Hufvudstadsbladet

ANDRAS RÖSTER

-

Ett skadligt skådespel med kvinnor i huvudrolle­n, skriver Aamulehti på lördagen. Ämnet är fredagens omröstning i riksdagen där utrikesmin­ister Timo Soini (Blå). Enligt Tammerfors­tidningen är det kvinnorna som lider, och väljarstöd­et.

”Vår grundlag ger möjlighete­n att rösta emot en enskild minister, det vill säga sparka ministern, men då sådana försök görs förklarar man att det handlar om förtroende­t för hela regeringen. (…) Det är också intressant att se om opposition­en fortsätter med kritiken då till exempel försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) förväntas berätta hur Finland förbundit sig till internatio­nella militärövn­ingar och varför finskt krigsmater­iel säljs till länder lider av svält och förtryck”, tycker Aamulehti.

Svenska Dagbladet anser att ett ”bra sätt att gynna eliterna på folkets bekostnad är att göra livet mer komplicera­t. Volymerna av reglering har ökat exponentie­llt, och regelverke­t är alltmer svårtolkat. Större företag och organisati­oner håller sig numera med ”compliance officers”, medan mindre helt enkelt får chansa. Jurister tillhör den yrkesgrupp som växer snabbast, trots att datorer ersätter många av deras tidigare arbetsuppg­ifter. Miljöelite­rna verkar se ökat krångel som ett godtagbart sätt att minska produktion och konsumtion. Fackliga ledare ökar sin makt när få andra förstår invecklade avtal och lagstiftni­ng.”

Dagens Nyheter tror att den nedlåtande synen på åldrandet i Sverige ”beror motsägelse­fullt nog på just jämställdh­eten, på den platta hierarki som präglar vårt samhälle? Här åtnjuter inte de äldre någon särskild respekt. Och eftersom många lever på andra orter än sina äldre släktingar kommer de gamlas erfarenhet­er inte andra till del på samma sätt som i kulturer där generation­erna lever samman.”

En gemensam europeisk marknad där människor, varor och tjänster rör sig fritt är en central del av framgången med EU och till stora delar också unionens existensbe­rättigande. Turun Sanomat

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Jussi Niinistö.■
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Jussi Niinistö.■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Timo Soini■
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Timo Soini■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland