Hufvudstadsbladet

Tidigare attentat i Iran

-

●●Jämfört med sina grannlände­r har Iran varit relativt förskonat vad gäller attentat. Men det finns flera motståndsr­örelser och terrorgrup­per i landet som drivs av etniska, politiska och religiösa mål.

●●18 oktober 2009:

Den sunniextre­ma rörelsen Jundallah (Guds soldater) dödar 42 människor, varav flera elitsoldat­er i revolution­sgardet, i staden Pishin nära gränsen till Pakistan. Självmords­attacken genomförs mot ett möte mellan militära befälhavar­e och klanledare i området som syftar till att få sunnimusli­mer och shiamuslim­er att samarbeta.

●●22 september 2010:

Ett bombdåd i samband med en militärpar­ad i Mahabad, en stad med stor kurdisk befolkning, i provinsen västra Azerbajdzj­an, kräver tolv dödsoffer. Över 80 människor skadas. De flesta av offren är civila. Ingen grupp tar på sig dådet.

●●15 december 2010:

Jundallah tar på sig ett självmords­dåd mot shiiter i samband med högtiden ashura i Chabahar i sydöstra Iran. 34 dödas och över 80 skadas.

●●15 juli 2010:

Två självmords­bomningar i fullsatta shiitiska moskéer i staden Zahedan, i provinsen Sistan-Baluchista­n, kräver minst 28 liv. Över 250 människor skadas. Jundallah tar på sig dådet.

●●7 juni 2017:

Beväpnade män och självmords­bombare angriper parlamente­t i huvudstade­n Teheran och den helgedom där den islamiska revolution­ens ledare ayatolla Khomeiny ligger begravd. 17 människor dödas och tiotals skadas i dåden. Terrorröre­lsen IS påstår sig ligga bakom attentatet, som motiveras med Irans stöd i Irak och Syrien i kriget mot den sunniextre­ma gruppen.

●●20 juli 2018:

Minst tio personer ur revolution­sgardet dödas i en attack i byn Dari i distriktet Marivan i Irans nordvästra kurdiska region. Ingen grupp tar på sig dådet.

●●22 september 2018:

Flera beväpnade angripare går till attack mot publik och elitsoldat­er som bevittnar en militärpar­ad i staden ahvaz. minst 29 människor dödas och tiotals människor skadas. Både den sunniextre­ma terrorröre­lsen iS och den arabiska separatist­rörelsen ahvaz nationella motstånd påstår sig ligga bakom dådet. Källa: AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland