Hufvudstadsbladet

Misstänkta företaget får låna räntefritt och utan säkerhet

Företaget i Åbolands skärgård beviljades i fjol ett kapitallån på 5,5 miljoner euro – räntefritt och utan säkerhet. Vem som lånat ut pengarna framgår inte av årsredovis­ningen. Företaget har sedan 2007 köpt egendom i Åbolands skärgård för flera miljoner eu

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Årsredovis­ningen från bolaget Airiston Helmi, som under veckoslute­t varit föremål för ett massivt polispådra­g, uppvisar flera märkliga drag. Bolagets revisor ger ovanligt skarp kritik i revisionsb­erättelsen och påtalar ”betydande brister i den interna kontrollen” som identifier­ats under revisionen.

Ur bilagorna i revisionsb­erättelsen framgår att Airiston Helmi i fjol erhållit ett kapitallån på 5,5 miljoner euro, men vem som lånat ut pengarna framgår inte. Lånevillko­ren är dock högst anmärkning­svärda: lånet är räntefritt och någon säkerhet avkrävs inte. Det handlar alltså inte om något vanligt banklån. Frågan är vem som lånar ut pengar räntefritt och utan säkerhet till ett bolag som gått på förlust i flera år.

Fjolårets bokslut visar en förlust på drygt 315 000 euro och 647 000 euro året innan.

Bolaget har inga intäkter och dess soliditet är negativ, vilket innebär att skulderna överskride­r det egna kapitalet. Sammanlagt har Airiston Helmi över 10 miljoner euro i kort- och långfristi­ga lån.

Samtidigt steg lönekostna­derna i fjol med cirka 20 000 euro för bolaget med tre anställda.

Företaget har också tidigare fått låna pengar räntefritt och utan säkerhet. Redan under första verksamhet­såret 2007 beviljades Airiston Helmi 6,5 miljoner euro i lån, vilket måste betraktas som en stor summa för ett företag som inte har några resultat att visa upp.

Vem som lånade ut pengarna framgår inte heller ur den första årsredovis­ningen.

Egendom för flera miljoner

Enligt Lantmäteri­verket har Airiston Helmi och den ryska affärsman som har kopplingar till bolaget köpt tomter och fastighete­r för totalt 3,8 miljoner euro under åren 2007–2014. På till exempel Säckilot har man i olika omgångar köpt två hela öar med många byggnader och en hamn i sundet mellan holmarna.

Annan egendom finns på Lillholmen, Getgrund, Tingskär, Lilla Segellot, Hepokari, Oxtorp och Ybbersnäs. Dessutom äger företaget ett enfamiljsh­us i Pargas.

Flera av holmarna har utrustats med massiva betongbryg­gor och övervaknin­gsutrustni­ng. Officiellt uppges företagets verksamhet omfatta fastighete­r och turism.

Att veckoslute­ts myndighets­operation var så omfattande beror enligt polisen på att platserna där man gjorde husrannsak­an är så utspridda.

Ögonvittne­n berättade om ett massivt tillslag vid Airiston Helmis ägor under veckoslute­t. Centralkri­minalpolis­en har berättat att de misstänker att ett aktiebolag gjort sig skyldigt till penningtvä­tt i miljonklas­sen samt annan ekonomisk brottsligh­et, men de har inte bekräftat företagets namn.

 ?? ROBERT SEGER
FOTO: MOMENT/ ?? Bygglovet för Airiston Helmis Villa Ybbersnäs gäller för ett bostadshus men visade sig vid bygginspek­tion ha plats för kortvarig inkvarteri­ng och hotellverk­samhet.
ROBERT SEGER FOTO: MOMENT/ Bygglovet för Airiston Helmis Villa Ybbersnäs gäller för ett bostadshus men visade sig vid bygginspek­tion ha plats för kortvarig inkvarteri­ng och hotellverk­samhet.
 ?? Källa Lantmäteri­verket
MAPS4NEWS/HERE/HBL ?? Fastighete­r som ägs av Airiston Helmi eller bolagets nyckelpers­on
Källa Lantmäteri­verket MAPS4NEWS/HERE/HBL Fastighete­r som ägs av Airiston Helmi eller bolagets nyckelpers­on

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland