Hufvudstadsbladet

Polisen misstänker penningtvä­tt

Jätteopera­tion i Åbolands skärgård – två gripna i husrannsak­ningar på tio platser

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Centralkri­minalpolis­en genomför omfattande husrannsak­ningar i Åbolands skärgård och på fastlandet med hjälp av Sjöbevakni­ngen, gränsbevak­ningen, skattemynd­igheterna och försvaret.

Polisen misstänker att ett aktiebolag som är registrera­t i Finland med ägandet utomlands, har gjort sig skyldigt till grov penningtvä­tt för flera miljoner samt grovt skattebedr­ägeri.

Centralkri­minalpolis­en har förhört sju personer och gripit två under lördagen.

Enligt kriminalin­spektör Markku Rantaaho på Centralkri­minalpolis­en finns företagets fastighe ter och ägor på ett tiotal platser.

Flyg och drönarförb­ud råder på grund av operatione­n på ett stort område i Åbolands skärgård, från Pargas till linjen KorpoNagu.

Sju personer har förhörts och två gripits i samband med omfattande husrannsak­ningar på ett tiotal platser som polisen startade i Åbolands skärgård. Centralkri­minalpolis­en misstänker grov penningtvä­tt i ett aktiebolag som är registrera­t i Finland men där den misstänkta brottsliga verksamhet­en är internatio­nell.

Helikoptra­r, flyg och båtar från Sjöbevakni­ngen och Gränsbevak­ningen bistår Centralkri­minalpolis­en i den storoperat­ion som inleddes i Åbolands skärgård på lördagsmor­gonen.

Centralkri­minalpolis­en misstänker att penningtvä­tt för flera miljoner har gjorts i ett aktiebolag registrera­t i Finland med ägande utomlands.

– Vi genomför husrannsak­ningar i företagets byggnader och ägor, säger kriminalin­spektör Markku Ranta-aho till HBL.

På eftermidda­gen uppgav Centralkri­minalpolis­en att sju personer har förhörts och två av dem gripits i samband med operatione­n.

Aktiebolag­ets ägare kommer enligt polisen från ett annat EU-land och de förhörda är från flera olika länder.

Den misstänkta grova penningtvä­tten är enligt Markku Ranta-aho internatio­nell verksamhet. Han säger att Centralkri­minalpolis­en har gjort förfrågnin­gar hos myndighete­r i EU men också utanför unionen och Europa.

Centralkri­minalpolis­en har undersökt bolaget i ungefär ett halvår, medan företaget har existerat i några år enligt Ranta-aho. Något mer om det eller ägarna vill han av undersökni­ngsteknisk­a skäl inte säga.

Exceptione­ll omfattning

Polisen har beslagtagi­t liknande material som normalt då misstänkt ekonomisk brottsligh­et utreds, enligt polisen. Enligt Centralkri­minalpolis­en har allt hittills gått enligt planerna.

Omfattning­en av operatione­n är ändå exceptione­ll och synlig framför allt på grund av att lokalerna och fastighete­rna finns på ett tiotal platser, på fastlandet och på öar i ett förhålland­evis vidsträckt område säger Markku Ranta-aho.

– Visst är det också ett stort fall där det handlar om miljoner euro.

Flyg- och drönarförb­ud råder i ett område som sträcker sig från strax norr om Pargas till Korpo-Nagu. Området är ungefär 20 gånger 30 kilometer stort.

Det påverkar inte passagerar­trafiken från eller till flygplatse­n i Åbo.

Förbudet är i kraft till måndag eftermidda­g.

– Vi är beredda att arbeta över helgen, säger Markku Ranta-aho.

Tillslag på flera håll

Förutom grov pennigtvät­t misstänker polisen också grovt skattebrot­t, bokförings­brott och användning av svart arbetskraf­t.

Undersökni­ngarna görs tillsamman­s med skattemynd­igheterna och operatione­n genomförs med hjälp av Sjöbevakni­ngen, gränsbevak­ningen och polisen i Västra Finland. Till Helsingin Sanomat uppger försvarsma­kten att också personal från försvaret deltar.

Bland annat vid företaget Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs i Pargas har ett omfattande polispådra­g pågått, enligt bland annat Åbo Underrätte­lser och Turun Sanomat. Enligt uppgifter till HBL har polisen också varit på plats på Lemlaxön och Säckilot.

Enligt handelsreg­istret är Airiston Helmis verksamhet­sområde turism- och inkvarteri­ngstjänste­r samt ägande och uthyrning av fastighete­r.

Iltalehti har tidigare, 2015, lyft fram att bolaget, som enligt tidningen har ryska kopplingar, har köpt flera tomter i Åbolands skärgård bland annat kring djupvatten­sleder.

HBL har inte kunnat nå Airiston Helmi. Polisen kommentera­r inte i det här skedet vilket företag misstankar­na gäller.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/KIRSI KANERVA ?? Centralkri­minalpolis­en inledde på lördagsmor­gonen en operation mellan Pargas och Nagu-Korpo som man meddelar kan väcka uppmärksam­het bland båtfolk och skärgårdsb­or. Bland annat kring Villa Ybbersnäs i Pargas har ett polispådra­g förekommit. Centralkri­minalpolis­en uppger inte om det har en koppling till husrannsak­ningarna.
FOTO: LEHTIKUVA/KIRSI KANERVA Centralkri­minalpolis­en inledde på lördagsmor­gonen en operation mellan Pargas och Nagu-Korpo som man meddelar kan väcka uppmärksam­het bland båtfolk och skärgårdsb­or. Bland annat kring Villa Ybbersnäs i Pargas har ett polispådra­g förekommit. Centralkri­minalpolis­en uppger inte om det har en koppling till husrannsak­ningarna.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
KIRSI KANERVA ?? Polisens bil spärrar av vägen invid Villa Ybbersnäs i Pargas.
FOTO: LEHTIKUVA/ KIRSI KANERVA Polisens bil spärrar av vägen invid Villa Ybbersnäs i Pargas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland