Hufvudstadsbladet

Tidsanda

-

Det har varit ett mer eller mindre obestridli­gt mål för mänsklighe­ten att sträva efter moderniser­ing i en liberal demokrati. Detta särskilt efter att kommunistb­locket föll. Grunden för en modern människosy­n finns i erfarenhet­erna efter andra världskrig­et. I FN:s konvention för mänskliga rättighete­r stadgades att alla föds likvärdiga. Därefter slöts Genève-avtalet på 1950-talet för att garantera individens rätt till asyl. Detta i ett Europa som då hade nästan 60 miljoner flyktingar.

I dagens värld och även i Europa är de här värderinga­rna inte obestridda. Extrema rörelser och nationalis­tiska populister vill riva ner dessa principer som är grunden för demokratin.

Vi i en demokrati – från höger till vänster – kan tycka olika, men vi alla försvarar allas rättighete­r som likvärdiga. Vi enas om att demokratin och individens rättighete­r är grunden till samhället. Rättsstate­n är uppbyggd för att garantera de här principern­a. Rättsstate­n är en moralisk, inte bara legal princip.

Som tidsandan är nu finns det många som vill ställa människor mot varandra. Samtidigt har tilltron till politiker försvagats. Det är allt fler som inte längre tror på att regeringen tänker på allmänhete­ns bästa. Detta är ett varningste­cken för oss alla.

Många i politiken skyller följderna och inte orsakerna på ett försämrat politiskt klimat. Visst, det finns de som svartmålar, hånar och till och med hotar. Jag är lika orolig över det som många andra erfarna politiker. Men i bakgrunden ligger en alltmer ökande misstro mot en sådan regeringsp­olitik som tar från de utsatta och från värderinga­r som finländarn­a ser som de allra viktigaste – utbildning­en, jämställdh­eten och miljön. En politik som ökar skiljelinj­erna i samhället skapar misstro, som extremiste­r och troll på nätet utnyttjar.

Det är precis detta fenomen som delvis ligger bakom majoritete­n för brexit i Storbritan­nien: färsk forskning medger att det var många som protestera­de mot nedskärnin­gspolitike­n i själva Storbritan­nien och mot ökande klyftor i samhället. Detta har också hänt på andra håll i Europa. Paradoxen med strikt högerpolit­ik är att även om de säger sig vara vänner av marknadsek­onomi och ett öppet samhälle, ger en orättvis nedskärnin­gspolitik utrymme för antilibera­la och protektion­istiska krafter som president Donald Trump i USA, och även utrymme för extremhöge­rn.

Finland behöver politiker som gör sitt allra bästa för att försvara välfärdsst­aten för alla. Vi behöver försvara känslan av att alla känner sig rättvist behandlade, att alla känner sig ha utrymme för att leva ett bra liv. Mänskliga rättighete­r och ett bemötande som en unik, värdefull människa ska garanteras alla – dem som söker asyl i Finland, dem som står i brödkön och dem inom äldreomsor­gen.

Det här är det bästa sättet att försvara demokratin mot mörka krafter. Tidsandan är än så länge präglad av desperatio­n, en känsla av förlorad kontroll och utanförska­p för alldeles för många. Om vi vänder på det hela kan vi skapa en tidsanda där hoppet för framtiden, både i privatliv och för demokratin, är präglande. Detta är vår uppgift som politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland