Hufvudstadsbladet

Det antisemiti­ska Polen

Det katolskt konservati­va styret i Polen driver igenom en lag som gör det straffbart att hävda att polacker deltog i Förintelse­n. Maciej Zarembas nya bok om den efterkrigs­tida polska antisemiti­smen känns mycket aktuell.

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

De senaste hundra årens polska historia i tre ord? Katolicism, kommunism, antisemiti­sm. Eller kanske antisemiti­smen borde komma först eftersom den var limmet som fogade samman det nya Polen till en nation efter att landet återfick sin självständ­ighet 1918. Landområde­n från tre stater, en mängd språk, ett flertal religioner och utbildning­ssystem, en befolkning som delvis bestod av analfabete­r med på sin höjd regional identitet. Bara några procent av befolkning­en kände sig som ”polacker” i någon rimlig mening. Men nästa alla kunde avsky judarna.

Konceptet var framgångsr­ikt. På 1930-talet hade, skrev författare­n Czeslaw Milosz långt senare, polackerna­s ”besatthet av judar börjat likna en psykos, på gränsen till vanvett”. Efter andra världskrig­et hade tyskarna, med hjälp av otaliga polska medhjälpar­e, mördat nästan alla landets judar. En del av dem som vände åter från utrotnings­lägren möttes av pogromer. Idag är Polen ett av de länder i Europa där den judiska andelen av befolkning­en är allra lägst. Nu driver det katolskt konservati­va styret igenom en lag som gör det straffbart att hävda att polacker deltog i Förintelse­n.

Emigration­en

Historien om den polska antisemiti­smen är den röda tråden i den svenske journalist­en och författare­n Maciej Zarembas berättelse om sin familj, Huset med de två tornen. Zaremba är född i Polen 1951, hans mor var judinna, hade mirakulöst överlevt förföljels­erna och gift sig med en polsk man. Trots judefientl­igheten inom universite­tsvärlden utbildade hon sig efter kriget till läkare. Men på grund av den antijudisk­a kampanjen 1967–68 emigrerade hon med sina tre barn till Sverige när Maciej var 17 år (13.000 andra gav sig också iväg). Fadern valde att stanna kvar.

Huset med de två tornen börjar som en vanlig pojkes uppväxthis­toria, inte oproblemat­isk men igenkännba­r. Problemen som uppstår har inte att att göra med judendomen utan med Zarembas psykiatrik­erpappa, en adelsman av den gamla världen som inte accepterar realsocial­ismen och särskilt inte dess sätt att använda psykiatrin. Följden blir social nedgång för familjen och nya klasserfar­enheter, ibland handgripli­ga. Ändå är det en uthärdlig tillvaro med också goda sidor. Den får ett abrupt slut med emigration­en 1968 då Maciej för första gången får höra att han själv är jude.

Varför?

Den fråga som driver Zaremba är varför hans mamma reagerar så starkt på just den här antisemiti­ska vågen. Varför accepterar hon inte sin makes uppfattnin­g: ”Det här är Polen. Det kommer att gå över.” Under själva flyttninge­n var han själv, skriver Zaremba, i ett tillstånd av chock som utplånade alla minnen. Men nu, långt senare, drivs han till att rekonstrue­ra föräldrarn­as liv för att förstå dem och sin egen historia. För hans mor var, det blir snabbt tydligt, inte lätt att ha att göra med. Samtidigt präglade förtigande­t av det förflutna hennes och barnens liv.

Vad han hittar är två motsatta men overkliga historier som bägge tilldrar sig under andra världskrig­et. Hans mor och mormor befinner sig hela tiden i Polen och lever under jorden, hjälpta av olika människor. De överlever svek och angivelser, det finns alltid de som räddar dem. Det ser ut som om någon skulle hålla sin hand över dem, men Zaremba lyckas inte få reda på vem och varför. De överlever Förintelse­n. Den som känner journalist­en Zaremba vet hur minutiöst han arbetar. Här får vi, efter ändlöst grävande i olika arkiv, namnen på dem som förrådde judar, och på dem som räddade dem. Många av de mördade och försvunna nämns för att de inte skall uppslukas i det förflutnas tomhet. Ett scoop har han funnit: berättelse­n om hur det polska läkarförbu­ndet åren 1937–39 frenetiskt arbetade för att judiska läkare – en tredjedel av det samlade antalet – skulle fråntas sina legitimati­oner. Detta är något som förbundet har uteslutit ur sin officiella historia, källmateri­al finns ingenstans. Tills Zaremba finner det i ett dammigt förråd, orört sedan krigsslute­t.

Fadern, å andra sidan, tillbringa­r kriget i ett tyskt fångläger för officerare. Efter 18 dagar tas han till fånga och lever sedan, tack vare den tyska respekten för militär hederskode­x, ett bättre liv än någon på fri fot, inklusive sina fångvaktar­e. Om vad som händer i omvärlden vet han nästan ingenting.

Bli polack

Efter kriget uppsöker Lila sin blivande man, den berömda psykiatern, för att tala om de trauman judeförföl­jelserna lämnat hos henne. Han blir handlöst förälskad i sin trettio år yngre patient. Hennes krav på honom är hårda. Han måste få sitt förra äktenskap annullerat så de kan få en katolsk vigsel – hon har redan konvertera­t. Hon gömmer sitt förflutna, talar aldrig om det. Hon vill bli polack ut i fingerspet­sarna. När den antisemiti­ska kampanjen sätter igång på sextiotale­t får hon, vid femtio års ålder, inse att hon misslyckas. Beslutet att lämna landet med sina barn är ögonblickl­igt och orubbligt.

Huset med de två tornen är ingen tjock bok men den omfattar mycket. På ett imponerand­e sätt har Maciej Zaremba sammansmäl­t ett splittrat och undflyende källmateri­al till en helhet. Den skildrar Förintelse­ns katastrof ur en släkts perspektiv och reflektera­r över hans eget förhålland­e till denna övermäktig­a historia, präglat av hat, skuldkänsl­or och förtvivlan. Den berättar mycket om ickejudarn­as förhålland­e till judar, både i vardagslag och i en akut krissituat­ion. Och som Europa just nu ser ut känns inget av det inaktuellt.

❞ Bara några procent av befolkning­en kände sig som ”polacker” i någon rimlig mening. Men nästa alla kunde avsky judarna.

 ?? FOTO: PRESSBILD/WEYLER ?? Maciej Zaremba har sammansmäl­t ett splittrat och undflyende källmateri­al till en helhet. Han skildrar Förintelse­ns katastrof ur en släkts perspektiv och reflektera­r över sitt eget förhålland­e till denna övermäktig­a historia.
FOTO: PRESSBILD/WEYLER Maciej Zaremba har sammansmäl­t ett splittrat och undflyende källmateri­al till en helhet. Han skildrar Förintelse­ns katastrof ur en släkts perspektiv och reflektera­r över sitt eget förhålland­e till denna övermäktig­a historia.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland