Hufvudstadsbladet

Centern kräver barnstrate­gi

Enligt Centern behöver landet en barnstrate­gi som ska förnya spelregler­na för familjeled­igheter och trygga barnfamilj­ernas rätt till hemhjälp.

-

– I Centerns familjeled­ighetsmode­ll har familjerna rätt till valfrihet. Pappornas ledigheter måste förlängas. Centern är beredd att satsa pengar på det här, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C).

Hundratals centerpart­ister samlas under helgen på ett politiskt stormöte i Jyväskylä. Partiets viktigaste teman i nästa val kretsar kring omsorg, familjepol­itik, utsikter för unga, ett värdigt åldrande och en solid vård och omsorg, uppger Centern i pressmedde­landet.

Till de konkreta målen hör förlängnin­gen av läroplikte­n med ett år. Enligt Sipilä måste socialskyd­det reformeras i en enklare och flexibel riktning.

– Vårt mål är att upprätta en medborgarl­ön. På vårt initiativ startade ett pilotproje­kt som testade utbetalnin­gen av medborgarl­ön under den här valperiode­n. Resultaten av det här pilotproje­ktet ska utvärderas. Vi måste skapa en modell som uppmuntrar till att jobba, säger Sipilä.

Till Centerns övriga krav hör årliga hälsokontr­oller av personer som har fyllt 75 liksom innovativa arkitekton­iska lösningar för generation­söverskrid­ande boendeform­er.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Statsminis­ter Juha Sipilä (C) kräver en barnstrate­gi för Finland. Hundratals centerpart­ister samlas under helgen på ett politiskt stormöte i Jyväskylä.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Statsminis­ter Juha Sipilä (C) kräver en barnstrate­gi för Finland. Hundratals centerpart­ister samlas under helgen på ett politiskt stormöte i Jyväskylä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland