Hufvudstadsbladet

”Kommer sluta som Saddam Hussein”

Iran kommer att bygga ut sin robotkapac­itet trots påtrycknin­gar från väst, deklarerar landets president Hassan Rohani i ett tal under en militärpar­ad i Teheran.

- TT-REUTERS

Rohani drar en parallell till kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet:

– Samma sak kommer att hända Trump. USA kommer att gå samma öde till mötes som Saddam Hussein. Iran kommer inte att överge sina vapen – inklusive robotarna som gör USA så argt.

I stället kommer robotarsen­alen att ökas dag för dag, enligt Rohani. Iran har ballistisk­a robotar med en räckvidd på upp till 350 mil, tillräckli­gt för att nå amerikansk­a och israeliska baser i Mellanöste­rn.

Efter att president Donald Trump i maj fattade beslut om att dra USA ur det globala kärnenergi­avtalet med Iran samt att återinföra handelssan­ktioner mot landet har den iransk-amerikansk­a relationen prövats hårt.

De övriga länder som kom överens om Iranavtale­t 2015 ska träffas för att försöka hålla liv i avtalet trots USA:s nya sanktioner mot Iran.

USA:s sanktioner infördes i augusti. I november träder fler i kraft som drabbar de iranska olje- och banksektor­erna.

Vid mötet på måndag, som syftar till att få Iran att följa avtalet trots att USA dragit sig ur, kommer ministrar från Storbritan­nien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Iran att delta.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BEHRAD GHASEMI ?? En attack mot en militärpar­ad i sydvästra Iran tvingade åskådarna■ ta skydd.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BEHRAD GHASEMI En attack mot en militärpar­ad i sydvästra Iran tvingade åskådarna■ ta skydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland