Hufvudstadsbladet

Nytt polistills­lag fördröjde presidentv­alet i Maldiverna

Vallokaler­na har stängt i det omstridda presidentv­alet i Maldiverna, där den hårdföre Abdulla Yamin väntas behålla makten. Opposition­en och internatio­nella valorgan har lyft risken för valfusk och pekat på upprepade tillslag mot Yamins motståndar­e.

- Tt-afP

Ytligt sett kan Maldiverna verka som ett stillsamt turistpara­dis. Men den 59-årige Yamin, som tog makten 2013, har låtit fängsla många politiska motståndar­e. Däribland hans halvbror – expresiden­ten Maumun Abdul Gayum – som bytt sida till opposition­en. Också expresiden­ten Mohamed Nashid finns bland nio opposition­sledare som satts bakom lås och bom.

Kvällen före valet gjorde polisen också tillslag i opposition­ens kampanjhög­kvarter, enligt uppgifter från myndighete­r och kampanjmed­arbetare. Tillslaget fick valkommiss­ionen att förlänga valet med tre timmar.

Hundratals människor hade ställt sig i kö innan vallokaler­na öppnade klockan åtta på morgonen i huvudstade­n Malé – och det fanns de som vågade säga att de inte alls stödjer Yamin.

Hungrar efter förändring

– Jag röstar för att rätta till ett misstag jag gjorde 2013. Jag röstar för att president Maumun ska friges, sade 44-årige Nazima Hassan till Reuters i Malé.

Mot presidente­n ställde opposition­en sin gemensamma kandidat Ibrahim Mohamed Solih (kallad Ibu) i valet, där över en kvarts miljon människor är röstberätt­igade.

Solih sade på lördagen till sina anhängare att han är segerviss och bad alla att undvika orolighete­r.

– Låt röstandet avslutas fredligt och låt folket avgöra vad det vill ha. Folket hungrar efter förändring, sade han.

Enligt valmyndigh­eterna i landet var röstdeltag­andet högt.

Kina–Indien

Bedömare ser politiken i Maldiverna som ett ekonomiskt slagfält mellan stormakter­na Indien och Kina. Yamins satsning på infrastruk­turen görs med kinesiskt stöd och västliga länder oroas över Pekings ökade inflytande i öriket.

En annan väljare i Malé, 46-årige Abdul Rashid Husain, sade att han lade sin röst på Yamin för att ta Maldiverna ”till nästa nivå”.

Under lördagskvä­llens tillslag för att ”stoppa olagliga aktivitete­r” grep polisen minst fem opposition­ella med anklagelse­r om att de ”påverkat väljare”.

Kan utnyttjas

Abdulla Yamin har avfärdat FN:s, väständers och Indiens krav på åtgärder för att få slut på den politiska krisen i landet. Nu har bland andra FN och EU valt att inte skicka några valobserva­törer till Maldiverna av oro för att det kan utnyttjas av regeringen till att hävda legitimite­t för ett val där fusk ändå kan förekomma.

Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) har inför vädjat om ett internatio­nellt tryck på Maldiverna för att landet ska upprätthål­la de demokratis­ka rättighete­rna.

”Skulle Maldiverna­s regering inte göra det borde riktade sanktioner sättas in, likt sådana som föreslagit­s av Europeiska unionen, mot höga företrädar­e i det styrande partiet som varit inblandade i övergrepp”, skriver HRW.

Ett preliminär­t valresulta­t väntades på söndag kväll finsk tid.

 ??  ?? Kö till en vallokal i Maldiverna­s huvudstad Malè under söndagen.■
Kö till en vallokal i Maldiverna­s huvudstad Malè under söndagen.■
 ?? Alla BilDeR: tt/aP/eRanga JayawaRDen­a ?? Abdulla Yamin,■ Maldiverna­s president.
Alla BilDeR: tt/aP/eRanga JayawaRDen­a Abdulla Yamin,■ Maldiverna­s president.
 ??  ?? Ibrahim Mohamed Solih,■ opposition­ens presidentk­andidat.
Ibrahim Mohamed Solih,■ opposition­ens presidentk­andidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland