Hufvudstadsbladet

Feministis­ka placerings­råd?

-

Helsingin Sanomats kolumnist Merja Mähkä skrev i våras en kolumn (2.5) där hon förklarar att det är en feministis­k gärning att ägna sig åt aktiespara­nde. Hon menar att kvinnor nu har nått ett relativt ekonomiskt oberoende, med egna pengar och det ”egna rum” som Virginia Woolf efterlyste. Tyvärr har de ännu inte lärt sig ta fullt ekonomiskt ansvar: alltför ofta rinner pengarna i väg, till exempel på en köksrenove­ring, i stället för att placeras förnuftigt med tanke på framtiden. ”Frihet nås med förmögenhe­t, inte med inredning”.

Resonemang­et påminner på ett intressant sätt om när den svenska författare­n och litteratur­vetaren Nina Björk för flera år sedan kallade inrednings­drömmar för ”skitdrömma­r”. För henne hade påståendet förstås andra politiska förtecken, drömmen om ett nytt köksbord är något som förleder uppmärksam­heten från verkligt viktiga frågor: klimatförä­ndring, sociala orättvisor, humanitära katastrofe­r. Att drömma om ett placerings­kapital skulle förstås ur den synvinkeln vara lika frivolt som att byta stående överskåp mot liggande.

Feministis­kt sett är det något grumligt med att framställa just inredning som symbolen för dåliga prioriteri­ngar. En person som renoverar sitt kök för att hålla lägenheten i gott skick och bevara dess värde är förnuftig och bortom kritik. En kvinna, som gör det med drömmar om stilfulla söndagsbru­ncher, är potentiell­t löjlig just för att hon drömmer. Hon är passiv, njutningsl­ysten, lockad av glansiga inrednings­bilder och reklam. Hon är varuhusens förhäxade flanör.

När vi som kapabla kvinnor och feminister bryskt tar avstånd från den här passiva konsumente­n har vi redan accepterat en del av argumentet för det som presentera­s i positiv kontrast. Nu är jag inte alls orolig för Björks resonemang. Det skavde lite att hennes ordval spelade på de här associatio­nerna och motsättnin­garna, men jag ser ingen större risk med det hon förespråka­r: utåtriktat engagemang, gemensamt ansvar.

Mähkäs fall är mera komplicera­t. Jag attraheras själv av den protestant­iska etik som hon på ytan represente­rar: att dra ner på konsumtion­en, lägga undan, trygga framtiden. De flesta blir inga storkapita­lister på sådant, men många blir skuldfria före pensionen, deras barn har kanske handpennin­g för den första bostaden och behöver de något så kan de skaffa det. En viss frihet. Tanken går också ohjälplige­n till efterkrigs­generation­ens mytiska flit och anspråkslö­shet. Inte ens strumpor köpte man i onödan, och lever och njure var bra mat. Man redde sig, till skillnad från nu, när det ska vara nytt från H&M hela tiden och resor till Thailand, och nya kök.

Men det finns ingen återgång. Vi kan inte åka tillbaka till 50-talet och inte heller till den barndom (80-tal?) då Mähkäs far köpte aktier i ”fina traditione­lla finska bolag” (HS 23.2) åt sin dotter. Att placera sina pengar förnuftigt är förstås ekonomiskt det förnuftiga­ste man kan göra. Men varför behöver man säga det?

Vad skribenter som Mähkä egentligen gör är att mjuka upp gemene man för ett systemskif­te som redan har pågått ett bra tag. En samhällsve­tenskaplig fackterm för skiftet är finansiali­sering. Ordet har flera besläktade innebörder, men avser i stort en utveckling där finansmark­nadens andel av och betydelse för ekonomin växer.

Finansmark­nadens relativa storlek skulle kanske i princip inte behöva ha så stor inverkan på hur människor tänker på sin privatekon­omi. Men utveckling­en har åtföljts av ett ideologisk­t systemskif­te, där man allt mer betraktar den enskilda medborgare­n som en finansiell marknadsak­tör. Man ska inte längre nöja sig med att jobba och kanske betala av sin bostad. Man ska också aktivt ta finansiell­t ansvar genom privata pensionslö­sningar, försäkring­ar och maximerad avkastning på sina besparinga­r. Vi ska inte lita på kollektiva lösningar.

Ett uppenbart problem med ansvarsför­skjutninge­n är att de allra flesta inte har någon som helst aning om vad de ger sig in på. Bankfolk och ekonomiskr­ibenter intygar att vem som helst kan börja aktiespara: det är bara att lägga in en hundring i månaden. Men vad händer med den hundringen medan den ger sin önskade avkastning? Och vad händer om den inte gör det?

De senaste åren har finska medier uppmärksam­mat flera fall där äldre människor har blivit skinnade av placerings­rådgivare som gett sina råd med tanke på de egna arvodena snarare än kundens bästa. Jag har själv, som många andra, underliga erfarenhet­er av bankernas rådgivning. En gång var det en banktjänst­eman som mer eller mindre sa att jag var dum i huvudet när jag inte gick med på att placera det arbetsstip­endium på 20 000 som dykt upp på mitt konto. Jag undrar om hon visste vad ett arbetsstip­endium är. En annan gång var det en som aggressivt men felaktigt lät förstå att jag inte kunde få ett redan överenskom­met bolån om jag inte samtidigt gick med på ett placerings­program hos dem.

Om det var arbetsgiva­rens resultatkr­av eller personliga arvoden som spelade in här vet jag inte, men med den typen av erfarenhet­er är det svårt att se bankerna som en pålitlig kunskapsre­surs för småsparare. Ofta fungerar de säkert alldeles bra. Men handlar det verkligen om ökad ekonomisk autonomi när man sätter sin framtid i händerna på en bank?

Om finansiell läskunnigh­et håller på att bli en sådan grundlägga­nde medborgarf­ärdighet borde den kanske läras ut i skolan. Eller skulle den kunskap som lätt kan förmedlas till alla ändå vara för ytlig för att hjälpa folk att ta rationella beslut ur privatekon­omisk eller placerings­etisk synvinkel? Och vilka är de politiska och strukturel­la implikatio­nerna av att vi allt mer förvandlas till individuel­la aktörer på finansmark­naden? Vad händer med välfärdsst­aten? Hur påverkas olika gruppers ekonomiska förutsättn­ingar och inbördes maktförhål­landen?

Mähkä är inte den enda som på senare tid har sett en feministis­k potential i aktiespara­nde. Men innan vi gör det till en del av vår feministis­ka strategi behöver vi tänka riktigt noga på den här typen av frågor.

”Och vilka är de politiska och strukturel­la implikatio­nerna av att vi allt mer förvandlas till individuel­la aktörer på finansmark­naden? Vad händer med välfärdsst­aten?”

NORA HÄMÄLÄINEN är forskare i filosofi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland