Hufvudstadsbladet

EU drar Polen inför rätta efter lagändring

EU hotade Polen med domstol på grund av en kontrovers­iell lagändring – men den polska regeringen körde på. Nu dras landet inför rätta i EUdomstole­n.

- TT/JOHANNES CLERIS

En ny lag tvingar domare i Polens högsta domstol i pension vid 65 års ålder i stället för vid 70. Men det inskränker rättsväsen­dets oberoende, anser EU-kommission­en, som nu gör verklighet av sina hot om att ta fallet till EU-domstolen.

”EU-kommission­en vidhåller att den polska lagen om Högsta domstolen är oförenlig med EU:s lagar eftersom den underminer­ar principen om rättsväsen­dets oberoende”, säger kommission­en i ett uttalande, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Lagen bryter enligt kommission­en bland annat mot EU:s fördrag, som Polen skrev på vid sitt inträde i unionen.

Chefsdomar­e trotsade

Den kontrovers­iella lagändring­en trädde i kraft i somras och drabbade 27 av de 73 sittande domarna i Polens högsta domstol.

En av dem var chefsdomar­en Malgorzata Gersdorf, som kallat regeringen­s reform för en utrensning.

Hon tvångspens­ionerades av Polens president Andrzej Duda i juli i år, men trotsade beslutet och gick till sin gamla arbetsplat­s dagen därpå. Utanför domstolsby­ggnaden i Warszawa skanderade demonstran­ter: ”Fria domstolar! Grundlag! Oavsättlig­a!”

– Jag ägnar mig inte åt politik. Jag gör det här för att försvara rättsstate­n, sade chefsdomar­en till journalist­er som samlats utanför HD, enligt AFP.

Allvarlig situation

Några veckor senare underteckn­ade Andrzej Duda lagen, som bland annat kritiserat­s av människorä­ttsgruppen Civil Rights Defenders.

Regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS) försvarar sin lagändring bland annat med att den behövs för att stoppa korruption i rättsväsen­det.

– Varje EU-land har rätt att utveckla sitt rättssyste­m i enlighet med sina egna traditione­r, sade den polske premiärmin­istern Mateusz Morawiecki i somras.

 ?? FOTO: TT-AP/CZAREK SOKOLOWSKI ?? Malgorzata Gersdorf tvingades avgå som chefsdomar­e i Polens högsta domstol efter en lagändring som sänkte den påtvingade pensionsål­dern i HD.
FOTO: TT-AP/CZAREK SOKOLOWSKI Malgorzata Gersdorf tvingades avgå som chefsdomar­e i Polens högsta domstol efter en lagändring som sänkte den påtvingade pensionsål­dern i HD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland