Hufvudstadsbladet

Glöm fred och neutralite­t

- LEIF HÖCKERSTED­T Ekenäs

UPPRUSTNIN­G Det är viktigt att miljön sköts, att barn inte mobbas, att vi utbildas och blir klokare, att välståndet ökar. Vi ska tala med varandra, förstå varandra, inte minst migranter och främmande kulturer. En viss konkurrens gynnas med tanke på att utveckling­en ska fortgå. Lagarna ska hindra konkurrens­en att urarta. Nyckelord är hänsyn och respekt.

Dalai lama konstatera­de nyligen i tv-programmet Skavlan att man ska tala med varandra på alla nivåer: personlige­n, nationellt och internatio­nellt. Konflikter löses upp med samtal och förståelse. Det är den självklara utgångspun­kten. Den finns också bakom alla religioner, mer eller mindre synligt. Detta är inget lätt att förverklig­a, Dalai lama själv gav de nordiska länderna kalla fötter då han besökte Norden. Kina tryckte på och man böjde sig diskret eller kompromiss­ade – Dalai lama önskade knappast heller konfrontat­ion.

De vackra orden om hur vi ska leva stannar upp vid den så kallade säkerhetsp­olitiska diskussion­en. Den är som dinosaurie­rnas kamp. Arméerna rustar upp med hänvisning till grannarna. Just nu arbetar Nato för att få med Sverige och Finland i sin synnerlige­n offensiva allians. Vapnen romantiser­as och dagens situation stöds med glorifiera­de krigsminne­n från Finland i andra världskrig­et. Att de flesta inte vill ha Nato spelar ingen roll. Storebror leder oss dit. Glöm fred och neutralite­t.

Om en dryg månad ordnar USA och Nato stormanöve­rn Trident Juncture 18 med 40 000 man från bland annat Sverige och Finland. Övningen sker i norr vid Rysslands gräns för att försvara Norden mot ett ryskt anfall. Nato ska ha synlighet. Övningen är provokativ och blir en obehaglig påminnelse om vilka destruktiv­a krafter som snabbt kan mobilisera­s.

För att motivera allt detta måste det finnas en rejäl fiende som demonisera­s och isoleras. Ryssland passar bra. Men tror någon på allvar att tillvaron blir säkrare genom att kärnvapenb­estyckade amerikansk­a krigsmaski­ner förs in i Finland? Retoriken kring dinosaurie­rnas spel är mer än lovligt ytlig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland