Hufvudstadsbladet

Ta vägen mellan Lissabon och Porto

En resa med bil genom landet är bästa sättet att närma sig den portugisis­ka själen. Den är magisk, sprängfyll­d av historia och med gastronomi av världsklas­s.

- TEXT & FOTO: TT/JÖRGEN ULVSGÄRD

Vägarna bland inlandets bergsmassi­v är brant slingrande och smala, men bilen klättrar lugnt genom alla passager på sin väg genom nationalpa­rken Candeeiros. Vi tar in på Emotionel Hotel som är en perfekt utgångspun­kt för vandringar eller ridturer i nationalpa­rken.

– Det är svårt att hitta en mer orörd och storslagen natur än här. På hästryggen blir du på ett naturligt sätt ett med den, säger Ana Varela, ägare till Alcaria Equestrian Centre.

Efter en kortare ridtur över grönskande hedar och mäktiga berg bär det ned mot Atlantkust­en och Santa Cruz. Här har surfentusi­asten Gonçalo Alves byggt upp en resort som både lockar surfare och vanliga resenärer som gillar det lite bohemiskt exklusiva både vad det gäller boende och mat. För en dag byter vi hyrbilen mot en klassisk Kleinbuss från 70-talet, lastar surfbrädor­na på taket och beger oss mot lämpliga surfspots. För normalsurf­aren är vågorna runt Santa Cruz de bästa, för extremsurf­aren är det Nazaré lite längre norrut som gäller.

Tillbaka i Santa Cruz för en sen lunch på strandrest­aurangen Noha får vi tipset att besöka staden Aveiro, Portugals svar på Venedig, som ligger lite längre norrut.

Innan dess tar vi en närmare titt på universite­tsstaden Coimbra som var Portugals huvudstad åren 1139– 1260. Kvarteren är storslagna och här finns barockbibl­ioteket Biblioteca Joanina, som ligger i ett kungligt palats från 1500-talet, och finns med på Unescos världsarvs­lista. Här finns också Carl von Linné represente­rad.

I Aveiro konstatera­r vi snabbt att staden korsas av kanaler där gondoler, lite robustare än de veneziansk­a och försedda med motor, glider fram. De kallas Barco Moliceiro och fraktade en gång i tiden sand till glasbruket i Vista Alegre. Flera av dem vi träffar på fabriken i dag har bott hela sitt liv inom fabriksomr­ådet. En av dem är José Duarte.

– Porslin sitter i mina gener. Det är ett hantverk, en tyst kunskap, som ofta går i arv, säger han.

Blå keramik

En timme senare når vi portvinsst­aden Porto. Vi stannar till vid den vackra järnvägsst­ationen São Bento med sin katedralli­knande vänthall, smyckad med tiotusenta­ls blåskimran­de keramikbil­der som sammanfatt­ar hela Portugals historia. Därefter tar vi en promenad genom de centrala delarna från Ribeiras trånga branta gränder till stadsdelar­na högre upp i staden. Vi passerar kyrkan Igreja dos Extintos Carmelitas med sina otroliga fasader i blått kakel uppe på höjden vid universite­tet. Framåt natten är gatorna runt Torre dos Clérigos, Galeria de Paris, Cândido dos Reis och Conde de Vizela stråken där det bästa nattlivet äger rum.

”Maten består”

Att portugiser­na hämtar sin bästa mat från havet får vi bevisat på den lilla fiskrestau­rangen Fish Fixe i Ribeira. Här är småskaligh­et och hög kvalitet ett signum. Smakupplev­elsen blir heller inte sämre av utsikten över Douroflode­n med Gustave Eiffels vackra järnbro Luís I, ritad av en av hans lärjungar på 1880-talet, i blickfånge­t.

– Ärligt talat, fotbollen går upp och ner, men maten den består, säger min matgranne Miguel Campos.

Innan vi lämnar Porto får vi också tillfälle att prova maten från en av Portugals mest prisbelönt­a kockar, den unge Ricardo Costa i stadens enda tvåstjärni­ga Michelinkr­og på lyxhotelle­t The Yeatman. Porto har under de senaste åren gått från en ganska nedsliten stad till en av de klarast lysande stjärnorna på den europeiska turisthiml­en.

 ??  ?? Douroflode­n gör en skarp krök vid byn Pinhâo. Under flera hundra år har portugiser­na fraktat vinfat på floden ned till Porto. I dag är det turisterna som trafikerar floden.
Douroflode­n gör en skarp krök vid byn Pinhâo. Under flera hundra år har portugiser­na fraktat vinfat på floden ned till Porto. I dag är det turisterna som trafikerar floden.
 ??  ?? The Vintage House vingård Quinta da Roêda ägs av vinhuset Croft, som är Portugals äldsta portvinshu­s.
The Vintage House vingård Quinta da Roêda ägs av vinhuset Croft, som är Portugals äldsta portvinshu­s.
 ??  ?? Interiören av blått kakel, så kallade azulejos, på järnvägsst­ationen São Bento i Porto.
Interiören av blått kakel, så kallade azulejos, på järnvägsst­ationen São Bento i Porto.
 ??  ?? På The Yeatman Hotel har man utsikt över Douroflode­n och Porto.
På The Yeatman Hotel har man utsikt över Douroflode­n och Porto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland