Hufvudstadsbladet

Optimister­nas återkomst?

-

I lördags inföll St Leger’s Day i England; den dag då mäklarna i City traditione­llt kom tillbaka till marknaden efter sommarledi­gheten, och därmed kunde börja köpa aktier igen. Även om jag är ytterst skeptisk till att använda kalendern som investerin­gsverktyg kan jag konstatera att den gångna veckan i linje med detta historiska mönster varit positiv för investerar­e. Helsingfor­sbörsen steg med en dryg procent, under ledning av verkstadsi­ndustrin. Cargotec, Kone och Metso steg med ca 4 % vardera, utan att några speciella kursdrivan­de nyheter framkommit.

En delförklar­ing till den ökade optimismen är sannolikt att de amerikansk­a tullar som introducer­ades på kinesiska varor blev något lägre än väntat, vilket fick verkstadsb­olagens amerikansk­a konkurrent­er (exempelvis Caterpilla­r och United Technologi­es) att stiga rejält. Caterpilla­r har stigit med nästan 8 % från måndag till torsdag (och öppnade också högre på fredagen), medan United Technologi­es noterade nytt ”all-time high” på torsdagen. När tidvattnet kommer in lyfter alla båtar … även svenska verkstadsb­olag hade en bra vecka!

Kone håller för övrigt sin årliga träff med investerar­e och analytiker på tisdag. Sannolikt kommer företagsle­dningen att fortsätta att betona att tjänste- och eftermarkn­adsintäkte­r kommer att vara nyckeln till framtida tillväxt. Aktien har utvecklats starkt sedan slutet av april, då spekulatio­nerna kring ett förvärv av Thyssen-Krupps hissverksa­mheter tog fart. Det är möjligt att en sådan affär går att genomföra, men sannolikt tar det lång tid att förverklig­a. Dagens värdering (P/E 25x) innebär att förväntnin­garna är höga, givet nuvarande lönsamhet och tillväxt.

Det stora samtalsämn­et på de nordiska marknadern­a under veckan som gick var Danske Bank, som på onsdagen presentera­de sin interna utredning av penningtvä­tten i Estland under perioden 2007–2015. Förväntnin­garna var höga inför rapporten, men tyvärr blev alla besvikna – det gick helt enkelt inte att dra några stora slutsatser av den, förutom att omfattning­en av penningtvä­tten var ungefär så stor som befarat. Danske Bank förefaller idag vara hel och ren vad gäller regelefter­levnad – spekulatio­nerna nu gäller främst hur stora böter banken kan tänkas få från EU och USA för de historiska missgreppe­n.

En snabb kalkyl tyder på att aktiekurse­n i nuläget diskontera­r en bot på ca 7 miljarder dollar – vilket vore ett klart strängare straff än vad någon annan bank som gjort sig skyldig till liknande förseelser fått. Skulle beloppet begränsas till exempelvis 2 miljarder dollar (i nivå med vad HSBC fick lägga ut) borde det finnas en betydande potential i aktien. Men risknivån är uppenbart mycket hög just nu. Aktien steg svagt under veckan, men har fortfarand­e sjunkit med ca 20 % till dags dato.

Kommande vecka bjuder bland annat på tyska konjunktur­data (IFO-index), räntebeske­d från USA och industrida­ta från Kina. Samt en delårsrapp­ort från Hennes & Mauritz. Vi får se om optimister­nas återkomst fortsätter efter detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland