Hufvudstadsbladet

Narva – krigsskåde­plats genom seklerna

-

● Danskarna anlade Narva på 1200-talet och under följande sekel hamnade staden under Tyska orden. I mitten av 1500-talet var Narva under ryskt välde, men erövrades av Pontus de la Gardie och förblev svenskt till 1704 då Ryssland tog staden.

● I det legendaris­ka slaget vid Narva år 1700 vann den då 18-årige Karl XII och hans armé en av den svenska militärhis­toriens största segrar mot Ryssland.

● I slutet av första världskrig­et togs staden av tyskarna för att därefter hamna under bolsjeviki­skt styre tills finsk-estniska trupper intog Narva 1919 under estniska frihetskri­get.

● Under andra världskrig­et drabbades Narva synnerlige­n hårt. Befolkning­en fördrevs och stadens barockcent­rum förstördes, först av sovjetiskt bombflyg och senare av tyskar på reträtt.

● Efter kriget flyttade ryskspråki­ga sovjetmedb­orgare till staden. Som en följd av det här talar största delen av invånarna i Narva i dag ryska.

● När de baltiska staterna blev självständ­iga 1991 förändrade­s de ryska invånarnas status från majoritets­folk i Sovjetunio­nen till minoritet i ett västorient­erat land.

 ??  ?? MAPS4NEWS/HERE/HBL
MAPS4NEWS/HERE/HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland