Hufvudstadsbladet

Sommartide­n skulle spara resurser under första världskrig­et

När infördes den högaktuell­a sommartide­n i Finland? Här får du veta allt du behöver veta om tidszoner och hur vi räknar tid.

- SPT/ERIK SANDSTRÖM

I begynnelse­n var det kaos när det gällde tidhållnin­g, men före 1800-talet var det knappt någon som lade märke till saken. Järnvägen ändrade på det.

– Då transporte­rna och framför allt järnvägen utvecklade­s, kunde man under något dygn passera flera lokala tidszoner – klockorna behövdes ställas om flera gånger och risken att missa en avgång på grund av att man missat att ställa om sin klocka var antagligen ganska stor, skriver Sveriges tekniska forsknings­institut.

Enligt företaget Time and Date AS försökte järnvägsop­eratörerna i USA få bukt med problemet genom att inrätta 100 tidszoner för järnvägen. I november 1883 fick USA ändå ner antalet tidszoner till fyra.

Det fanns uppenbart ett behov av att koordinera klockorna globalt och i oktober 1884 på den internatio­nella meridianko­nferensen i Washington beslöt en stor del av världens länder att klockorna ska ställas enligt tiden i Greenwich utanför London. Greenwich Mean Time (GMT) blev den internatio­nella standarden.

Fransmänne­n var inte så förtjusta i att ställa klockorna enligt engelsmänn­en, så de fortsatte använda tiden i Paris som standard fram till 1911.

– Trots det definierad­e fransmänne­n tidszonen som tiden i Paris minus nio minuter och 21 sekunder. Med andra ord betydde det GMT, skriver Time and Date AS på sin webbplats.

Skillnaden mellan GMT och UTC

I dag används koordinera­d universell tid (UTC) som standard i stället för Greenwich-tid. UTC blev den nya officiella världstide­n år 1972 och skiljer sig enligt definition­en från GMT med mindre än en sekund.

På sjuttiotal­et var det tack vare atomuret möjligt att definiera sekunder och tiden väldigt exakt, men samtidigt varierar dygnets längd så det fanns ett behov av att anpassa tiden enligt jordens rotationsh­astighet. UTC blev en kompromiss som har atomurens exakthet men samtidigt sammanfall­er med nollmeridi­anen i Greenwich vid midnatt.

Sommartid skulle spara pengar

Nyzeelända­ren George Vernon Hudson introducer­ade tanken om att ställa om klockorna på sommaren i slutet av 1800-talet. Förslaget diskuterad­es i en vetenskapl­ig förening i Wellington men slog aldrig igenom.

Också i Storbritan­nien lade byggaren William Willett ett förslag år 1905 om att ställa om klockorna. Då gällde det 20 minuters justeringa­r åtta gånger per år. Förslaget diskuterad­es i parlamente­t men föll efter att speciellt jordbrukar­na motsatte sig.

I Kanada användes sommartid första gången år 1908, men det slog igenom globalt först efter att Tyskland tog det i bruk.

Två år in på första världskrig­et tog det tyska imperiet och deras allierade Österrike beslutet att ställa om klockorna under sommaren. Idén var att man kunde spara på värdefullt bränsle genom att behovet av lampor inte var lika stort under ljusa kvällar. Strax apade Storbritan­nien och Frankrike efter.

Tidsomstäl­lningen ledde antagligen inte till större inbesparin­gar och de flesta återgick till ständig normaltid efter kriget.

Ändå tycktes det tydligen vara en bra idé igen under nästa världskrig och 1942 infördes sommartide­n för första gången i Finland. Redan följande år slutade Finland ändå ställa om klockorna efter starkt motstånd från bland annat bönderna.

Det dröjde till 1981 tills Finland gick in för sommartid igen. Oljekrisen på 1970-talet hade fått europeiska och nordiska länder att ta till sig tanken om att spara energikost­nader och införa sommartid. När Sovjetunio­nen gick in för sommartid slöt sig också Finland till gänget.

År 1996 gick EU in för att alla medlemslän­der skulle ställa om klockorna samtidigt. I dag ställer en minoritet av världens länder, 75 stycken, om klockorna till sommaren och antalet har minskat med åren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland