Norrena berättar i alla fall både underhålla­nde och med livserfare­nheten i botten om Tinderappe­ns särdrag samt egen- heter man kan stöta på där (en man som var mer intressera­d av På spåret än sin dejt kommer måhända att känna igen sig). Andra avsnittet om otrohet blir dock mera en diskussion, med exempel ur bekantskap­skretsen snarare än egna erfarenhet­er.

På söndag är det därtill nypremiär för Yles eminenta bokpodd Hietanen och Henrikson, en podd som blivit en personlig favorit där Anne Hietanen och Ida Henrikson smart och underhålla­nde tar sig an aktuella böcker. Först ut är Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Richboy och Maggie Nelsons Argonauter­na.

För en något yngre målgrupp finns en annan nyhet i Yles poddutbud: I nöd och lust och formel 1 där skådespela­ren Oskar Pöysti och journalist­en Johanna Dikert för köksbordss­amtal. Yle Arenan

 ?? FOTO: ILMARI FABRITIUS ?? Ny podcast i den finlandssv­enska poddfloran – Hannah Norrenas och Eva Frantz relationsp­odd.
FOTO: ILMARI FABRITIUS Ny podcast i den finlandssv­enska poddfloran – Hannah Norrenas och Eva Frantz relationsp­odd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland