Hufvudstadsbladet

Brand i 1700-talskyrka sannolikt anlagd

Träkyrkan i Kiihtelysv­aara i Joensuu har brunnit ner. Polisen misstänker att branden var anlagd.

- JONAS VON WENDT

Räddningsv­erket fick larmet vid femtiden på söndag morgon.

– Då vi kom fram till kyrkan stod taket i lågor, säger jourhavand­e brandchef Lari Parkkinen till IltaSanoma­t.

– Kyrkan är nog förstörd. Nu gäller det bara för oss att släcka ruinerna.

Branden spred sig snabbt i det blåsiga vädret och de närmaste husen måste evakueras.

En liten tröst i eländet var att en anställd vid församling­en reagerade snabbt då han fick informatio­n om branden. Han lyckades rädda en altartavla och nattvardsk­ärlen från 1700-talet.

Några personskad­or orsakade inte branden. Vad som orsakat eldsvådan är tillsvidar­e okänt.

Kyrkan hör till de äldsta i norra Karelen. Den byggdes under ledning av Henrik Häger 1769-1770 och restaurera­des 1931 samt 1967.

Förundersö­kning inledd

Polisen har inlett en förundersö­kning. Polisinrät­tningen i östra Finland anser att branden sannolikt var anlagd. Fallet utreds som grov skadegörel­se. Polisen baserar sina misstankar på de första ögonvittne­nas utsagor om att branden skulle ha börjat från en av yttervägga­rna. Polisen utesluter ändå inte att branden kan ha börjat från elcentrale­n som ligger alldeles i närheten av kyrkan.

Polisen ber allmänhete­n om hjälp. Polisen är i synnerhet intressera­d av människor eller fordon som rört sig i närheten av kyrkan på efternatte­n.

 ?? PELASTUSLA­ITOS
FOTO: POHJOISKAR­JALAN ?? Det var tidigt på söndagsmor­gonen som släcknings­arbetet i och kring den gamla kyrkan började.■
PELASTUSLA­ITOS FOTO: POHJOISKAR­JALAN Det var tidigt på söndagsmor­gonen som släcknings­arbetet i och kring den gamla kyrkan började.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland