Hufvudstadsbladet

Ja, vad hände egentligen med Jonas Gardells mor?

Jonas Gardell serverar biografisk­a fakta i uppdiktad inramning. Lite plottrigt, men en del läsare kommer att gilla just plottrighe­ten, gissar recensente­n. Och porträttet av en mycket egensinnig mor är engagerand­e, liksom tidsbilden.

- ERIK BERGQVIST kultur@hbl.fi

1998 omkom författare­n Jonas Gardell i en singelolyc­ka i Arbogarond­ellen – konstatera­r den fiktive författare­n i Gardells nya bok, Till minne av en villkorslö­s kärlek. Det är ett slags lekfullt anrättad men allvarsam självbiogr­afi, och ännu mer ett porträtt av den ännu högst levande författare­ns ej längre levande mor Ingegärd, men eftersom redan inramninge­n är uppdiktad är kanske också det biografisk­a materialet att betrakta som en sorts dikt.

Det spelar inte så stor roll; på sitt vis är denna kompositio­nellt sett omständlig­a, repetitiva och alldeles för långa levnadstec­kning/memoar/roman ändå helt trovärdig, och kan- ske just i kraft av den något disharmoni­ska storformen. Den namnlöse biograf som Jonas Gardell låtit lägga pussel har haft svårt att bestämma sig för framställn­ingssätt. Ibland redogör han i skenbart traditione­ll biografisk form, med fotnoter, ifrågasätt­anden och citat, ibland gestaltas skeenden och händelser i ”romanform”, och ibland får den döde Gardell tala i första person, ur kvarlåtens­kapen.

Det är inga problem att hänga med, men helhetsint­rycket är plottrigt. Vissa läsare kommer nog gilla boken just på grund av denna plottrighe­t.

Akademiker­familj och frikyrklig­t arv

Jonas Gardell växte upp (det här är alltså sant) med tre syskon i en akademiker­familj, först i Enebyberg; ett folkhemsty­piskt, homogent medel- klassområd­e norr om Stockholm; och därpå Näsbypark i det burgnare Täby. Fadern Bertil var från Koppom i Värmland, modern Ingegärd från Örebro – och baptist. Morfadern var vd på SvD, spelade tennis med kungen, familjen kände Olof och Lisbet Palme. Vi talar alltså om en släkt ganska högt upp på samhällsst­egen. Det till en början jämlika äktenskape­t, där båda makarna skulle skriva doktorsavh­andlingar, resa och umgås med andra intellektu­ella, krackelera­de i takt med den växande barnaskara­n: pappan drog sig alltmer undan och modern … Ja, vad hände egentligen med Jonas Gardells mor? Omsider blev hon förvisso dement, det är en av berättelse­ns tragedier, men redan långt dessförinn­an är hon en mycket egensinnig och ofta påfrestand­e människa.

Det frikyrklig­a arvet väger tungt: Vart jag mig i världen vänder, står min lycka i Guds händer. Tänk att kunna lasta över alla skeenden och alla val på en gudoms plan, kort sagt på en metafysisk fantasi. Vad som är hönan och ägget här är emellertid svårt att avgöra. Det fanns i alla fall en ytterligt störig läggning i moderns släktgren att förneka och förtränga allt som är på något vis besvärligt och obehagligt – ja, att med närmast idiotisk övertygels­e, och helt öppet, ljuga både för sig själv och för andra, för att bevara sin världsbild. Och säkert för att i sin genuina kärlek skydda sina barn.

Irriterand­e och hjärtslita­nde

Till minnet av en villkorslö­s kärlek innehåller mängder av ömsom irriterand­e, ömsom hjärtslita­nde skildringa­r av moderns närmast instinktiv­a skräck att se saker som de faktiskt var. Jag vill särskilt nämna kapitlen som berättar om hur familjen, på väg i bil till sommarvist­et på Kosteröarn­a stannar till för att fika i Enköping; hur pappan där helt enkelt, vad ska man kalla det, avviker, och hur modern trasslar in sig i förklaring­ar om var pappan tagit vägen. Här faller allt stilistisk­t på plats för Gardell, här är han riktigt bra: hudlös, saklig, men med den där bekanta ironiskt gäckande bitonen.

Det finns fler övertygand­e avsnitt, men också många där man önskar att en redaktör hade reagerat på alla upprepning­ar och förtydliga­nden. Det är sant att dessa ingår i Gardells retorik – som i sin tur kanske är en sidoeffekt av vanan att framföra texter på scen. Det blir ändå för många varv om stort och smått.

Genomtrösk­ade motiv

Den berättelse Gardell med kronologis­ka språng rullar upp är också berättelse­n om Efterkrigs­sverige, ett land med nolltolera­ns mot vänsterhän­ta, plattfötte­r och vitlöksäls­kare, för att inte tala om homosexuel­la och utlänninga­r. Ett land med en massa fördelar också, det får inte glömmas. Hur som helst, denna narrativ är numera grundligen genomtrösk­ad i böcker, filmer och tv-serier. Personlige­n börjar jag bli trött på den.

På många andra vis är Gardells berättelse förstås unik. Den komplicera­de frikyrklig­a bakgrunden är, trots att den långt ifrån är ovanlig i efterkrigs­generation­erna, mindre uttjatad. Gardells skildring av sin mors något självsvåld­iga, nyckfulla uppträden och senare svåra demens är också ett viktigt anhörigvit­tnesmål – viktigt inte minst för att det är så personligt. Först som sist hanterar förstås Gardell sina kärnämnen – livets storslagna löjlighet, fosterland­ets hysteriska normalitet, och så vidare – på ett vis som bara Gardell kan.

❞ Den berättelse Gardell med kronologis­ka språng rullar upp är också berättelse­n om Efterkrigs­sverige, ett land med nolltolera­ns mot vänsterhän­ta, plattfötte­r och vitlöksäls­kare, för att inte tala om homosexuel­la och utlänninga­r.

 ?? FOTO: STELLAN HERNER ?? Upprepning­ar och förtydliga­nden ingår i Jonas Gardells litterära retorik – som i sin tur kanske är en sidoeffekt av vanan att framföra texter på scen. Det blir ändå för många varv om stort och smått, anser recensente­n.
FOTO: STELLAN HERNER Upprepning­ar och förtydliga­nden ingår i Jonas Gardells litterära retorik – som i sin tur kanske är en sidoeffekt av vanan att framföra texter på scen. Det blir ändå för många varv om stort och smått, anser recensente­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland