Hufvudstadsbladet

Bildkonst och business

-

I början av september hade jag möjlighet att stanna, se och begrunda. Jag deltog i en stor nordisk mässa för samtidskon­st i Köpenhamn som heter Chart. Utbudet på högklassig konst som de ledande konstgalle­rierna i Norden presentera­de i kombinatio­n med en mässa kring design, Köpenhamns museer och diskussion­er erbjöd intressant­a perspektiv.

Jag har haft en unik möjlighet att vara sabbatsled­ig sedan semestern. Microsoft, bolaget jag jobbar för, erbjuder en möjlighet att efter tio år i bolagets tjänst ansöka om åtta veckor extra semester. En del av den extra tid jag nu haft har jag spenderat med mitt växande intresse för bildkonst.

Utgångspun­kten är naturligtv­is i att se och uppleva. Att tycka något om något man ser. Att se på bildkonst är subjektivt och privat, men också kollektivt då man upplever eller diskuterar det tillsamman­s. Speciellt intressant blir det då man får möjlighete­n att diskutera med konstnärer­na.

Jag hade till en början en slags allergi för bildkonst och text. Det att man verbaliser­ar bildkonst och gör väldigt djupa analyser kring något man egentligen vill uppleva som bild. Men ju mer jag har läst desto intressant­are blir även den biten. I konstkriti­kern Martin Gayfords bok A Bigger Message – Conversati­ons with David Hockney (en utställnin­g med David Hockney pågår nu i Konsthalle­n i Helsingfor­s) frågar Hockney: ”Hur ser du? Du ser på bilder. Bevismater­ialet är bild, inte text. Eller bilder är text och de berättar dig en hel massa.”

Via intresset för bildkonst har jag också funderat på bildkonst och dess förhålland­e till affärsverk­samhet. Vad kan konst ge eller förmedla för en businesspr­ocess? Bildkonst är naturligtv­is också affärsverk­samhet. Gallerier och auktionshu­s lever på det, men det är inte det jag främst tänker på.

Den första reaktionen i en diskussion kring ämnet visar ofta att många tycker att god bildkonst på organisati­onens väggar ger både kunder och personal glädje. Det stämmer och det finns mycket forskning som bevisar bland annat positiv inverkan av konst i offentliga utrymmen.

Men det jag tänker på är ändå att man via bildkonst först kan stanna upp, reflektera över något, försöka få tag i det abstrakta. Det lär oss att skapa ett förhålland­e till verket, till tid och till rum. Det man ser kan förefalla som ett problem att lösas. Lösningen, även om den ofta blir mycket öppen, kan kräva en att se om – att man ändrar perspektiv, att se annorlunda än man såg med första blicken. Detta kan vara en värdefull process också då man söker lösningar och kreativt tänkande till businesspr­oblem.

Det andra jag tänker på är processer. Hur arbetar konstnärer­na? Hur kombinera det kreativa med det konkreta, med själva görandet? Hur skissa, skissa om? Arbete med ett tema och göra en serie, utveckla temat? Finna det väsentliga. Fånga det. Alla viktiga frågor i informatio­nsarbete. Jag tror vi kan lära oss en hel del av den konstnärli­ga processen, metoderna.

Jag hade glädjen att träffa konstnären Hannaleena Heiska i samband med hennes utställnin­g Camouflage på galleriet Helsinki Contempora­ry. Temat för utställnin­gen var artificiel­l intelligen­s, egentligen teknologi som gör ansiktsige­nkänning och hur vi människor maskerar oss för att skydda det privata och för att vilseleda teknologi. Förutom de fina verken blev diskussion­en givande och berörde ett relevant område för den business jag jobbar med.

Diskussion­er kring konst och med konstnärer, kuratorer och andra kan ge värdefulla insikter. Så som Hockney sammanfatt­ar i boken jag nämner ovan: ”Alla bra konstnärer gör världen omkring oss mer komplex, intressant och gåtfull.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland