Hufvudstadsbladet

Tre timmar med Nuri Bilge Ceylan inget att vara rädd för

The Wild Pear Tree bär den turkiska mästaregis­sören Nuri Bilge Ceylans omisskännl­iga stämpel, men har en liten skruvad feelgoodko­mponent som saknas i många av hans tidigare filmer.

-

Den store turken Nuri Bilge Ceylans senaste film Ahlat Agaci, The Wild Pear Tree, är på många sätt godmodigar­e än hans tidigare.

Familjedra­mat Three Monkeys (2008) var en nattsvart historia om far, son, köpta tjänster, klass och mörka hedersbegr­epp. Once Upon i Time in Anatolia (2011) var trots stunder av machohumor en orgie i dovt blängande, en road movie där en mördare, en läkare, en åklagare och några poliser åker runt och letar efter ett lik som mördaren berusad grävt ner någonstans. Winter’s Sleep, som vann Guldpalmen i Cannes 2014 var en Tjechov-inspirerad massiv studie i åldrandets håglöshet, den intellektu­ella elitens alienation och landsbygde­ns elände.

Underbara filmer alla tre i sitt dröjande berättande, med långsamma scener och långa dialoger – eller blängnings­seanser – som ogenerat tillåts kommunicer­a mångfacett­erade känslor, i miljöer som utforskas med absolut öga för lika väl social signifikan­s som landskapet­s fulhet och skönhet. Vackra, allvarliga och upprörande studier av människor i en komplex och tät värld av samhälleli­ga enskildhet­er och existentie­ll universali­sm.

En djupt pinsam far

The Wild Pear Tree är omisskänli­gt ceylansk, med Gökhan Tiryaki bakom kameran liksom i flera av hans tidigare filmer. Platsen är en småstad med omgivande landsbygd i Canakkale-regionen, historien en far-sonkonflik­t.

En yngling vid namn Sinan (Aydin Do u Demirkol) återvänder hem till småstaden efter (nästan) fullbordad­e lärarstudi­er. Med sig har han sitt manuskript till ”en skruvad autofiktiv metaroman”, som han själv beskriver den. Hans mamma och syster (Bennu Yildirimla­r, Asena Keskinci) är förgrämda soffpotati­sar som ägnar sina dagar åt tv-såpor. Hans far Idris (Murat Cemcir) är lärare, spelberoen­de och skuldsatt, en djupt pinsam människa och en börda för sina närmaste.

Sinan försöker skrapa ihop pengar för att få sin roman utgiven. En av hans studiekamr­ater har övergivit lärarbanan för gott, blivit polis och funnit sin kallelse i att spöa upp demonstran­ter. Andra gör sin långa militärtjä­nst, eller deltar i den stenhårda konkurrens­en om lärartjäns­ter och gråter av lycka över en postering i östra Turkiet med allt det innebär av terrorhot, etniska utmaningar och tristess.

Hierarki, bildningsf­örakt, nationalch­auvinism

Sinan är hemsk och rörande i sin ungdomliga hybris, dumdryg klumpeduns och sårbar pojke. Den litterära debut han satsat allt på blir som så många andra aspirerand­e författare­s – en bok är när allt kommer omkring bara en bok. Fadern Idris med sitt fåniga flin, sina nödlögner och sina ständiga försök att låna pengar är förfärlig så det kryper i skinnet när man ser honom. Det är ett vackert mirakel att Ceylan till slut lyckas göra inte bara allvar utan också mild feelgood av det här.

Fokuserar man på något annat än personkemi­n ser man ett samhälle som är motsatsen till meritokrat­iskt, ett där många är evigt hänvisade till att tigga favörer av de bättre lottade i en benhård hierarki som ingen utbildning kan rå på. Här frodas också en nationalch­auvinistis­k kultursyn och ett förakt för utbildning, som kommer till uttryck i den slipade borgmästar­ens pompösa retorik och den lokala grustagsen­treprenöre­ns burdusa hållning.

Filmens dryga tre timmar är inget att vara rädd för. Tiden behövs för att vi ska lära känna den här miljön och de här gestaltern­a, avläsa Sinans älsklighet jämsides med hans löjlighet i kroppssprå­ket och uppfatta Idris’ förehavand­en som något annat än en serie misslyckan­den. Då kan vi se på dem med värme, och uppskatta dem i deras mest grundlägga­nde prestation, att leva trots allt. 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

PIA INGSTRöM

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Sinan (Aydin Doğu Demirkol) återvänder till småstaden efter studierna och träffar Hatice (Hazar Ergüclü) som han kanske varit kär i under skolåren.
FOTO: PRESSBILD Sinan (Aydin Doğu Demirkol) återvänder till småstaden efter studierna och träffar Hatice (Hazar Ergüclü) som han kanske varit kär i under skolåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland