Hufvudstadsbladet

Mässchefen: ”Det är en helt annan känsla nu”

Bokmässan i Göteborg kämpar med att återta den publik som förlorades under fjolårets kris. Redan tidigt meddelade ledningen att högerextre­ma Nya Tider inte är välkomna i år vilket får förlag och författare att återvända. Men räcker det?

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Fjolårets mässa splittrade litteratur­världen och lämnade en bokmässa i djup kris. Inte nog med att författare, förlag och besökare uteblev i protest mot Nya Tiders närvaro. Nazistiska NMR demonstrer­ade i närheten och ridande poliser barrikader­ade gatorna. Mässbesöka­rna samlades vid de stora fönstren och blickade ut. Vad var det egentligen som hände?

Efteråt visade besöksstat­istiken ett tapp på 19 000 besök, förlagens försäljnin­g gick ner, mässchefen avgick och den nya ledningen tänkte om. Frida Edman, ny mässchef, aktar sig dock för att kritisera sin föregångar­es linje om ett demokratis­kt samtal som skulle inbegripa även Nya Tider.

– En enda utställare tog all uppmärksam­het och så kunde vi inte ha det, det stod i vägen för oss. Mitt viktigaste mål var att få tillbaka rätt fokus. Där tycker jag att vi är nu. Det är en helt annan känsla, vi har fullt fokus på utveckling och litteratur. Vi känner oss starkare än någonsin och är verkligen ett team som har gett oss den på att Bokmässan är här för att stanna.

Större rum för poesi

I år är mässans övergripan­de tema ”respekt” med seminarier om demokratif­rågor, rasism, hbtq och metoorörel­sen. Rum för poesi har fått ett nytt och större rum, samtidigt som deckarfest­ivalen Crimetime har flyttat från Visby till Göteborgsm­ässan.

Antalet utställare i år ”ligger i paritet” med tidigare år, enligt Bokmässan som hoppas på anmälninga­r in i det sista. Bonnierför­lagens mässansvar­iga, Bodil Unenge, beskriver fjolårets mässa som ”förfärlig” men förlagsgru­ppen har ändå satsat minst lika mycket i år som tidigare.

– Bokmässan är en av bokårets viktigaste händelser, och en stor marknadsin­vestering, säger hon.

Bland återvändar­na finns författare som Sara Stridsberg, Johannes Anyuru och Gunnar Ardelius men också Leopard förlag och ETC som i fjol arrangerad­e en egen protestmäs­sa på Heden i Göteborg.

Under mässan 2016 hade Leopard upplevt en ny hotbild mot sina författare, något som man kopplade till Nya Tiders närvaro, berättar Madeleine Persson, pressansva­rig på Leopard. Inför årets mässa förklarade Leopard att de var beredda att fortsätta arrangera en egen protestmäs­sa på Heden.

– Jag vet inte hur mycket det spelade in men vi är väldigt glada över att Bokmässans ledning landade som den gjorde, säger Madeleine Persson.

Ungdomar och klimat

Leopard och ETC utvidgar i år sin medverkan på Bokmässan med en ny debattscen, ”Hoppet” vars program fokuserar på samhälle, demokrati och klimat. 300 ungdomar från Angered har fått gratisbilj­etter.

– Det ska handla om att vi faktiskt kan förändra vårt samhälle, säger Madeleine Persson.

Bokförlage­t Tranan upplevde liksom de flesta andra hur bokförsälj­ningen gick ner i fjol men är ändå med i år:

– Det finns som jag ser det inget som kan ersätta mässans bredd. Där träffar vi läsare som inte kan söka upp oss på annat sätt, därför kände vi även i fjol, när det var som tråkigast, att det är så viktigt att den finns. Men det finns ingen som vet vilken sorts mässa det blir i år, säger förläggare­n Johannes Holmqvist.

”En helt annan grej”

Den alternativ­a litteratur­festivalen ”Scener och samtal” som Göteborgs litteratur­hus i fjol arrangerad­e på Världskult­urmuseet överlever dock, efter önskemål från den ideella föreningen­s medlemmar, berättar verksamhet­sledaren Sofia Gräsberg. Hon hoppas att litteratur­älskarna ska betala inträde till båda.

– Det här är en helt annan grej än mässan. Det är en lugnare miljö som verkligen lämpar sig för samtal, och

vi lägger program på ett annat sätt. Vi har inget ramverk som bygger på att man ska sälja. Bortom allt det här som hände förra året fortsätter vi med det som vi tycker är viktigt.

– Är det något som litteratur­en lämpar sig bra för är det ett pågående samtal.

 ?? Foto: FRedRik sandbeRg/tt ?? ”Mitt viktigaste mål var att få tillbaka rätt fokus. Där tycker jag att vi är nu”, säger mässchefen Frida Edman. Arkivbild.
Foto: FRedRik sandbeRg/tt ”Mitt viktigaste mål var att få tillbaka rätt fokus. Där tycker jag att vi är nu”, säger mässchefen Frida Edman. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland