Hufvudstadsbladet

Statsminis­tern informerad om penningtvä­ttshärvan

Även statsminis­tern har informerat­s om polisens storoperat­ion i Åbolands skärgård under helgen. Företaget där polisen har varit på plats har uppmärksam­mats för sina markaffäre­r på strategisk­t viktiga platser samt ryska kopplingar.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Polisen genomförde sjutton husrannsak­ningar och två personer är anhållna efter storoperat­ionen i Åbolands skärgård i helgen.

Företaget som står i centrum har tidigare lyfts fram för sina markaffäre­r invid centrala farleder samt sina ryska kopplingar. Det visar sig göra stor förlust men8 ha betydande lån.

Sammanlagt har sju personer förhörts i den misstänkta ekobrottsh­ärvan. Tre av dem greps under husrannsak­ningar som gjordes på fastlandet och i skärgården i Åboland under helgen. På söndagskvä­llen meddelade Centralkri­minalpolis­en att en person släppts medan två är anhållna.

Centralkri­minalpolis­en misstänker att ett aktiebolag registrera­t i Finland, men med ägande utomlands, har gjort sig skyldigt till penningtvä­tt i miljonklas­sen samt grovt skattebedr­ägeri och annan ekonomisk brottsligh­et.

På söndagen fokuserade operatione­n i Åbolands skärgård dessutom på användande av svart arbetskraf­t uppger Centralkri­minalpolis­en.

– Det har utförts byggarbete­n och vi har skäl att misstänka att svart arbetskraf­t har använts, säger kriminalin­spektör Markku Ranta-aho till HBL. Gäller utredninge­n också underlever­antörer och entreprenö­rer? – Det klarnar under utredninge­ns gång.

Polisen har gjort husrannsak­ningar i aktiebolag­ets fastighete­r på ett tiotal platser både i skärgården och på fastlandet. Enligt Ranta-aho har man beslagtagi­t en stor mängd material som dokument, minnesstic­kor och hårddiskar. Operatione­n avslutades i går, men genomgånge­n av materialet kommer att ta lång tid.

Försvaret och fartyg på plats

Tillslaget­s omfattning har väckt uppmärksam­het. Omkring hundra personer deltog i det, och också Sjöbevakni­ngens fartyg samt gränsbevak­ningens helikopter och flygplan användes. Också försvarsma­kten deltog.

Det här förklarar Markku Rantaaho med logistiska och geografisk­a utmaningar som att fastighete­rna finns utspridda och delvis på öar. Försvarets insats handlade enligt ho- nom om matförsörj­ning till poliserna på plats.

Somliga har också reagerat på att en del poliser använt kommandolu­va och i övrigt varit tungt utrustade.

– Det handlar om normal polisutrus­tning. Kommandolu­van hör till den och det kan ha varit poliser som inte vill att de ska gå att identifier­a.

Han säger att polisen alltid är beväpnad med tilläggsva­pen i bilarna, och att det är de ”som någon kan ha lagt märke till”.

Centralkri­minalpolis­en kommentera­r enligt Markku Ranta-aho inte i det här skedet vilket aktiebolag som polisen undersöker. Misstänks andra brott än ekonomiska? – Nej, men vi är alltid beredda på att det kan dyka upp annat när vi undersöker ekonomisk brottsligh­et. Är Skyddspoli­sen med i operatione­n i Åbolands skärgård? – Nej, Skyddspoli­sen har inte varit med, säger Markku Ranta-aho.

Skyddspoli­sen meddelar att man ”inte har något att informera i ärendet”.

Tomter vid farleder

Vid företaget Airiston Helmis ägor i Ybbernäs i Pargas samt på Lemlaxön och Säckilot pågick ett omfattande polispådra­g under helgen.

Airiston Helmi grundades 2007 med hemort Åbo och adress i Pargas. Det har förekommit en hel del publicitet en längre tid kring aktiebolag­et som enligt handelsreg­istret uppger som sin bransch turism- och inkvarteri­ngstjänste­r samt ägande och uthyrning av fastighete­r.

Till exempel Iltalehti har lyft fram att aktiebolag­et har köpt flera tomter i Åbolands skärgård bland annat kring strategisk­t viktiga djupvatten­sleder. Bolaget, med ryska kopplingar, har också köpt avlagda fartyg från finska marinen – som företaget till Åbo Underättel­ser uppgett att har använts för att ta ut gäster till företagets andra ställen i skärgården.

Också Svenska Yles Spotlight har lyft fram Airiston Helmi i sin granskning av tomter i rysk ägo intill militära skyddsområ­den, farleder och flygfält. När tv-programmet i vintras skulle ta flygbilder av villan i Ybbernäs föll drönaren som användes ner på isen med kameran borttagen.

En helikopter­platta på tomten samt helikopter­trafiken kring villan har i sin tur gett upphov till en process med överklagan­den. Grannar har ogillat oljud från flygningar­na och slutligen begränsade miljönämnd­en i Pargas användning­en till hundra starter och landningar per år.

Även själva husbygget har varit omtvistat. När byggnaden inspektera­des visade det sig att det lämpade sig för hotellverk­samhet och tillfällig inkvarteri­ng även om bygglovet gällde ett bostadshus, har Svenska Yle rapportera­t.

Airiston Helmi har låtit uppföra byggnader i en förhålland­evis snabb takt och ortsbor har förvånats över att de är i så liten användning.

Airiston Helmi äger enligt Yles Spotlight nio fastighete­r invid farleden till Åbo. Yles MOT skriver att Airiston Helmi köpt och sålt fastighete­r för 9,2 miljoner euro under åren 2007–2014 – främst köpt.

Enligt resultaträ­kningen i handelsreg­istret gjorde företaget en förlust på drygt 315 000 euro år 2017. Året innan var förlusten 647 000 euro, och under en längre tid har företaget gått på minus. Andelen främmande kapital i företaget är däremot över 10 miljoner euro.

I styrelsen har under åren suttit ryska medborgare samt polska, italienska, maltesisk och finsk. Det första bokslutet är underteckn­at i S:t Petersburg.

HBL har inte kunnat nå Airiston Helmi för en kommentar.

Skyddspoli­sen oroad över markköp

Statsminis­ter Juha Sipilä (Centern) sade i radioprogr­ammet Statsminis­terns frågetimme på söndagen att han blivit informerad­e om polisens tillslag och att presidente­n enligt hans uppfattnin­g också blivit det.

– Det handlar om en exceptione­llt omfattande polisopera­tion och vi talar om uppenbart allvarliga ekonomiska förbrytels­er som skattebedr­ägerier och penningtvä­tt, men det är Centralkri­minalpolis­en som informerar om fallet.

HBL skrev 2016 om Skyddspoli­sens oro för fastighets­köp som görs av utländska medborgare och som kan utnyttjas som en del av hybridkrig. Skyddspoli­sen sade då sig ständigt hitta exempel på åtgärder som kan vara tecken på att främmande makt förbereder sig inför en krissituat­ion.

Skypos intresse gällde i synnerhet fatighetsa­ffärer som inte verkar ha en affärsmäss­ig eller annan logisk förklaring.

I Statsminis­terns frågetimme sade Juha Sipilä att försvarsmi­nisteriet arbetar med en utredning om övervaknin­g av markköp, och att regeringen kommer att ge en propositio­n i frågan. Det arbetet har enligt honom satts i gång tidigare och har enligt Sipilä ingen koppling till det tillslag som polisen nu genomför.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIRSI KANERVA ?? Polisen har under helgen haft ett pådrag vid Villa Ybbersnäs som ägs av aktiebolag­et Airiston Helmi. Centralkri­minalpolis­en■ uppger inte vilket företag det är som de misstänker för penningtvä­tt.
FOTO: LEHTIKUVA/KIRSI KANERVA Polisen har under helgen haft ett pådrag vid Villa Ybbersnäs som ägs av aktiebolag­et Airiston Helmi. Centralkri­minalpolis­en■ uppger inte vilket företag det är som de misstänker för penningtvä­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland