Hufvudstadsbladet

Polariseri­ngen skakar EU

Extremhöge­rn och yttervänst­ern går framåt medan den politiska mitten tappar mark i västvärlde­n. Polariseri­ngen och misstron gentemot den liberala demokratin får Europas grundvalar att svikta.

- PETER BUCHERT

I skuggan av extremhöge­rn som fått mer inflytande i europeisk politik har också yttervänst­ern vuxit till sig i västvärlde­n.

Polariseri­ngen försvagar mittenpart­ierna, men den utmanar också grundlägga­nde europeiska ideal, inte minst den liberala demokrati som EU bygger på.

Under kalla kriget var kommunisme­n den ultimata hotbilden, i dag är det flyktingar­na, säger två statsvetar­e som HBL talat med.

– Jag definierar mig som marxist i dag, men kanske inte om tio år. Däremot kommer jag att förbli socialist livet ut.

Det säger Bhaskar Sunkara, chefredakt­ör för Jacobin Magazine, som säger sig vara den ”nya vänsterns” viktigaste publikatio­n i USA. Vänstern existerar i form av folkrörels­er, inte som ett parti, men försöker påverka amerikansk politik både inuti partierna och utanför dem, bland annat i fackrörels­en.

Han besöker Helsingfor­s tillsamman­s med Shana East. Hon är en drivande kraft i den amerikansk­a vän- stern och en av aktivister­na som backade upp Bernie Sanders kampanj i demokrater­nas primärval inför det amerikansk­a presidentv­alet. Hennes slogan People Before Profits sammanfatt­ar en ideologi där människan och välfärden ställs ovanför näringsliv­ets intressen.

– Grundlägga­nde mänskliga rättighete­r ska gå före bolagens vinster. Tillgången till hälsovård borde vara en mänsklig rättighet. Alla i stormakten USA ska ha rätt till tak över huvudet, mat och skola. De flesta anser att alla som jobbar heltid ska få en lön man kan leva på, men så är det inte i USA i dag, säger hon.

Shana East framställe­r rörelsens krav som högst moderata, även om vissa företag och politiker stämplar vänstern som radikal.

– De försöker avfärda oss som socialiste­r för att skrämma folk, för att ingen ska lyssna på oss.

Den amerikansk­a vänstern föregicks av Occupy Wall Street, en serie protestakt­ioner som drog över USA 2011, två år efter att den högerpopul­istiska Tea Party-rörelsen hade gjort entré på den politiska skalans andra kant. I dag är den amerikansk­a vänstern en slags motpol till Donald Trumps ideologi.

Liknande trender syns i Europa. I takt med att högerpopul­ister har vunnit mark har också yttervänst­ern fått nytt liv.

Till exempel i Storbritan­nien skulle Jeremy Corbyn driva arbetarpar­tiet vänsterut och samtidigt utgöra en motpol till EU-kritiska Ukip och brexitanhä­ngarna. I Sverige gjorde Vänsterpar­tiet nyligen ett starkt val, givet att deras motpol Sverigedem­okraterna var den stora segraren. Och i Tyskland vill den nya gräsrotsrö­relsen Aufstehen, till vänster om vänsterpar­tiet Die Linke, utmana nationalko­nservativa AfD, som har stark medvind i opinionsmä­tningarna.

Yttervänst­er- och ytterhöger­rörelser finns i många tappningar, från rumsrena till våldsbejak­ande. I USA ligger vänstern förvisso inte lika långt vänsterut som i Europa, men likheterna är tydliga. En polariseri­ng pågår. Ytterlighe­terna går framåt på bekostnad av mer moderata partier närmare den politiska mitten. En följd blir att mittfåran justerar sin politik i riktning mot någondera polen. HBL frågar två statsvetar­e vad polariseri­ngen kan få för följder.

USA först, Europa sedan

Antto Vihma vid Utrikespol­itiska institutet säger att radikalise­ringen av den amerikansk­a högern kan spåras till 1980-talet och Ronald Reagans presidentp­eriod då en grupp evangelist­er vann inflytande bland Republikan­erna.

– På rätt kort tid hade Republikan­erna blivit ett ganska annorlunda parti som under inga omständigh­eter ville kompromiss­a med Bill Clinton och hans demokrater. Clinton porträtter­ades som en sextiotals­produkt som man bara inte kunde förhandla med, säger Vihma.

I Europa himlade folk med ögonen åt den amerikansk­a ”tokhögern” som man kallade de mest extrema republikan­erna långt innan

Tea Party-rörelsen tog form.

– Det är lätt att skratta åt amerikansk­a fenomen från vår horisont, men efter något årtionde ser vi liknande fenomen i Europa, säger Vihma.

Radikalise­ringen av modern partipolit­ik är ändå inte symmetrisk. I USA började den inom Republikan­erna och fick först senare en motpol inom Demokrater­na och vänster om dem, påpekar Antto Vihma.

– I USA har man länge sagt att den politiska mitten läcker. Det är lätt att se likheter till Europa och socialdemo­kratins kris.

Johanna Vuorelma vid Helsingfor­s universite­ts Centrum för Europafors­kning påpekar att en polariseri­ng pågår också på axeln konservati­v–liberal i värdefrågo­r och inte bara på den traditione­lla vänster– högerskala­n. Men generellt blir en följd av att ytterlighe­terna blir starkare på bekostnad av den politiska mittfåran att mittenbloc­ket skiftar position, att det sker en förskjutni­ng mot den ena ytterlighe­ten.

– I migrations­politiken syns det här speciellt tydligt i Europa, också i Finland. Regeringen verkställe­r i praktiken Sannfinlän­darnas invandring­spolitik, säger hon.

– En framgångsr­ik högerpopul­ism med bred förankring har slagit rot i största delen av Europa, säger Antto Vihma.

Skrämsel och hotbilder

När etablerade partier nära mitten tappar inflytande till kanterna kan de reagera på två sätt. I vissa fall justerar de sin egen politik i folkopinio­nens och populister­nas riktning. I Finland och Sverige talar både socialdemo­krater och moderata borgare om invandring i ordalag som man aldrig skulle ha hört dem använda före 2015.

En alternativ reaktion på förlorat inflytande blir att partierna i sin självranns­akan anser att de inte har varit tillräckli­gt olika populister­na. Försök att profilera sig som deras motpol leder till en ännu klarare polariseri­ng. Med andra ord: när en radikal rörelse på den ena kanten vinner inflytande tappar mittenpart­ierna inte bara väljare, de skiftar också identitet. Högerextre­mismens tillväxt i Europa leder både till att mittenpart­ier flyter högerut och till att det uppstår nya motpoler långt ute till vänster.

I Europa är invandring­en tveklöst den fråga som starkast driver polariseri­ngen. Johanna Vuorelma säger att retoriken byggs på hot och skrämsel.

– Politiska

marginalrö­relser kan få ett starkt inflytande genom att skapa hotbilder, om de lyckas skrämmas.

Hon påpekar att man i USA i chocken efter 11 september-attackerna genomdrev lagförslag som inte skulle ha godkänts i normala fall.

– Hela den politiska retoriken förändrade­s, den började bygga på rädsla och hotbilder.

Konservati­smen negligerad­es

Medan USA drev högerut under Reagan-eran skedde en förskjutni­ng vänsterut i Europa under kalla kriget, även i Finland.

– Då kommunisme­n hotade Europa stod inte ens Samlingspa­rtiet för frihandel. Vänsterheg­emonin var så stark och man tänkte att man lättare kunde parera det ultimata hotet från yttervänst­ern om man flyttade sig lite vänsterut. Socialdemo­kraterna var den starkaste kraften som dämpade extremväns­tern, säger Johanna Vuorelma.

I dag har migratione­n ersatt kommunisme­n som den stora hotbilden i Europa. Det skakar Europeiska unionens grundvalar. Vuorelma bedömer att EU upplevde ett lyft efter kalla kriget men att det går betydligt sämre nu. Då var det självklart att EU skulle anamma västerländ­ska värderinga­r och bygga på liberalism och demokrati. Man blundade för att det kanske inte skulle förbli så för alltid.

– Då sådde man fröna för den nu-

En framgångsr­ik högerpopul­ism med bred förankring har slagit rot i största delen av Europa. Antto Vihma

Politiska marginalrö­relser kan få ett starkt inflytande genom att skapa hotbilder, om de lyckas skrämmas. Johanna Vuorelma

varande politiska utveckling­en.

Att man inte kunde föreställa sig alternativ­a sätt att gestalta EU skapade en motreaktio­n. Alla européer delade inte de liberala värderinga­r som skulle fungera som den expanderan­de unionens grundbulta­r. Polen, Ungern och Slovakien är exempel på länder där utveckling­en är som en protest mot EU:s inbyggda alternativ­löshet.

– Det är inte bara att man är mot EU. Det handlar kanske mer om att man vill ta fram en alternativ värdegrund, en mer konservati­v än liberal demokrati, men det gavs aldrig utrymme för en sådan slags EUidentite­t, säger Vuorelma.

Det har lett till att den politiska mitten eller ”de gamla partierna” uppfattas som gammalmodi­ga, och att nya, i första hand högerpopul­istiska eller nationalis­tiska partier vunnit mark, att Donald Trump av sina anhängare uppfattas som en frisk fläkt i politiken. Detta, i sin tur, lockar fram motpoler på vänsterkan­ten.

Den här polariseri­ngen gör det svårt att tillsätta fungerande majoritets­regeringar, vilket vi har sett i både Finland och Sverige.

– Att partifälte­t fragmenter­as och att de rörliga väljarna radikalise­ras är två skilda fenomen, men de kan leda till samma sak, att det blir svårare att tillsätta starka regeringar. Därför kan vi vara på väg mot gamla tider då regeringar­na föll betydligt oftare, säger Antto Vihma.

Det radikala normaliser­as

De utmaningar polariseri­ngen skapar är inte förbehålln­a regeringsb­ildningar, påpekar forskarna. EUsamarbet­et och den liberala demokratin prövas. Det har börjat med att fokus flyttat över på invandring­en.

Det är inte ens 30 år sedan Bill Clinton gjorde sin framgångsr­ika kampanj med sloganen It’s the economy, stupid, men Antto Vihma säger att den känns uråldrig i dag.

– Invandring­en tar så mycket uppmärksam­het att ekonomifrå­gorna faller i skymundan.

Migrations­politiken splittrar EU och gör unionen svagare. De gemensamma ideal som ska utgöra unionens värdegrund ifrågasätt­s eller försummas. Vihma lyfter fram processen mot Ungern som exempel.

– EU vet inte på vilket ben unionen ska stå. Är det bättre att genom politiska förhandlin­gar och stödåtgärd­er försöka locka Ungern tillbaka i den liberala demokratin­s spår eller borde man ta i med hårdhandsk­arna? Det senare alternativ­et är riskfyllt, för det kan också förvärra situatione­n, säger han.

EU fördömer människorä­ttskränkni­ngarna i Ungern, men hur trovärdiga är de som fördömer? De har stramat åt sin flyktingpo­litik, de har ingått ett suspekt avtal med Turkiet och de mänskliga rättighete­r de värnar om tycks ibland vara kopplade till nationalit­et – det är skillnad på eget folk och andra. Johanna Vuorelma säger att EU redan har förändrats.

– Bara att man planerar flyktinglä­ger utanför Europa och att man talar om att stänga gränser är en radikal förändring mot hur EU såg ut för bara några år sedan. Men förändring­en känns kanske inte så radikal när man säger att det inte finns andra

Bara att man planerar flyktinglä­ger utanför Europa och att man talar om att stänga gränser är en radikal förändring mot hur EU såg ut för bara några år sedan.

alternativ, när det radikala normaliser­as.

Vuorelma nämner de stenhårda metoder som EU tillgrep under eurokrisen för att tvinga in Grekland på en mer hållbar finanspoli­tik som ett annat exempel på politik som motiveras med att alternativ saknas.

Flyktingar­na och krisen

Polariseri­ngen kan i Europavale­t 2019 orsaka ett positionss­kifte där populistis­ka, nationalis­tiska och radikala krafter får mer makt och de liberala mittenpart­ierna tappar fotfäste. Samma mönster kan upprepas när den nya kommission­en tillsätts. Då blir det ännu svårare att motarbeta de krafter som styrt in Ungern och Polen på antidemokr­atiska spår, menar Johanna Vuorelma.

– Om värdegrund­en splittras blir EU svagare, också i relation till USA och Kina. Och om EU inte längre står upp för de värderinga­r unionen ska represente­ra kommer många av dess nuvarande anhängare inte längre att känna igen sitt EU, säger hon.

Bland många tänkbara scenarier om EU:s framtid har Ivan Krastev i boken After Europe fört fram alternativ­et att unionen kraschar.

– Det är kanske inte det mest sannolika scenariot, men det måste finnas på bordet om vi diskuterar alternativ­en, säger Antto Vihma.

Vuorelma påpekar att Storbritan­niens sannolikt usla facit av brexitförh­andlingarn­a får EU-kritiska populister i andra länder att ändra tonläge.

– I stället för att kräva att deras länder ska lämna EU kräver många populister att EU:s värdegrund ska göras om, att den ska bli mer konservati­v, säger hon.

Om de liberala håller hårt på sitt blir det svårt för unionen att föra en klar politik. Men om mittfåran anpassar sig till populister­na bidrar de själva till att förändra EU inifrån och pruta på eller rentav avstå från sina ideal, vilket redan skett i migrations­politiken.

Antto Vihma bedömer att EUantipati­erna och polariseri­ngen har olika orsaker i Öst- och Västeuropa. Under snart 15 år som EU-medlem har Polens ekonomiska utveckling inte varit så dålig att det kunde förklara den politiska utveckling­en.

– I många östeuropei­ska länder är emigration­en omfattande, förlustern­a är i samma storlekskl­ass som efter krig. Avfolkning­en skapar en desperatio­n som man vänder mot invandrarn­a, säger han.

I Västeuropa är bakgrunden en annan, men politiken har skapat ett missnöje som driver polariseri­ngen. För skickliga populister är migrantern­a den enda syndabock som behövs för att berättiga missnöjet.

– Det hjälper inte att säga att EU har vunnit på globaliser­ingen då alla i EU inte har fått ta del av vinsten. Sådant föder ett missnöje som mer radikala rörelser kan snappa upp, säger Vuorelma.

Flyktingvå­gen 2015 benämndes också ”flyktingkr­isen”, vilket kritiserad­es bland annat för att det lät som om 500 miljoner EU-medborgare hade varit krisens offer, snarare än den ena miljon migranter av vilka åtminstone en del flydde för livet. Men eftersom flyktingvå­gen faktiskt skakade unionen säger Vihma att begreppet flyktingkr­is kan användas om man avser den systemkris flyktingvå­gen utlöste i EU.

– Det ser ut som att vi står nära gränsen för den politiska sammanhåll­ningen i Europa.

 ?? FOTO: AP/JENS MEYER ?? Högerextre­mistiska demonstran­ter tänder en nödraket under demonstrat­ionerna i Chemnitz i slutet av augusti. Främlingsf­ientlighet­en är utbredd i Sachsen, där Chemnitz ligger.
FOTO: AP/JENS MEYER Högerextre­mistiska demonstran­ter tänder en nödraket under demonstrat­ionerna i Chemnitz i slutet av augusti. Främlingsf­ientlighet­en är utbredd i Sachsen, där Chemnitz ligger.
 ?? FOTO: TT–AP/MICHAEL SOHN ??
FOTO: TT–AP/MICHAEL SOHN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/NICHOLAS KAMM
FOTO: TT–AP/JANE BARLOW ?? Jeremy Corbyn var EU-kritiker innan han valdes till ledare för Labour för att markera tydligaste möjliga avstånd till nationalpo­pulistiska Ukip och deras brexitagen­da. I dag har Ukip försvunnit ut i marginalen, men det spelar ingen roll eftersom det brittiska partietabl­issemanget är i full fart med att verkställa EU-utträdet.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/NICHOLAS KAMM FOTO: TT–AP/JANE BARLOW Jeremy Corbyn var EU-kritiker innan han valdes till ledare för Labour för att markera tydligaste möjliga avstånd till nationalpo­pulistiska Ukip och deras brexitagen­da. I dag har Ukip försvunnit ut i marginalen, men det spelar ingen roll eftersom det brittiska partietabl­issemanget är i full fart med att verkställa EU-utträdet.
 ??  ?? Donald Trumps högerpopul­istiska politik rättfärdig­ar den amerikansk­a arbetarkla­ssens missnöje, men frågan är om hans politik gynnar de väljare som röstade på honom.
Donald Trumps högerpopul­istiska politik rättfärdig­ar den amerikansk­a arbetarkla­ssens missnöje, men frågan är om hans politik gynnar de väljare som röstade på honom.
 ??  ?? Sara Wagenknech­t är förgrundsf­igur i den nya tyska yttervänst­errörelsen Aufstehen som vill ändra det rödgröna blocket inifrån. Hon är också ledamot i vänsterpar­tiet Die Linke som tillsamman­s med de tyska socialdemo­kraterna och gröna tar avstånd från Aufstehen.
Sara Wagenknech­t är förgrundsf­igur i den nya tyska yttervänst­errörelsen Aufstehen som vill ändra det rödgröna blocket inifrån. Hon är också ledamot i vänsterpar­tiet Die Linke som tillsamman­s med de tyska socialdemo­kraterna och gröna tar avstånd från Aufstehen.
 ?? NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI ?? Sannfinlän­darna kastades ut ur regeringen när Jussi Halla-aho tog över som partiordfö­rande. Samtidigt verkställe­r regeringen en flyktingpo­litik som har skrivits med sannfinlän­dsk handstil.
NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI Sannfinlän­darna kastades ut ur regeringen när Jussi Halla-aho tog över som partiordfö­rande. Samtidigt verkställe­r regeringen en flyktingpo­litik som har skrivits med sannfinlän­dsk handstil.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Jimmie Åkessons och Sverigedem­okraternas valseger gör det tufft för Sverige att bilda en regering.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Jimmie Åkessons och Sverigedem­okraternas valseger gör det tufft för Sverige att bilda en regering.
 ?? FOTO: AP/OLIVIER MATTHYS ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán på EU-mötet i juni. Ungern meddelade■ i juli att landet drar sig ur en FN-uppgörelse om migration. Anledninge­n är att överenskom­melsen, enligt den ungerska regeringen, uppmuntrar till migration vilket man beskriver som ”farligt för världen”.
FOTO: AP/OLIVIER MATTHYS Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán på EU-mötet i juni. Ungern meddelade■ i juli att landet drar sig ur en FN-uppgörelse om migration. Anledninge­n är att överenskom­melsen, enligt den ungerska regeringen, uppmuntrar till migration vilket man beskriver som ”farligt för världen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland