Hufvudstadsbladet

HIFK var starkt i Ekenäs

HIFK visade med besked att laget är tillräckli­gt bra för att ta steget tillbaka upp till ligan då man krossade EIF med 3–0 i toppmatche­n i Ekenäs.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Efter att upprepade gånger inte klarat av att ta segrar i matcher som kunde ha skickat IFK tillbaka mot ligan visade laget med besked att man siktar på en snabb comeback till fotbollens finrum då man spelade ut Ekenäs IF enligt konstens alla regler i toppmötet i division 1 i Ekenäs.

– Det här var säsongsavs­lutningens första viktigaste match. Nu har vi allt i egna händer för resten av säsongen, säger tränaren Teemu Kankkunen efter den imponerand­e segern.

Gästernas starka offensiv, höga press, kompakta defensiv och starka markering ledde till att hemmalaget långa stunder hade stora problem att ens komma över mittlinjen. Och IFK-spelarna visade inte upp någon som helst frustratio­n trots att man inte klarade av att skapa allt för många lägen trots det enorma övertaget inför paus.

– Man kunde se direkt i inledninge­n att det här är en viktig match. Jag tycker det syntes i laddningen i laget, säger IFK-tränaren.

Det är lätt att hålla med honom. IFK gav inte de före detta serieledar­na från Ekenäs mycket utrymme på planen och hemmalaget lyckades varken skapa ett enda målläge eller få ett skott på mål i matchen. Slutresult­atet 0–3 var helt rättvist.

– Det här resultatet betyder egentligen inget annat än att vi ska fortsätta spela på samma sätt, säger Pauli Kuusijärvi som ledde IFK:s starka backlinje.

Den rutinerade IFK-spelaren säger att hans lag inte låtit sig på verkas av att man tappat en del onödiga poäng då man släppt in sena mål och tappat poäng i många matcher den här säsongen. Då det verkligen börjat gälla att knyta ihop säcken och försöka ta sig tillbaka till ligan ser laget ut att igen ha hittat sitt spel.

– Det visar att vi har stark karaktär och en fin sammanhåll­ning. Dessutom har många av oss varit med om att spela i mycket tuffare lägen än i den här serien, säger Kuusijärvi och syftar på den stora ligaerfare­nheten som finns i rödtröjorn­a.

Den rutinen och erfarenhet­en ska hjälpa IFK att nå sitt huvudmål för säsongen – att se till att besöket i division 1 bara blir tillfällig­t.

– Fast vårt första mål är Düsseldorf, vårt andra mål är ligaplatse­n, säger Kuusijärvi leende.

Biljettern­a och hotellet till säsongens avslutande resa är bokade och Kuusijärvi försöker se allvarlig ut då han säger att belöningen ef- ter en lång säsong väntar i den tyska staden.

Ligabiljet­ten är inte säkrad, för den krävs ännu en del arbete.

– Vi ska fortsätta att ha bra humor i det vi gör och visa hur kul vi har tillsamman­s, säger han.

Tränaren Kankkunen är mer allvarlig i sin analys.

– Det här ger oss ett bra utgångsläg­e för resten av säsongen. Vi möter KPV hemma i nästsista matchen och den kan vara direkt avgörande för ligaplatse­n.

– Det blir en kul avslutning på säsongen.

För EIF börjar ligaplatse­n sakta glida laget ur händerna. Efter söndagens match toppar KPV tabellen på 43 poäng, HIFK är tvåa på 42 och EIF, som åkt på tre förluster i följd, trea på 39 poäng.

 ?? Foto: LEhtIkuva/vILLE vuorINEN ??
Foto: LEhtIkuva/vILLE vuorINEN
 ??  ?? HIFK-spelarna Pauli Kuusijärvi och Jani Bäckman i en het diskussion med EIF:s Riku Selander i söndagens■ toppmatch i division 1.
HIFK-spelarna Pauli Kuusijärvi och Jani Bäckman i en het diskussion med EIF:s Riku Selander i söndagens■ toppmatch i division 1.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRöM
FOTO: THOMAS SUNDSTRöM ?? EIF:s Ville Sevón och HIFK:s Esa Terävä.■
FOTO: THOMAS SUNDSTRöM FOTO: THOMAS SUNDSTRöM EIF:s Ville Sevón och HIFK:s Esa Terävä.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland