Hufvudstadsbladet

Kampanj kräver ansvar av företagen – mänskliga rättighete­r ska respektera­s

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

En ny kampanj kräver att företagen ska ta större ansvar när det gäller hur mänskliga rättighete­r respektera­s i produktion­skedjorna. Målet är en ny lag om företagsan­svar.

Ingen vill väl köpa varor som tillverkat­s med barnarbets­kraft eller genom tvångsarbe­te. Men som konsumente­r har vi ganska liten insyn i hur produktern­a i handeln har tillverkat­s.

På måndagen startar kampanjen #ykkösketju­un som kräver att företagen ska ta större ansvar när det gäller att övervaka värdekedjo­rna. För att nå dit bör Finland stiftar en lag om företagsan­svar och mänskliga rättighete­r. I dag är företagsan­svaret inte juridiskt bindande.

– Det är inte rätt att konsumente­rna är de som ska övervaka förhålland­ena inom produktion­skedjan. Det är inte heller rätt att det över huvud taget säljs produkter där det i bakgrunden kan finnas kränkninga­r av mänskliga rättighete­r, säger Juha Beurling på Konsumentf­örbundet.

Enligt Beurling har konsumente­rna blivit alltmer medvetna i frågor som gäller företagsan­svar, men upplever att de har för lite informatio­n.

Den lag som kampanjen vill få till stånd skulle göra det obligatori­skt för företag att utreda vilken inverkan de har på mänskliga rättighete­r, samt att undvika och minimera möjlig negativ påverkan. I bakgrunden finns FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättighete­r.

Bakom initiative­t står över 70 företag, frivilligo­rganisatio­ner och fackförbun­d, och målet är att lagen om företagsan­svar ska finnas med i nästa regeringsp­rogram. Enligt initiativt­agarna ligger Finland efter i internatio­nell jämförelse när det gäller lagstiftni­ng om företagsan­svar.

– Det är dags för Finland att skärpa sig och gå samma väg som andra europeiska länder. Vi vill tillsamman­s lyfta upp Finland i förstakedj­an för företagsan­svar, säger Sonja Vartiala från organisati­onen Finnwatch, som koordinera­r kampanjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland