Hufvudstadsbladet

Så här tycker HBL-läsarna

Vad kan vi göra åt centrum i Helsingfor­s och när ska det göras? HBL frågade läsarna och det var många som svarade.

- TOMMY POHJOLA

Förstås, Hufvudstad­sbladets läsarenkät får en statistike­r att skaka på huvudet. Den är inte vetenskapl­ig och den är inte tillförlit­lig. Svaren, tycker vi, är i alla fall riktgivand­e och visar på ett stort intresse för den egna vardagen och stadsplane­ring. Åsikterna beaktas även i stadshuset, säger politikern­a som HBL intervjuat.

På fredagsför­middagen hade 66 HBL-läsare tyckt till.

Nästan 28 procent av dem anser att framtiden är i morgon och inte om flera år.

Av de svarande promenerar hälften i Helsingfor­s centrum varje vardag och två av tre åker kollektivt.

En fjärdedel är av den åsikten att antalet personbila­r i Helsingfor­s centrum är som i vilken som helst storstad. Var fjärde anser att bilarna är för många och en femtedel av de svarande att bilarna inte är något problem.

Intressant enligt oss är att framtiden för många stadsbor är i morgon och inte om säg fem år, vilket också är något som kom fram när HBL gick ut på gatorna för att tala med stadsbor och politiker. Folk vill genast veta hur man kommer enklast runt en byggplats och de vill på förhand ha klar och tydlig informatio­n. Beslutsfat­tarna som HBL talat med säger att de känner till kritiken och gör vad de kan för att bättra informatio­nsgången mellan staden och de boende.

Viktigt är också vad beslutsfat­tarna gör med den informatio­n som stadsborna ger. Det säger de boende men också politiker som HBL talat med.

Den allt överskugga­nde bakgrunden till planerna om fotgängarc­entrum är att Helsingfor­s enligt stadens färska strategi ska vara bäst i världen. Då ska också planerna och informatio­nen vara bäst.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland