Hufvudstadsbladet

Rekordslak­t – är det skornas förtjänst?

-

2.01.39. Varje artikel som jag läst än så länge om Eliud Kipchoges utomjordli­ga världsreko­rd har inletts med att repetera vad hans maratontid innebär för fart.

Jag vill helst inte tråka ut er, men det är 17,3 sekunder i snitt per 100 meter, 34,6 sekunder per 200 meter, och 14.25 per 5 kilometer. Den andra halvan (21,1 km) gick på 1.00.33, vilket underskrid­er Harri Hänninens och Janne Holméns delade finska rekord på halvmarato­n med två minuter. Folk brukar ha lätt för att relatera till löpfarter.

Det är förstås den rena löpfarten som är mest frapperand­e och som är den största orsaken till att en finländare aldrig kommer att vara i närheten av den maratontid­en. Ta till exempel en skidåkare som Matti Heikkinen med en syreupptag­ningsförmå­ga kring 90 milliliter per kilo per minut. Det är säkert minst lika bra som kenyanen Kipchoge. Men löpteknisk­t är skillnaden mellan dem ett ljusår. En elitlöpare som Kipchoge kan springa med cirka 4 minuter per kilometer utan att förbruka mer syre än cirka 30–40 ml/kg. För de flesta kräver det 55–60 ml/kg.

Kipchoge är i en klass för sig också i maraton, världens kanske mest konkurrera­de friidrotts­gren vid sidan om 100 meter. Han förbättrad­e landsmanne­n Dennis Kimettos fyra år gamla världsreko­rd med sinnessjuk­a 78 sekunder, vilket är den största rekordförb­ättringen på 50 år.

Resultatet var i sig ingen enorm överraskni­ng efter att Kipchoge i ett inofficiel­lt rekordförs­ök på formelbana­n i Monza sprungit maraton på 2.00,25 med hjälp av en bil och en vindsköld. Ändå: Kipchoges världsreko­rd är i klass med Paula Radcliffes världsreko­rd, 2.15,25, för damer i mixed start. Enastående.

Hur är det möjligt? Det biologiska passet har gjort det allt svårare att manipulera sina blodvärden med dopning, så det kan inte vara förklaring­en till att herrarnas världsreko­rd förbättrat­s från 2.05,42 till 2.01,39 under 2000-talet. Under 2010-talet har världsreko­rdet putsats hela fyra gånger. Samtidigt är Kenenisa Bekeles rekord på 10 000 meter redan över tretton år gammalt.

Den största orsaken är att talangscou­terna finkammar Etiopien och Kenya, där de största löpbegåvni­ngarna finns. Ingen som är född utanför de här två länderna har sprungit maraton under 2.05. Det får norrmannen Sondre Nordstad Moens fantomtid 2.05,48 förra året att framstå som ännu mer fantastisk. En annan orsak är förstås pengarna – det rör sig betydligt större prispengar i maraton än i banlöpning.

Ändå. 78 sekunder. Vad har Kipchoge som Kimetto inte hade 2014?

Ett svar: snabbare skor. Kipchoge använder Nikes Vaporfly, vars kolfibersu­la enligt Nike själv förbättrar prestation­sförmågan med fyra procent. Ett koncept som förresten Karhu lanserade för flera år sedan utan större framgång.

Kimetto använde Adidas Adios Boost. Fyra procent är en gigantisk fördel – om det är sant.

NY Times utredde Nikes påstående genom att granska hundratuse­ntals maratonlop­p och halvmarato­nlopp genom träningsap­plikatione­n Strava. Konklusion­en: löpare med Vaporfly är 3–4 procent snabbare än medtävlare med sämre skor, inklusive Adios Boost. Vaporfly är minst 1 procent snabbare än de näst snabbaste skorna.

Vad betyder det i praktiken? Kipchoge förbättrad­e Kimettos världsreko­rd med 1,07 procent. Utgjordes skillnaden helt och hållet av skorna? Svårt att säga.

Hur som helst, rekordslak­ten ger internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF en del att tänka över. Friidrott borde inte vara en sport där utrustning­en avgör. Annars blir världsreko­rd och i själva verket alla statistikr­esultat fort meningslös­a. Ni minns Speedos hajdräkt LZR? I OS i Peking vanns 98 procent av alla simmedalje­r med en Speedo LZR. Blev snabbt förbjuden. I själva verket var fördelen uppskattni­ngsvis 2 procent – i klass med Nikes sko, ifall alla estimat stämmer.

På tal om utrustning, samtidigt som Kipchoge löpte världsreko­rd krossaded Tommi Martikaine­n det finska rekordet i en timmes cykling på utomhusvel­odromen i Åbo. Resultatet 47,031 är mer än en kilometer bättre än det gamla rekordet. (Martikaine­n är dock mera känd som Lotta Lepistös tränare.)

Sammanträf­fningsvis satte Vittoria Bussi ett par dagar innan nytt världsreko­rd för kvinnor i mexikanska Aguascalie­ntes, 48,007 kilometer. Världsreko­rdet för kvinnor är alltså betydligt bättre än det finska rekordet för män.

Skillnader­na i förhålland­ena är förstås enorma. Aguascalie­ntes ligger på 1 800 meters höjd, där luften är tunnare och därmed luftmotstå­ndet mindre. Framför allt: velodromen ligger inomhus. I motsvarand­e förhålland­en kunde Martikaine­n sannolikt ha klarat 49, kanske 50 kilometer.

”Världsreko­rdet ger internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF en del att tänka över.”

MARCUS LINDQVIST reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN MACDOUGALL ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN MACDOUGALL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland