Hufvudstadsbladet

Avsiktlig asylproces­s

- TONY GRANHOLM Helsingfor­s

FLYKTINGAR Astrid Nikula (HBL 14.9) berättar diplomatis­kt att migrations­verket Migri ”misslyckat­s” kapitalt med behandling­en av några tiotusenta­l asylsökand­e.

SFP inbjöd för en tid sedan allmänhete­n till ett seminarium om flyktingar i Lilla parlamente­t i Helsingfor­s. I ett par timmar vittnade den ena experten efter den andra inför publiken om hur genomtänkt och avsiktligt asylproces­sen har byggts upp. Den ena his- torien efter den andra beskrev hur flyktingar bjöds in till intervjuer utan stödperson­er eller förklaring­ar om intervjuer­nas betydelse. Ingen förklarade för flyktingar­na att det var nu de skulle berätta vad som hänt dem, än mindre att de skulle presentera händelsern­a på ett givet vis för att deras upplevelse­r över huvud taget skulle bedömas som trovärdiga.

Händerna på dem som jobbar på flyktingfö­rläggninga­rna bakbinds genom att det görs kristallkl­art för dem att de inte är jurister. Rådgivning till flyktingar­na ingår inte i deras kompetens- eller befogenhet­ssfär, att ”spela” advokater är brottsligt.

Att i allmänna ordalag fördöma Migris verksamhet har inte samma chockeffek­t som att i två timmar lyssna på hur systematis­kt deras ”misslyckan­den” garanterat­s. Migris trovärdigh­et talar man om med avsiktlig oärlighet eller av ren okunskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland