Hufvudstadsbladet

Hon kämpar för rätten till ett gott liv som funktionsn­edsatt

Lisbeth Hemgård har använt 25 år av sitt liv till att främja funktionsn­edsatta personers mänskliga rättighete­r. I dag leder hon Svenskfinl­ands största ideella funktionsh­inderorgan­isation.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Engagemang­et väcktes tidigt. Då Lisbeth Hemgård var 17 sökte hon sommarjobb på Kårkulla Centralans­talt där hon jobbade med personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

– Jag blev förskräckt av det jag såg och hörde. Man talade om ”lågtståend­e vuxna” och man kunde inte svara på personerna­s individuel­la behov. Jag kunde inte förstå hur man kunde behandla människor på det sättet, säger Hemgård.

Hon gick raka spåret till sjukhusets administra­tiva avdelning och klagade så där som man bara kan göra som en upprörd 17-åring som inte bryr sig om hierarkier och brända broar.

– Jag har förhoppnin­gsvis blivit lite klokare och uppbygglig­are med åren, säger hon och flinar finurligt.

På 1980-talet kretsade diskussion­en om de funktionsh­indrades rättighete­r kring omvårdnad, omsorg och föräldrape­rspektiv. Då Hemgård slog om från journalist­iken till de ideella organisati­onernas värld pågick ett ideologisk­t paradigmsk­ifte som möblerade om både fokus och innehåll.

– Vi gick medvetet in för att frångå den medicinska synen och i stället tala om mänskliga rättighete­r och vikten av att personer med funktionsn­edsättning måste bli hörda i frågor som berör dem själva.

Självständ­igt boende

Till den här ekvationen hörde debatten om rätten till självbestä­mmande och självständ­igt boende. Kårkullas institutio­nsvård rimmade illa med de här målsättnin­garna. I Sverige började avveckling­en av institutio­nerna för funktionsh­indrade redan på 1990-talet. Den finska regeringen har fattat ett principbes­lut att avveckla institutio­nerna före år 2020. Varför är du en motståndar­e till institutio­ner för funktionsh­indrade? – Forskninge­n visar att sådant gruppboend­e där det bor fler än sex till sju personer leder till en situation där personalen­s behov får övertaget. Då får de funktionsh­indrade inte det stöd de behöver. Hur ser du på Kårkullas vårdhem i Pargas?

– Det är den största institutio­nen i Svenskfinl­and. Den kommer så småningom att avvecklas, vilket är en utveckling i rätt riktning.

Kårkullas vårdhem hade som mest över 200 boende medan det i dag hyser omkring 50 personer med funktionsn­edsättning. Hemgård medger att frågan är eldfängd och att de nordiska förebilder­na också är föremål för stora förändring­ar.

– Norge har hunnit längst i avveckling­en av vårdinstit­utionerna tack vare sina oljepengar. I Sverige har man gått in för att grunda minienhete­r och i Danmark är man i färd med att bygga nya, större institutio­ner efter en paus på tre decennier. I Finland stampar debatten på stället på grund av vår övertro på fastlåsta modeller i stället för skräddarsy­dda lösningar.

Begrepp som andas nutid

Enligt Hemgård är det viktigt att de personliga behoven styr valet av boende då det handlar om personer med funktionsn­edsättning. För en del kan ett boende med tio personer ge trygghet medan till exempel personer med autism kan behöva småskaliga lösningar. Hur ser du på den terminolog­i som används för att beskriva funktionsn­edsättning i dag? Finns det inte en risk att man tappar bort sig bland alla begrepp? – Absolut. Det är inte lätt att hänga med alla gånger. Men det handlar ju om att förnya språket så att vi talar respektful­lt om varandra. Till all lycka har begrepp som ”efterblive­n”, ”utveckling­sstörd” och ”förståndsh­andikappad” fått ge vika för ord som andas nutid och respekt.

Hemgårds arbetsgiva­re har följdrikti­gt uppdaterat terminolog­in också i beskrivnin­gen av FDUV som nu kallar sig intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Samma utveckling är på gång också på finskt håll. Till exempel Kehitysvam­maisten tukilitto kör numera kort och kon cist med namnformen Tukiliitto. Hur ser du på möjlighete­n att integrera funktionsh­indrade i skolvärlde­n? – Jag tror att väldigt många med särskilda behov kunde gå i så kallade vanliga skolor ifall lärarkåren vore beredd att satsa på inkluderan­de lösningar. Ingenting tyder på att det skulle kosta kommunen mer pengar, tvärtom. Det är underskott­et på sunt bondförnuf­t som saknas.

Utökade inkomster

På tal om pengar. FDUV hör till den sällsamma skara finlandssv­enska ideella organisati­oner som har lyckats utöka sina inkomster de senaste åren.

– Vi har i dag 25 olika finansieri­ngskällor som tryggar vår ekonomi, säger hon kortfattat.

Hemgård vill inte slå sig för bröstet eller hamra på den stora trumman, men under hennes tid som verksamhet­sledare har Fduv:s inkomster fördubblat­s. Hennes tidigare erfarenhet som förtroende­vald i RAY har lärt henne hur man skriver en välgrundad ansökan och rapportera­r hur pengarna har använts.

– Det är viktigt att samarbeta med de finskspråk­iga paraplyorg­anisatione­rna och samordna vår samhällspå­verkan. Det gynnar också den egna insamlings­verksamhet­en då finansiäre­rna ser att vi jobbar över språkgräns­en och har en bredd i vår verksamhet.

På lördag fyller Lisbeth Hemgård 60 år. Det högstämda finliret med hovsamma ramar är inte hennes melodi. På födelsedag­en är hon bortrest i Provence, men i oktober finns det en chans att gratulera henne i efterskott.

– Vi ordnar ett seminarium om fosterdiag­nostik och människosy­n den 26 oktober. Den som vill stödja vår lägerverks­amhet för personer med funktionsn­edsättning kan delta i seminariet och donera en slant, säger hon.

Många funktionsh­indrade kunde gå i så kallade vanliga skolor ifall lärarkåren vore beredd att satsa på inkluderan­de lösningar.

Lisbeth Hemgård, verksamhet­sledare, Fduv

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Fduv:s verksamhet­sledare Lisbeth Hemgård tror att väldigt många barn med särskilda behov kunde gå i så kallade vanliga skolor ifall lärarkåren vore beredd att satsa på inkluderan­de lösningar.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Fduv:s verksamhet­sledare Lisbeth Hemgård tror att väldigt många barn med särskilda behov kunde gå i så kallade vanliga skolor ifall lärarkåren vore beredd att satsa på inkluderan­de lösningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland