Hufvudstadsbladet

Allt fler frivilliga brandkårer lägger av

- SPT-MIKAEL SJÖVALL

Sammanlagt 37 frivilliga brandkårer har avvecklat sin verksamhet det senaste årtiondet. Hela 12 av dem har sitt säte i Östra Nyland.

Enligt Räddningsb­ranschens Centralorg­anisation SPEK har antalet frivilliga brandkårer minskat från 732 år 2009 till 695 FBK-föreningar tio år senare. I Östra Nyland har förändring­en varit dramatisk. Hela 12 brandkårer har slängt in handduken under samma tidsperiod.

– Det är ett tecken på avfolkning­en i glesbygden. De aktiva medlemmarn­a blir allt äldre och ungdomarna flyttar in till städerna samtidigt som intresset för FBK-föreningar­na falnar, säger kårchef Hans-Peter Lindgren vid Nickby kyrkobys FBK-förening.

Bland de FBK-föreningar som har avvecklat sin verksamhet finns de anrika brandkårer­na i till exempel Hindsby, Norra Paipis, Sarvlax och Pernå.

– I dag finns det sammanlagt 24 brandkårer i Östra Nyland som har egna avtal med Räddningsv­erket, säger Lindgren som också är ordförande för Östra Nylands Brand- och Räddningsf­örbund.

Enligt Räddningsv­erkets regelverk måste avtalsbran­dkårerna förbinda sig att rycka ut inom 5-20 minuter då en eldsvåda slår till. Ersättning­snivåerna är graderade enligt utryckning­sstyrkan, antalet uppdrag och de tidsramar som den enskilda FBK-föreningen går med på.

– Finland skulle inte klara sig utan de frivilliga brandkårer­na. Mer än hälften av alla utryckning­ar sköts av FBK-avtalsbran­dkårer som kompletter­ar de ordinarie brandkårer­nas verksamhet, säger Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland