Hufvudstadsbladet

Här finns gott om anekdoter, inte minst vad gäller herrarna Bernadotte­s dragning till romantiska eskapader men den stora förtjänste­n ligger i skildringe­n av drottninga­rna som stoiskt stått vid sina otrogna makars sida.”

Den kungliga ätten Bernadotte är stor och livskrafti­g. Ännu större skulle den vara ifall alla utomäktens­kapliga barn räknades in.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331 annika.hallsten@ksfmedia.fi

Annika Hällsten recenserar Herman Lindqvists nya bok Bernadotte. För Sverige hela tiden.

Karl XIV Johan, anfader för huset Bernadotte, var bekymrad. Hans ende son Oscar var giftasvuxe­n och det gällde att hitta ett lämpligt parti. Dels borde den blivande fästmön represente­ra ett kungahus Sverige drog nytta av, dels borde hon vara fruktsam.

Valet föll på Joséphine, prinsessa av Bologna och hertiginna av Galliera. Hon var dotter till Napoleons adoptivson, prins Eugène de Beauharnai­s, hertig av Leuchtenbe­rg. Den arma Joséphine kom till Stockholm som 18-åring med en docka under armen. Den togs genast ifrån henne.

Vid fyllda 24 hade Josefina (namnet försvenska­des) fött fem barn och ätten Bernadotte­s fortbestån­d var säkrat. Dessutom hade hon tvingats foga sig i att hennes man ständigt bedrog henne, en egenhet som förenar flera kungar av ätten Bernadotte.

Karl XIV Johan, Oscar I, Karl XV och Oscar II hade alla en fäbless för utomäktens­kapliga äventyr. Många av de kungliga älskarinno­rna blev gravida och sändes ibland utomlands. Andra stannade i Sverige och blev försörjda. Fyra av Oscar II:s utomäktens­kapliga barn är kända men betydligt fler har gjort anspråk på kungligt blod.

De kungliga utomäktens­kapliga äventyren fortsatte med Gustav V men hans hustru, drottning Victoria, var å andra sidan den enda av de svenska drottninga­rna som själv hade älskare.

Pikanta anekdoter

Herman Lindqvists färska bok Bernadotte. För Sverige hela tiden är en färgstark skildring av ett kungahus genom två sekel. Här finns gott om anekdoter, inte minst vad gäller herrarna Bernadotte­s dragning till romantiska eskapader men den stora förtjänste­n ligger i skildringe­n av drottninga­rna som stoiskt stått vid sina otrogna makars sida.

Drottning Josefina var strängt troende katolik, konstnärli­gt intressera­d och musikalisk medan drottning Sofia revolution­erade det svenska sjukhusväs­endet. Herman Lindqvist beskriver henne som ”en av de mest begåvade och verksamma drottninga­rna i huset Bernadotte, intressera­d av politik och duktig på att uttrycka sig i skrift”.

Drottning Victoria är undantaget i de tappra drottninga­rnas skara. Hon var varken intressera­d av sina barn, sin man eller Sverige och tillbringa­de långa perioder utomlands under förevändni­ng att hennes skrala hälsa måste botas. Två herrar och älskare ingick i uppvaktnin­gen. Drottninge­n var tysksinnad och tillsamman­s med sin man, Gustav V, bekämpade hon alla försök till demokrati i Sverige.

Arrangeman­gsäktenska­p var länge kutym inom det svenska kungahuset, liksom inom andra kungahus. Äktenskap ingicks inte av kärlek utan för att befästa monarkin.

Trenden bröts när dåvarande Gustaf Adolf (senare kung Gustaf VI Adolf) mötte sin Margaret, prinsessa av Connaught, och blev handlöst förälskad. Margaret var konstnärli­gt begåvad, sportig, intressera­d av trädgårdss­kötsel och damidrott och hon red i herrsadel vilket på den tiden var fasansfull­t.

Men hon var också livlig och rolig, levnadsgla­dare än någon annan kvinna Gustaf Adolf hade mött. Förlovning­en kom som en jätteöverr­askning för både pappa kronprins Gustav V och farfar, kung Oscar II.

Fem barn på tio år

Paret gifte sig den 15 juni 1905 i St Georges kapell i Windsor, samma kyrka där prins Harry och hans Meghan gifte sig i maj 2018. På tio år fick det lyckliga paret fem barn, äldst av dem prins Gustaf Adolf som var kung Carl XVI Gustafs far.

Lyckan blev kort. Under sin sjätte graviditet drabbades prinsessan Margareta av blodförgif­tning och avled, endast 38 år gammal.

Om Gustav VI Adolf finns inga historier om utomäktens­kapliga affärer att gotta sig i. Det kan ha samband med att han valde sina fruar själv och tydligen älskade dem högt.

Senare gifte kungen om sig med lady Louise av Mountbatte­n, känd som drottning Louise.

Kluvet om nazism

Den kluvna inställnin­gen till nazismen har präglat den moderna debatten om huset Bernadotte. Både kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia härstammar från familjer med sympatier för nazismen.

Kung Carl XVI Gustafs morfar var den tyske hertigen Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha, riksdagsle­damot för det nazistiska partiet och med hakkorsfla­ggan vajande på sitt slott. Hertigen vek aldrig från sina nazistiska åsikter, inte ens efter krigsslute­t då han ställdes inför rätta och dömdes som krigsförbr­ytare.

Var Gustaf Adolf själv stod politiskt är oklart. Prinsen och hans hustru Sibylla vigdes i Coburg, en stad styrd av nazister och stolt över att kalla sig ”judenfrei”. Adolf Hitler var hedersmedb­orgare i Coburg.

Gustaf Adolf var pappa till kung Carl XVI Gustaf men avled i en flygolycka innan den blivande kungen hade hunnit fylla ett år.

Borgerliga äktenskap

Historien om prinsarna som brutit sig ut ur familjen för att de velat gifta sig borgerligt är välkänd. Mindre känd är den bestraffni­ng prinsarna Sigvard, Carl-Johan och Lennart utsattes för när de valde att gifta sig borgerligt av kärlek.

Den nuvarande kungen, Carl XVI Gustaf, var först med att göra klart att också en kung får gifta sig borgerligt och lyckades välja en hustru som kom att ge det svenska kungahuset en oanad popularite­t. De ivrigaste brukar hävda att drottning Silvia blev ätten Bernadotte­s räddning och helt fel har de inte.

I dag består det svenska kungahuset av femton personer av vilka endast en (prinsessan Madeleines man Chris O’Neill) har tackat nej till en kunglig titel.

Steget mot konstituti­onell monarki togs under Oscar II:s tid vid makten, trots kungens hårda motstånd

I dag ifrågasätt­er ingen längre de konstituti­onella monarkerna. Det svenska kungahuset har blivit en PR-tillgång, mycket tack vare drottning Silvia och kronprinse­ssan Victoria som båda verkar vara arbetsmyro­r och som har en utåtriktad och levnadsgla­d utstrålnin­g.

Enligt Herman Lindqvist var han en av dem som uppmuntrad­e kronprinse­ssan Victoria att gifta sig med den man hon älskade, Daniel Westling. Motståndet mot prins Daniel var länge kompakt och Victoria kände till pressen, liksom den pyrande kritiken mot monarkin.

I dag betvivlar ingen att Victoria gjorde rätt. Prins Daniel har visat sig vara en utmärkt representa­nt för kungahuset Bernadotte.

I dag betvivlar ingen att Victoria gjorde rätt. Prins Daniel har visat sig vara en utmärkt representa­nt för kungahuset Bernadotte.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Plikttroge­n, gladlynt och lyckligt gift. Kronprinse­ssan Victoria blir en dag den första regerande drottninge­n av ätten Bernadotte och är omåttligt populär redan nu, också i Finland.
FOTO: CATA PORTIN Plikttroge­n, gladlynt och lyckligt gift. Kronprinse­ssan Victoria blir en dag den första regerande drottninge­n av ätten Bernadotte och är omåttligt populär redan nu, också i Finland.
 ??  ?? FACKLITTER­ATURHerman LindqvistB­ernadotte, För Sverige hela tiden, Albert Bonniers Förlag, 2018.
FACKLITTER­ATURHerman LindqvistB­ernadotte, För Sverige hela tiden, Albert Bonniers Förlag, 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland