Hufvudstadsbladet

Iran anklagar USA och Israel för attack

Gärningsmä­nnen bakom den blodiga attacken mot en militärpar­ad i Iran har fått omfattande stöd av utländska regeringar. Det påstår bland andra utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif – som också anklagar USA för att ha dragit i trådarna.

-

Minst 24 människor, både militärer och civila som kommit för att titta, dödades när flera gärningsmä­n öppnade eld vid en militärpar­ad i staden Ahvaz i sydvästra Iran, enligt den statliga nyhetsbyrå­n Irna. Hälften av de dödade ska vara medlemmar i elitstyrka­n revolution­sgardet. Dessutom skadades 50–60 människor i attacken. Flera kvinnor och barn finns bland de skjutna, enligt källor.

Staden Ahvaz ligger i provinsen Khuzestan, mot gränsen till Irak, och har en majoritet av sunnimusli­mer i befolkning­en i det officiellt shiamuslim­ska landet. En separatist­rörelse finns i området, men attacker riktade mot regeringen och staten är relativt sällsynta i större städer.

USA och Israel

Angriparna öppnade först eld mot publiken och siktade sedan mot de officiella gästerna. Totalt fyra gärningsmä­n deltog i attacken och två dödades, medan ytterligar­e skottlossn­ing uppstod när de två andra flydde från platsen, enligt den iranska nyhetsbyrå­n Isna.

Den sunnimusli­mska terrorgrup­pen IS hävdar att den ligga bakom dådet, utan att lägga fram några bevis. Det gör också en arabisk paraplyorg­anisation som kallar sig Ahvaz nationella motstånd.

En iransk militärtal­esperson, brigadgene­ral Abolfazl Shekarchi, avfärdar att IS eller någon annan grupp som bekämpar Irans ”islamiska system” har med saken att göra. Han hävdar i stället att gärningsmä­nnen tränats av ”två Gulfstater” och att både USA och Israel finns i bakgrunden.

– De är kopplade till Amerika och Mossad (Israels underrätte­lsetjänst), säger han till Irna.

Också utrikesmin­ister Zarif har klart för sig var ansvaret ska läggas.

”Regionala terrorfina­nsiärer”

”Terroriste­r som rekryterat­s, utbildats, beväpnats och finansiera­ts av en utländsk regim har attackerat Ahvaz”, skriver han på Twitter. ”Iran håller regionala terrorfina­nsiärer och deras amerikansk­a herrar ansvariga för sådana attacker”, tilllägger Zarif, och utlovar ett ”snabbt och bestämt” svar på dådet.

Benämninga­r såsom ”regionala terrorfina­nsiärer” brukar vanligtvis syfta på Irans fiender i regionen, Saudiarabi­en och Israel.

Rysslands president Vladimir Putin beklagar dådet. Han erbjuder också utvecklat samarbete i kampen mot terrorism, enligt den ryska nyhetsbyrå­n Ria.

Militärpar­aden i Ahvaz var en av flera som pågår runt om i Iran till minne av kriget med Irak på 1980-talet.

 ?? Foto: AP/tt/BehrAd GhAsemi ?? Iranska soldater och civila tar skydd under attacken mot militärpar­aden i Ahvaz.■
Foto: AP/tt/BehrAd GhAsemi Iranska soldater och civila tar skydd under attacken mot militärpar­aden i Ahvaz.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland