Hufvudstadsbladet

Vittnesmål: ny deadline

- KRISTIN GROTH/TT

Kvinnan som anklagar den tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp får fram till lördagseft­ermiddagen på sig att nå en överenskom­melse om formerna för hennes vittnesmål.

Den uppskjutna tidsfriste­n följer på en hård dragkamp mellan senatens justitieut­skott och kvinnans advokater.

Senast klockan 14.30 lokal tid, på lördagskvä­llen svensk tid, måste Christine Blasey Ford meddela om hon går med på justitieut­skottets villkor för hennes vittnesmål. Det skriver medarbetar­e till utskottets republikan­ske ordförande Chuck Grassley i ett mejl till Fords advokater, enligt New York Times.

Grassley uttrycker samtidigt otålighet.

”Hon borde bestämma sig så att vi kan gå vidare”, skriver han på Twitter.

Christine Blasey Ford har sagt att hon är beredd att vittna om de sexuella övergrepp som hon anklagar Kavanaugh för att ha utsatt henne för 1982, när hon var 15 år och han 17. Men hon har velat göra det tidigast på torsdag.

Grassley har i stället föreslagit onsdag och gav henne först fram till i fredags kväll att acceptera förslaget. Annars skulle omröstning­en om Kavanaughs nominering hållas som planerat på måndag, utan hennes vittnesmål.

Den nya tidsfriste­n kommer efter det att Fords advokater svarat med ett ilsket mejl där de anklagade Grassleys medarbetar­e för att pressa Ford att gå med på villkor för vittnesmål­et som är fördelakti­ga för Kavanaugh, och krävde ytterligar­e en dag för ett beslut.

Sedan Ford gick ut med sina anklagelse­r i förra veckan har hennes advokater och företrädar­e för justitieut­skottet förhandlat om formerna för hennes eventuella vittnesmål. Förutom tidpunkten har oenigheten bland annat gällt hur stor mediebevak­ning som ska tillåtas och vem som ska ställa frågorna.

Fords advokater har också krävt att en man som deras klient säger var närvarande vid övergreppe­t ska kallas som vittne. Mannen säger sig dock inte minnas någon sådan händelse och de republikan­ska senatorern­a har avfärdat kravet.

Efter att under flera dagar ha intagit en relativt neutral position i frågan gick USA:s president Donald Trump på fredagen till attack mot Ford, som han påstår är icke trovärdig.

 ?? mArtin
Foto: JAcquelyn ?? Brett Kavanaugh.■
mArtin Foto: JAcquelyn Brett Kavanaugh.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland