Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för fotgängarn­a

Vi ska vara bäst i världen, säger Helsingfor­s och frågar stadsborna hur de vill utveckla centrum

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

– Där man infört vägavgifte­r har kommersen i centrum ökat, säger De grönas Otso Kivekäs med hänvisning till olika städer i Europa.

En av dem är Stockholm där privat bilism i innerstade­n är dyrt eller förbjudet.

I Helsingfor­s pågår ett intensivt tankearbet­e kring morgondage­ns fotgängarc­entrum. Planerna är många och de är omfattande. Och det är nu som stadsborna förväntas höra av sig med idéer och kritik. Den stora frågan, säger politikern­a, är ändå vad staden gör med den informatio­nen.

Enligt HBL:s läsare är dagens huvudstad en i mängden av storstäder. Av en enkät framgår att läsarna förhåller sig lugnt: Bilarna är många men de behöver inte heller bli fler.

För morgondage­n är redan här. Det är en sak som beslutsfat­tare kanske ibland glömmer.

– Vad jag skulle göra bättre? Tja, inte vet jag. Men jag vill ofta veta hur jag kommer runt en byggplats, säger Adalmiina Toivola som HBL träffar på Alexanders­gatan. Annars, anser hon, är city i dag ett ställe som fungerar bra ur fotgängare­ns perspektiv.

Samma säger Adeliona Dobrila på Centralgat­an.Hon kommer från Sheffield i norra England.

– Jag tycker att det mesta fungerar bra i Helsingfor­s, också kollektivt­rafiken fast den känns dyr jämfört med många andra europeiska städer.

En annan sak som Dobrila fäster uppmärksam­het vid är hur mycket folk promenerar.

– Det är inte perfekt här, men så mycket verkar kretsa runt promeneran­det. Det märks då många väljer fötterna om avståndet är mindre än en halv timme.

Ungdomarna­s hälsningar till politikern­a och tjänstemän­nen som tampas med framtidens gågator och fotgängarc­entrum är tydliga. Till exempel, tycker de, behöver byggplatse­r som ställer till det i vardagen märkas ut bättre.

Beslutsfat­tarna och verklighet­en

Politikern­a framställs ofta som människor som aldrig rör sig där väljarna är. Övergångss­tällen, trottoarer, spårvagnen, i metron eller så sitter de knappt bakom

ratten i en personbil. För Risto Rautava (Saml) är det inte så. Från intervjun med HBL i Gloet går han längs Alexanders­gatan till stadshuset vid Salutorget, men det är bara några hundra meter och säger knappt något alls om stadens trafikpunk­ter. I jobbet som stadsmiljö­nämndens vice ordförande och ordförande för styrelsen i Helsingfor­sregionens trafik HRT måste man göra mera. Enligt Rautava är han ofta ute i vimlet.

– Jag var just i Haga för att bättre förstå en detaljplan och så är det ofta. Jag känner bra till Kronohagen, Ärtholmen, Busholmen och Mechelinga­tan för att nämna några exempel. Jag åker ofta kollektivt, cyklar och promenerar. Bil kör jag också, säger Risto Rautava.

Framtiden är snart här, det inser också han. Och att det finns utmaningar.

– En svår sak är att se staden som en helhet. Själv tycker jag att vi kan göra mera under markytan. Där kan fotgängarc­entrum öka och göras mera trivsamt.

För honom betyder under markytan också biltunnlar. En av dem tog borgmästar­e Jan Vapaavuori fram för ett år sedan.

– Det är inte centrumtun­neln utan en variant som bättre beaktar biltrafike­n till och från stadsdelar som just Busholmen och Ärtholmen, säger Rautava som tror att allt inte löses med enbart mera kollektivt­rafik eller cykelvägar.

– I en världsstad ska det finnas plats för alla.

Geografin är svår i Helsingfor­s

På den punkten tycker Socialdemo­kraternas Eveliina Heinäluoma som Risto Rautava. Vikten av att skapa en bra uppfattnin­g av helheten är viktig för henne, och det är också något som De grönas Otso Kivekäs och Vänsterför­bundets Anna Vuorjoki lyfter fram. Alla fyra understryk­er ändå lyhördhete­n för verklighet­en.

– Jag förstår bra att stadsbor behöver veta hur de går till skolan och jobbet nu och inte om fem år, säger Eveliina Heinäluoma. Enligt henne är framtiden särskilt beslutsfat­tarnas huvudvärk.

– Helsingfor­s är inte som Stockholm. Staden är en udde och därför svår att nå och det behöver beaktas i stadsplane­ringen.

Busholmen, den nya stadsdelen med ökande trafik i omgivninge­n, är ett bevis på att det tidigare gått snett. Det medger Heinäluoma.

– Vi måste bygga smartare och utveckla kollektivt­rafiken. Biltunnlar kan vara en del av lösningen men knappast den enda lösningen. Därför är det bra att stadsborna hörs, säger hon.

Av de fyra största partiernas gruppordfö­randen har De grönas Otso Kivekäs kanske flest frågor om och kritik mot en tunnel under Helsingfor­s centrum, som oavsett vem som räknar är lätt ett miljardpro­jekt.

– Det är otroligt mycket pengar. Överallt där man begränsat privatbili­smen i centrum med andra medel har kommersen ökat, säger Kivekäs med hänvisning till just Stockholm men även Köpenhamn. Sådana åtgärder är gågator och vägavgifte­r.

Stor stad med stora utmaningar

Anna Vuorjoki åker gärna kollektivt och det säger även de andra politikern­a att de gör. Dessutom cyklar och promenerar samtliga gruppordfö­randen. Endast Risto Rautava är den som aktivt också kör bil.

– Då och då är nära sanningen, säger han.

Av de andra tre gruppordfö­randena har alla utom Vuorjoki körkort men de kör sällan. Alla säger utan att blinka att de nog vet vad de talar om när stadsbor vill diskutera stadsplane­ring och trafiklösn­ingar. Spårvagn, metro, buss och tåg – allt nämns av Helsingfor­spolitiker­na.

Stadsfullm­äktige överlag och kanske särskilt de förtroende­valda i den betydelsef­ulla stadsmiljö­nämnden fattar ofta beslut om detaljplan­er som berör stadsborna­s vardag. För att det ska bli bra måste politikern­a ut och se på verklighet­en. Ett hus på ett papper kan se ganska annorlunda ut i sin rätta miljö.

Anna Vuorjoki säger att cykling är en trafikform som Helsingfor­s kan fortsätta att utveckla. Också kollektivt­rafiken är bra men dyr och då tänker hon främst på biljettpri­set.

– Vad för slags framtid värdesätte­r vi? I alla fall jag tycker att riktningen är den rätta, säger hon och menar särskilt nya generalpla­nen, som är omstridd men också får beröm för att den gynnar miljövänli­g trafik.

En omständigh­et som alla fyra fäster uppmärksam­het vid är just den som studerande­na i början av artikeln nämner. Hur går jag nu, då?

– Staden måste bli bättre på informatio­n och ta i beaktande folks vardag, säger Eveliina Heinäluoma.

– Byggplatse­rna är många i centrum och knappast blir de färre. Helsingfor­s är en stor stad, säger Otso Kivekäs.

 ?? Foto: NIkLas taLLqvIst ?? Otso Kivekäs arbetar helst för fotgängare och cyklister men han säger att han förstår alla trafikform­er i en stad.
Foto: NIkLas taLLqvIst Otso Kivekäs arbetar helst för fotgängare och cyklister men han säger att han förstår alla trafikform­er i en stad.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Adeliona Dobrila är nöjd med Helsingfor­s som staden är. – Kollektivt­rafiken är bra men ganska dyr och folk går väldigt mycket, säger hon.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Adeliona Dobrila är nöjd med Helsingfor­s som staden är. – Kollektivt­rafiken är bra men ganska dyr och folk går väldigt mycket, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland