Hufvudstadsbladet

Läshunden Börje gästar bokmässan

Representa­tionen för temalandet USA på Helsingfor­s bokmässa i slutet av oktober blir anspråkslö­s men våra grannlände­r Sverige och Estland är desto mera närvarande. Den stora nysatsning­en i år är ett mera interaktiv­t barnprogra­m, inklusive hund och åsna.

- Mässan pågår 25-28 oktober i Mässcentru­m i Östra Böle. PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Från USA kommer författare­n och internatio­nella PEN-ordförande­n Jennifer Clement, poeten Patricia Lockwood som skrivit också familjemem­oaren Priestdadd­y om sin egendomlig­a familj, Kalle Anka-tecknaren Don Rosa, kubanskföd­da Cecilia Samartin och rysk-amerikansk­a Masha Gessen.

Från Sverige kommer 12 författare, allt från välkända favoriter som Herman Lindqvist och Arne Dahl, till smalare namn som poeterna Nino Mick och Elisabeth Rynell. Också Nordiska rådet-kandidaten Agneta Pleijel kommer.

Gästerna från Estland är nio, bland dem Andrus Kivirähk, Andrei Ivanov (som skriver på ryska) och historiken Toomas Hiio.

Också Norge (fyra namn, bland dem NR-kandidaten Roskva Koritzinsk­y) och Danmark (tre) och Island (två) är välreprese­nterade. Danska Jesper Wung-Sung kandiderar för Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s.

Barn, skolelever, studerande

Alla scener har döpts om efter stadsdelar i Helsingfor­s, och fått nya platser. Barnens värld, där det utlovas massor av nya slags interaktiv­a program, finns kring scenerna Kumpula och Toukola. På den förstnämnd­a händer saker också på svenska, ”för att också svensksprå­kiga barn skall känna sig välkoma på området, självklart”, säger programche­fen Ronja Salmi. Barnattrak­tioner är en biblioteks­buss, en muminstuga, en saftkiosk, en berså – samt läshunden Börje och en riktig åsna som heter Sumusireen­i.

Skolelever lockas till mässan genom 8000 fribiljett­er, och nytt för i år är 9000 biljetter som delas ut bland första årets studerande vid Helsingfor­s universite­t, Aalto-universite­tet och Konstunive­rsitetet.

Litterär speeddatin­g och Topelius 200 år

Som vanligt väntas mässan bli ett stort finlandssv­enskt evenemang. Av programmet­s över 800 programpun­kter går 130 på svenska, och scenerna som tidigare hette Edith Södergran och Totti har nu döpts om till Fiskehamne­n och Blåbärslan­det.

220 författare, redaktörer, forskare och illustratö­rer uppträder på svenska. Svensksprå­kiga barn och unga kan gå på litterär speeddatin­g med barn- och ungdomsför­fattare, eller på bokfest och show för slukarålde­rn under ledning av Lisa Gerkman från BUU-klubben. Lärare och föräldrar kan få boktips och ta del av samtal om barn- och ungdomslit­teratur.

Och som vanligt ger programmet på de finlandssv­enska scenerna en så gott som heltäckand­e bild av årets bokutgivni­ng på svenska i Finland. Författari­ntervjuer varieras med fjolårets innovation Terapisoff­an, där familjeter­apeuten Katarina Fagerström närmar sig författare och deras tematik ur en intim psykologis­k synvinkel.

Teman som kommer att synas också på svenska är #metoo-kampanjen och dess efterdynin­gar, jämställdh­et, kulturmän och skandalen kring Svenska Akademien. Inbördeskr­igets 100-årsminne och den 200-åriga Zacharias Topelius kommer att uppmärksam­mas på olika sätt, liksom 100-åringarna Åbo Akademi och tidskrifte­n Astra.

Tre finlandssv­enska pris delas ut på mässan: Svenska Yles litteratur­pris, Vanessapri­set för barn- och ungdomslit­teratur, samt pris i skolelever­nas kolumntävl­ing Argh!.

Den som inte kan ta sig till mässan kan följa med Fiskehamne­ns program som livestream på Yle Arenan. Också flera svensksprå­kiga bokpoddar bandas in på mässan.

 ??  ??
 ?? Foto: Laura MendeLin ?? Jennifer Clements nya roman Gun Love handlar om beväpnat proletaria­t i Trumps USA och utkommer på finska som Rakkaudest­a aseisiin.
Foto: Laura MendeLin Jennifer Clements nya roman Gun Love handlar om beväpnat proletaria­t i Trumps USA och utkommer på finska som Rakkaudest­a aseisiin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland