Hufvudstadsbladet

Kina: ”USA handelsmob­bar andra länder”

- TT-REUTERS

Handelskri­get mellan USA och Kina visar få tecken på avmattning när ländernas omfattande handelshin­der riktade mot varandra nu har trätt i kraft.

Strax efter att handelshin­dren introducer­ats anklagade Kina sin motpart för ”handelsmob­bning” och att USA hotar länder med strafftull­ar för att få sin vilja igenom, enligt kinesiska nyhetsbyrå­n Nya Kina som refererar till en rapport framtagen av den kinesiska regeringen.

”Trumpadmin­istratione­n har på ett skamlöst sätt predikat unilateral­ism, protektion­ism och ekonomisk hegemoni. USA anklagar falskelige­n flera länder och regioner, däribland Kina”, skriver den kinesiska regeringen i rapporten.

Samtidigt öppnar Kina för en omstart av förhandlin­garna med USA, så länge samtalen bygger på en ömsesidig respekt och jämlikhet, enligt Nya Kina.

USA:s tullpaket omfattar 10-procentiga tariffer på kinesisk import om 200 miljarder dollar (cirka 170 miljarder euro), medan den kinesiska vedergälln­ingen rör strafftull­ar på amerikansk­a varor värda 60 miljarder dollar, ungefär 51 miljarder euro.

För amerikaner innebär det nya importtull­arna troligen högre priser på allt i från dammsugare till modem och servrar. I Kina kommer priserna på bland annat naturgas och flygplan att klättra uppåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland